به گزارش گروه آزاداندیشی «خبرگزاری دانشجو»، کرسی نظریه پردازی در برگیرنده کلیه مباحثی است که در چارچوب مصادیقی خاص مانند نشست های دو یا چندجانبه با حضور صاحب نظران، حول یک موضوع عینیت می یابد.
شاکله برگزاری کرسی، ریشه در تاریخ دارد. قرآن کریم در مقاطع مختلف، مخالفان خود را به مناظره دعوت کرده است، پیامبران و ائمه معصومین برای عنوان کردن مباحث بنیادین اسلام و اشاعه فرامین آن از سیاست مناظره استفاده می کردند.
راهبرد مقام معظم رهبری در مطرح کردن مبحث کرسی های آزاد اندیشی، موید احیا و نوسازی تمدن اسلامی- ملی در پرتو جنبش نرم علیه هجمه نرم، توسعه علمی، جلوگیری از تصلب و تعصب فکری است، ایشان آزادی اندیشه را با برنامه های استراتژیک کشور و سند چشم انداز 1404 همسو دانستند. در این راستا، وجود گفتمان ملی برای رسیدن به اهداف استراتژیک علمی، فرهنگی و اجتماعی با پیوند مراکز مختلفی مانند حوزه و دانشگاه محقق می شود.
لازمه اجرای کرسی های آزاداندیشی ایجاد «وحدت» بین مسئولان و دانشجویان است
مهرداد زمانی گفت: در ترم گذشته سه کرسی آزاداندیشی با عناوین چادر «حجاب برتر یا الزام برتر»، «رابطه با آمریکا» و «ماهواره آری یا نه» توسط نهاد نمایندگی نهاد رهبری و یک کرسی با موضوعیت «ازدواج و خانواده» به همت بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد ایلام برگزار شد.
این دانشجوی فعال فرهنگی «عدم بلوغ فکری جامعه» را اولین مسئله در مبحث برگزار نشدن کرسی های آزاد اندیشی دانست و تصریح کرد: با وجود آنکه در کشور ایران به ظاهر از ادبیات انتقادی استقبال می شود؛ اما آن هنگام که صدای مخالفی بلند می گردد، برافروخته می شویم و وی را به باد نقد می گیریم.
وی ادامه داد: این نکته در مورد کرسی های آزاداندیشی نیز صدق می کند، بسیاری از دانشجویان فقط به این دلیل که آستانه صبر جامعه پایین است، عطای شرکت در مناظرات و کرسی های آزاد اندیشی را به لقایش می بخشند.
زمانی لازمه عمل به منویات رهبر را استقلال فکری و بلوغ عقلی جامعه اعم از عوام و خواص دانست و بیان داشت: اگر انتقاد پذیری را سرمشق تعاملات اجتماعی خود قرار ندهیم، با دست خود پرونده کرسی های نظریه پردازی را به بایگانی و فراموشی خواهیم سپرد.
این فعال فرهنگی دانشگاه آزاد ایلام تصریح کرد: این مشکل تنها در نگاه من و شما خلاصه نمی شود، چه بسا روسای دانشگاه ها برای متزلزل نشدن پایه های صندلی ریاستشان توسط پس لرزه های احتمالی که در اثنای زد و بندهای مخالفان به وجود می آید، صورت مسئله را به یکباره پاک می کنند و به بهانه کمبود بودجه، رعایت مصلحت و حفظ آرامش در محیط مقدس دانشگاه تعدد سنوات خدمت خود را در مسند مذکور ارتقا می دهند.
وی دوندگی های پایان ناپذیر اداری برای گرفتن مجوز، اخذ امضا، ارائه تعهد، رزرو مکان و اما و اگرهایی که در مراحل مقدماتی اجرای برنامه وجود دارد را بدترین آفت در سیر برگزاری این گونه برنامه ها اعلام کرد و گفت: قوانین نسنجیده، ریز و درشتی که برای برگزاری کرسی ها وضع کرده اند، سبب می شود بانیان اجرای کرسی ها به کلی قید برپایی آن را بزنند.
زمانی تاکید کرد: نباید فراموش کرد که در روی دیگر سکه بی مهری به برپایی کرسی ها، بی رغبتی، سردی، رخوت، ترس، رکود فکری، بی انگیزگی و عدم اعتماد به نفس دانشجویان وجود دارد، تا زمانی که دانشجو مطالبه گر نباشد نه تنها هیچ قله ای فتح نخواهد شد؛ بلکه هیچ قدمی نیز برداشته نمی شود.
این فعال فرهنگی دانشگاه آزاد ایلام تمسک نجستن به تبلیغات و منتشر نشدن خبر برگزاری برنامه را یکی از دلایل عدم استقبال دانشجویان دانست و افزود: سالن های خالی و توجه نکردن دانشگاهیان به جلسات مطروحه سبب محجور ماندن کرسی های آزاد اندیشی خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: عدم مسئولیت پذیری تشکل های دانشجویی و تساهل معاونت های فرهنگی بر مختومه شدن مباحث آزاد اندیشی دامن می زند، بخش اصلی برگزاری کرسی ها بر دوش این دو گروه است.
زمانی با بیان اینکه تا زمانی طالب چیزی نباشیم، به آن نخواهیم رسید، تصریح کرد: مسئولان و دانشجویان، مادامی که انگشت اتهامشان را در کوتاهی کردن از انجام وظایف خود به سوی یکدیگر نشانه رفته اند تا قیامت راه به جایی نخواهند برد، «وحدت» و «انسجام» بین طرفین بهترین راه حل برای ارتقا بخشیدن به آمارهای کمی و سپس کیفی کرسی های آزاداندیشی است.
