به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از گرگان، بهزاد شهدادی، عضو هیات علمی دانشگاه آزاد علی آباد کتول و استاد کارآفرینی در حوزه بازاریابی صنعتی، در جلسه هماهنگی اساتید دانشگاه با دبیرخانه اقشار و معاونت بسیج سازندگی سپاه نینوا گلستان که در دفتر بسیج اساتید این استان با موضوع «اقتصاد مقاومتی، فرصتها و چالشها» برگزار شد، گفت: ما در اقتصاد مقاومتی در کل کشور مدل جامع نداریم.
با یک معادل چند مجهولی نامفهوم در اقتصاد مقاومتی مواجه هستیم/ اقتصاد مقاومتی در حد مقاله و همایش باقی ماند
وی با بیان اینکه با یک معادل چند مجهولی نامفهوم در اقتصاد مقاومتی مواجه هستیم، تصریح کرد: همه تصور میکنند مفهوم اقتصاد مقاومتی واضح و روشن است در حالیکه بسیار تخصصی است؛ تبدیل فرمایشات مقام معظم رهبری نیاز به یک مدل جدید صنعتی دارد که ما آن را نداریم.
شهدادی تاکید کرد: هر شخصی مفاهیم و انتظارات شخصی خود را از اقتصاد مقاومتی بیان میکند؛ اما اهداف این مقوله حتی در دولت نیز مشخص نیست؛ در واقع اقتصاد مقاومتی در کشور ما در حد یک جمله و دو تا همایش و چهار تا مقاله دارد پیاده میشود، تفاوت کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه نیز در همین است که ما اینجا خیلی خوب مطالب و مباحث را تجزیه و تحلیل میکنیم اما برنامهریز و شارژینگ نداریم.
این استاد دانشگاه با تأکید بر اینکه در زمینه اقتصاد مقاومتی کار مطالعاتی جهت شناسایی مشکلات صورت نگرفته است، خاطرنشان کرد: دولت که هیچ، دانشگاهها هم هیچ کاری برای مطالعات عرصههای مشکل دار به صورت تخصصی انجام ندادهاند؛ ما باید به عنوان یک استان محروم در بحث صنعت، خودمان مدل پیشنهاد بدهیم.
کار باید به متخصصات بخش خصوصی واگذار شود نه متصدیان آن
وی با بیان اینکه به شدت با بخش خصوصی مخالفم، تصریح کرد: اصل ۴۴ مبنی بر تخصصی کردن بخش خصوصی است نه واگذاری عرصههای ابلاغی بدون مطالعه و تحقیق به بخش خصوصی که میخواهد هزینه را به نفع خودش پایین بیاورد، در واقع کارها باید به متخصصان بخش خصوصی داده شود نه متصدیان این بخش، که نه تنها این واگذاریِ خارج از تخصص و مطالعه، سودمند نیست بلکه ضررآفرین خواهد بود که نتایج آن را بعضا مشاهده کردهایم.
شهدادی با ارائه یک مدل برای اجرایی کردن اقتصاد مقاومتی، تصریح کرد: تیم اقتصاد مقاومتی باید متشکل از سرمایه گذاران صنعتی، کارآفرینان رتبه برتر بخش خصوصی و نخبگان دانشگاهی باشد تا با اجماع به یک مدل جامع برسند.
«وام بانکی» برای شکوفایی اقتصاد مقاومتی غلط و تورم زاست
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد علی آباد کتول با اشاره به اعطای وام ۳۰ میلیون تومانی با سوده بانکی ۱۶ تا ۱۸ درصد بسیج سازندگی در زمینه عرصههای صنایع تبدیلی و برخی زمینه مانند پرورش زنبور عسل و کود ورمی و امثالهم، متذکر شد: این طرح خودش تورمزاست چرا که ما اشتغال موقت نمیخواهیم؛ بلکه اقتصاد مقاومتی میخواهیم، این طرح موجب میشود بدون پیشینه علمی فردی از تسهیلات استفاده کند و شاید بازدهی هم داشته باشد ولی بعد از مدتی آن را کنار خواهد گذاشت و فقط هزینه و فرصت از دست رفته آن باقی خواهد ماند.
وی در ادامه بیان کرد: تازه مفاهیم انرژی هستهای دارد وارد فن بازار میشود که ایران مدل نهم تولید در این عرصه شناخته شد این یعنی هر جا علمی کار کردیم جواب گرفتهایم؛ در غیر این صورت هزینه و فرصت دادهایم، در زمینه اقتصاد مقاومتی نیز باید از یک کار علمی که نتیجهاش کاربردی باشد استفاده کنیم.
