اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، مختار جلالی امروز در همایش ملی «آب و زندگی» که به همت انجمن علمی دانشگاه فردوسی مشهد در دانشکده کشاورزی این دانشگاه برگزار شد، گفت: لازم بود که پس از جنگ راههای جدید و کوتاه مدت دنبال شود به همین دلیل یکی از مورهایی که دنبال شد بیو تکنولوژی بود.
وی با اشاره به این موضوع که حدود سه دهه پیش قطار بیوتکنولوژی حرکت کرد که در کشور ما به موقع آغاز به کار نکرد، ادامه داد: در دورهای که از مزایای علم بیوتکنولوژی سخن به میان آمد چند صد نفر را به خارج از کشور به جهت فراگیری این علم فرستادیم و 15 نفر اول کنکور سراسری را در این رشته پذیرش کردیم؛ این موضوع به این معناست که سرمایه گذاری بسیاری صورت پذیرفت.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: نمیخواهیم ادعا کنیم که بیوتکنولوژی معجزه میکند؛ اما معتقدیم که مفید است.
جلالی با بیان این مطلب که جامعه به ما نگاه می کند و از ما انتظار دارد، گفت: بیشترین میزان اعتماد به معلمین و به دانشگاهیان است، بنابراین باید علمی فکر کنیم، علمی تصمیم گیری و علمی موضع گیری کنیم و هیچ چیز را صفر و یا 100 نبینیم.
وی با تاکید بر این موضوع که علم را آن گونه که هست ببینیم، ابراز داشت: آیا میتوانیم یک روز دنیای بدون التریسیته را مجسم کنیم؟، خیر؛ الکتریسیته به مرور در تمامی شئونات بشر نفوذ یافت.
عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس بار دیگر با تاکید بر این موضوع که باید افراط و تفریط را کنار بگذاریم، بیان داشت: برخی گفتند که بیوتکنولوژی درمان هر دردی است و این در حالی است که نباید چنین ادعاهایی را بیان کرد، بلکه علم را به درستی باید مطرح کنیم.
جلالی با بیان این مطلب که برای این تکنولوژی کشور میلیونها دلار هزینه شد و صدها نفر را آموزش دادیم تا زمینه صعود کشور فراهم شود، گفت: افزایش تولید محصولات کشاورزی، تولید گیاهان مقاوم، کنترل کودهای زیستی، تولید گیاهان دو رگ، کنترل و مقابله با آفات گیاهی، اصلاح ژنتیی بذر و نهالها، کشت محصولات مقاوم به شرایط نامساعد محیطی از جمله اهدافی است که در به کارگیری زیست فناوری دنبال میشد.
وی در ادامه سخنان خود افزود: با کمال تاسف علم ما نیز سیاسی شده است، چناچنه علم به واقع علم دیده میشد.
عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس تهران ادامه داد: چه میشود زمانی که کشتیهایی، محصولات تراریخته را به کشور میآورند و در ساحل ما پهلو میگیرند ما احساس خطر نمیکنیم؛ اما زمانی که دانش فرزندان ما به ثمر مینشیند احساس خطر میکنیم!؟.
جلالی ادامه داد: حتی چنانچه سموم ایجاد شده از این محصولات خطرناک باشند آیا استفاده از سموم خودمان بهتر است یا سمومی که از خارج از کشور وارد میشوند؟.
وی بیان داشت: از سال 1995 موجهایی در بیوتکنولوژی ایجاد شده است، چرا ما نباید هم غذا و هم دوا تولید کنیم؛ هم مردم ما سیر شوند و هم ویتامینها و پروتئین آنان تامین شود.
عضو هیات عمی دانشگاه تربیت مدرس تهران تاکید کرد: با توجه به اینکه جمعیت روز به روز در حال افزایش است باید بتوانیم با نهادههای کمتری تولید بیشتری داشته باشیم.
جلالی ابراز داشت: ما روزگاری وارد کننده دارو بودیم؛ اما امروز بسیاری از داروها را خود تولید میکنیم و این به این علت است که در بخش پزشکی خواستیم و توانستیم تولید کنیم؛ اما در بخش کشاورزی خواستیم؛ اما نگذاشتند که تولید کنیم.
این استاد دانشگاه در ادامه به تنگناهای موجود در عرصه زیست فناوری اشاره و خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین این تنگناها خود ما هستیم؛ به طوری که بی دلیل ایجاد تنش و نگرانی میکنیم تا جایی که یکی از همکرانم چندی پیش خطاب به من گفت ما غذا مصرف کنیم و یا خیر.
جلالی بودجه ناکافی را تنگنای دیگر این عرصه خواند و گفت: جامعه به ما مینگرد و ما باید به گونهای عمل کنیم که هم رضای خداوند باشد و هم صلاح مردم. نباید به گونهای رفتار کنیم که دیگران از این علم بهره گیرند و ما کیلومترها با آنان فاصله گیریم.