کرسی ها را هر روز برگزار می کنیم؛ به شرط آنکه دانشجویان مطالبه گر باشند
حجت الاسلام عزیزیان نیز گفت: کرسی های آزاد اندیشی یکی از مطالبات مقام معظم رهبری از جامعه دانشگاهیان است.
معاون فرهنگی دانشگاه آزاد ایلام با اشاره به جنگ نرم و تبعات آن ادامه داد: در برهه ای از زمان قرار داریم که دولت های متخاصم با القای مفاهیم ضد ارزشی و ضد دینی سعی در منحرف کردن الگوهای فکری جوانان این مرز و بوم را دارند، هدف رهبر از ارائه این راهبرد، ایجاد اتاق های فکر، هدفمند کردن اوقات فراغت دانشجویان، درونی سازی فرهنگ مطالعه و مصون کردن جوانان در مقابل هجمههای جنگ نرم است.
حجت الاسلام عزیزیان تصریح کرد: نگاه نافذ رهبر فرزانه انقلاب به مسائل روز و اهمیتی که برای دانشجویان قائل هستند، زمینه های توجه روز افزون مدیران و مسئولان دانشگاه به این قشر آینده ساز را فراهم می سازد.
وی بیان داشت: دانشجویان و جوانان ایرانی بسیار مطالبه گر و آرمان گرا هستند، مسئولان وظیفه دارند به خواسته های مشروع و تمایلات صحیح آن ها جامه عمل بپوشانند.
معاون فرهنگی دانشگاه آزاد ایلام آینده و فردای نظام را در دست دانشجویان امروز دانست و تاکید کرد: این قشر فرهیخته به عنوان مسئولان فردای جمهوری اسلامی باید پشتوانه های فکری، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی قوی داشته باشند، آن هنگام که دانشجویان اغنا گردند مسائل را به صورت عمقی و کاربردی تجزیه و تحلیل می کنند.
حجت الاسلام عزیزیان گفت: روسا و معاونان فرهنگی در دانشگاه ها موظف هستند منویات رهبر را در دنیای عینی اجرا کنند و بسترهای لازم را برای ایجاد روشنگری فراهم آورند، حتی اگر دانشجویان رغبت به حضور در برنامه های آزاد اندیشی نداشته باشند، مدیران فرهنگی با محیا کردن فضا، زمینه را برای درونی کردن گفتمان جدید فراهم کنند.
وی افزود: مستلزم برگزاری کرسی های آزاداندیشی، اتحاد میان بخش های درون دانشگاهی با هم و تعاملات مناسب با دانشجویان است.
معاون فرهنگی دانشگاه آزاد ایلام یکی از نقاط ضعف کرسی ها را بی بدیل و جدید بودن این کار دانست و تاکید کرد: از آن جهت که دانشجویان به تازگی با مبنای فکری و عملی آن آشنا شده اند و در حال گذر از فضای بسته به گفتمان آزاد هستند از حاکمیت فضای انظباتی که در برخی از دانشگاه ها وجود دارد می هراسند.
حجت الاسلام عزیزیان عدم استقبال دانشجویان را مدیریت توام با تحکم مسئولان مراکز آموزش عالی دانست و تصریح کرد: این مشکل در دانشگاه آزاد ایلام وجود ندارد؛ زیرا حراست این دانشگاه از تمام کرسی های برگزار شده به نحو احسنت استقبال می کند و حتی یک مورد تخلف و تذکر در کارنامه کرسی های این دانشگاه ثبت نشده است.
وی بیان داشت: دانشگاه محل علم است هر کلامی که در این محیط مقدس بیان می شود، باید علمی، منطقی، استدلالی و عقلی باشد، برخی از دانشجویان نمی توانند ادعاها و مطالبات خود را به صورت استدلالی، منطقی و مبنایی بیان کنند.
معاون فرهنگی دانشگاه آزاد ایلام یکی از ضعف های کرسی ها را انجام سلسله مراتب اداری از سوی تقاضا کننده دانست و ادامه داد: زمان بر بودن و دوندگی برای گرفتن تاییدیه شورای فرهنگی دانشگاه، یکی از قوانین دست و پا گیری است که باعث پشیمان شدن متقاضیان در برگزاری کرسی ها آزاد اندیشی می شود.
حجت الاسلام عزیزیان گفت: مسئولان دانشگاه آزاد ایلام نه تنها بر اجرایی کردن کرسی ها ممانعتی یا محدودیتی لحاظ نمی کنند؛ بلکه با فراغت بال از موضوعات مطروحه استقبال می کنند؛ اما از سوی دیگر ذکر این نکته ضروری است که دانشجویان برای برگزاری کرسی ها پیش قدم نمی شوند.
وی گفت: برپایی کرسی های آزاداندیشی هیچ هزینه ای برای مسئولان ندارد، دانشجویان ایلامی بسیار فرهیخته هستند؛ زیرا تا کنون هیچ خبری دال بر ایجاد اغتشاش و ناآرامی در دانشگاه های این استان مطرح نشده است، نگاه دانشجویان دانشگاه های ایلام به کرسی های آزاداندیشی عوامانه نیست و مسئولان نیز بدون هیچگونه مشکلی در شورای فرهنگی درخواست دانشجویان را قبول میکنند.
معاون فرهنگی دنشگاه آزاد ایلام خاطرنشان کرد: کرسی ها را هر روز برگزار می کنیم؛ به شرط آنکه دانشجویان مطالبه گر باشند.