باید برای اقتصاد مقاومتی عرق ریخت
این استاد دانشگاه همچنین به سند چشم انداز استان که به تازگی تدوین شده است، اشاره کرد و متذکر شد: ما یک مدل راهبردی اقتصاد مقاومتی در استان هم نداریم و این مدل درگیر چشم انداز استانداری استان هم نشده، تنها در بخشی از این چشم انداز آن هم در حد یک عبارت اخلاقی و ارزشی به اقتصاد مقاومتی اشاره شده که حتی فرهنگی هم نیست؛ چرا که خروجی نمیدهد در حالیکه کار فرهنگی خروجی ده است.
شهدادی بار دیگر به ارائه مدل راهبردی خویش متشکل از دانشگاه، صنعت و کارآفرینان پرداخت و عنوان کرد: باید با این گروه سختگیرانه برخورد کرد در واقع باید کار کرد و باید عرق ریخت تا نتیجه گرفت.
۶۸ درصد گوجه تولیدی استان گلستان هرز میرود
وی در بخش بعدی سخنانش به مشکلات بومی استان گلستان اشاره کرد و گفت: گوجه فرنگی در استان ما تولید و در همین جا نیز ضایع میشود و طبق اعلام آمار، ۶۸درصد گوجه در استان گلستان هرز میرود.
کدام وهابی در حال خرید زمینهای کشاورزی استان گلستان است؟
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد علی آباد کتول متذکر شد: به علت کمبود آب از کشاورزان خواستند دیگر شالی نکارند در پی این درخواست زمین داران کوچک به سمت مسافرکشی رفتند و زمین داران بزرگ به زمین فروشی روی آوردند که شنیدهها میگوید تمامی زمینها را دو وهابی میخرند که کسی هم آنان را نمیشناسد!
اقتصاد مقاومتی نیازمند سالم سازی و مبارزه با فساد است
شهدادی در ادامه مبحث مشکلات اقتصادی استان گلستان افزود: به مجرد اینکه اعلام شد نوار مرزی قرار است منطقه آزاد شود سریع دوستان دولتی رفتند و زمینهای آن مناطق را خریدند و روستاییان ما این وسط بی بهره ماندند، با این اوضاع اقتصاد مقاومتی شکوفا نمیشود، اقتصاد مقاومتی پیش از هر چیز نیازمند سالم سازی اقتصاد و مبارزه با فساد است.
هیچ وقت نباید فکر کرد یک فارغ التحصیل دانشگاهی به تنهایی شرایط کار دارد
وی به بخش فارغ التحصیلان بیکار دانشجویی وارد شد و گفت: باید در کشور خوشه صنعتی تعریف شود، این یک کار جهانی است، نمیشود دانشجویی که تازه از دانشگاه خارج شده را وارد عمل کرد، در یک طرحی در زمینه کشاورزی به فارغ التحصیلان زمین میدادند و دانشجوی تازه کار به علت بی تجربگی شکست میخورد و سریع هم نتیجه گرفتیم که در دانشگاه چیزی به دانشجو نیاموختند و یا جوان نمیتواند کار کند؛ در حالی که ابتدا باید خوشههای صنعتی راه اندازی شوند و فارغ التحصیلان بعد از خروج از دانشگاه در این خوشهها جذب و مشغول به کار بشوند.
شهدادی ادامه داد: خوشه صنعتی باید هیات مدیره و کاردان فنی داشته باشد تا فارغ التحصیلان در آن توسط سرپرستی تبدیل به کارشناس و سپس روانه بازر شوند، هیچ وقت نباید فکر کرد یک فارغ التحصیل حتی از مقطع دکتری شرایط کار را دارد، باید خوشه صنعتی شکل بگیرد و این انتظاری است که از استانداری می رود و خلأ کاری آنان دقیقا در همین زمینه است.
وی با اشاره به وامهای بانکی و تسهیلات کارآفرینی این بانکها، گفت: این وامها شاید مُسَکنی باشد که موقتا درد را تشکین بدهد؛ اما ریشهای مسئله را حل نمیکند، این حمایتها باید در کنار بسترسازی باشد، جوانان ما بیش از این که درگیر شغل باشند درگیر بسترهای شغلی هستند.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد علی آباد در پایان نیز بر بررسی و طبقه بندی مشکلات استان، توسعه خوشه صنعتی استان و درگیر کردن جوانان و نخبگان دانشگاهی و کارآفرینان ممتاز و سرمایه گذاران صنعتی تاکید کرد.