
آشفتگی در سازمان نظام روانشناسی؛ نامه تشکلهای دانشجویی پیرامون وضعیت نابسامان سازمان نظام روانشناسی و مشاوره

به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، بسیج دانشجویی دانشکدهی روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران با همراهی بیش از ۱۰ تشکل و انجمن از جامعهی روانشناسی و مشاورهی سراسر کشور پیرامون مسئله سازمان نظام روانشناسی، خطاب به محسن اسماعیلی؛ معاون راهبردی و پارلمانی ریاست جمهوری و علی باباییکارنامی؛ رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی نامه نوشتند.
متن نامه به شرح زیر است:
جناب آقای دکتر محسن اسماعیلی معاون محترم راهبردی و پارلمانی ریاست جمهوری
جناب آقای دکتر بابایی کارنامی رئیس محترم کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی
سلام علیکم
با تقدیم احترام و آرزوی توفیق روزافزون، به استحضار میرساند:
سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران، بر اساس مادهی یک قانون تشکیل این سازمان، به عنوان رکن بنیادین و مهمترین نهاد تنظیمگر در عرصهی روانشناسی و مشاوره کشور شناخته میشود. این سازمان، رسالتی خطیر و مسئولیتهایی متعدد در مسیر اعتلا و نظمبخشی به حوزهی روانشناسی و مشاوره بر عهده دارد که از جمله مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. صدور پروانههای اشتغال به فعالیت
۲. بهبود وضعیت صنفی و رفاهی متخصصان
۳. پیشنهاد نرخ تعرفههای خدمات مشاورهای
۴. ارتقای سطح آگاهی و دانش روانشناختی جامعه
۵. رسیدگی به شکایات مراجعان و نظارت بر عملکرد متخصصان
۶. نظارت بر فعالیت روانشناسان و مشاوران دارای پروانه و فاقد پروانه
و همچنین بسیاری مسئولیتهای خطیر دیگر که در راستای ساماندهی و انسجامبخشی به امور روانشناسی و مشاوره کشور به این نهاد محول شده است.
با این حال، در سالهای اخیر، مدیریت این سازمان که نقشی بسزا در تأمین سلامت روان جامعه ایفا میکند، به دلایل مختلفی دچار آشفتگی و نابسامانی شده و در نتیجه، بسیاری از کارکردهای اساسی خود را تا حدودی از دست داده است. بر اساس مادهی ۱۵ قانون سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران، که در تاریخ ۹ اردیبهشتماه ۱۳۸۲ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده، انتخابات این سازمان باید هر چهار سال یکبار برگزار شود تا مدیریت جدید، عهدهدار امور گردد. اما به دلیل تأخیر سهساله در برگزاری انتخابات و همچنین بروز برخی ابهامات و نارساییهای قانونی، از جمله برداشتهای متناقض از تبصرهی ۳ مادهی ۱۵ و مادهی ۱۶، این امر تاکنون محقق نشده است.
این کاستیها و نواقص، نهایتاً منجر به آن شد که انتخابات سازمان، پس از تدوین آییننامهی اجرایی توسط دولت سیزدهم و با همراهی وزارت علوم و وزارت بهداشت، در تاریخ ۲۷ مردادماه ۱۴۰۲ برگزار گردد. با اینوجود، اکنون و با گذشت قریب به بیست ماه، حکم ریاست سازمان در پی فرآیندهای قضایی باطل اعلام شده و بار دیگر خلاهای اساسنامهای و مشکلات قانونی نمایان گشته است.
بیتردید، تنها راهکار اصولی و پایدار برای برونرفت از این بحران، اصلاح و بازنگری دقیق قوانین موجود است؛ قوانینی که قریب به ۲۲ سال پیش با کاستیها و نواقص متعدد تدوین شده و امروزه پاسخگوی نیازهای این حوزهی خطیر نیستند. با توجه به اهمیت ویژهی این موضوع، علاوه بر لزوم تعامل سازنده میان دولت و مجلس برای بازنگری و رفع خلاهای قانونی، شایسته است هرچه سریعتر تدابیر لازم برای برگزاری انتخابات دورهی جدید اتخاذ شود و نظارتی دقیق و شفاف بر حسن اجرای قوانین صورت گیرد.
امید است با درایت و اهتمام مسئولان محترم، شاهد رفع مشکلات موجود و سامانیابی هرچه سریعتر این سازمان مهم باشیم.
بسیج دانشجویی دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران
بسیج دانشجویی دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه الزهرا
بسیج دانشجویی دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه شیراز
بسیج دانشجویی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه فردوسی
بسیج دانشجویی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه خوارزمی
بسیج دانشجویی دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه شهید بهشتی
بسیج دانشجویی دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه علامه طباطبایی
کانون روانشناسی اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
انجمن روانشناسی بالینی کودک و نوجوان ایران
کانون روانشناسی اسلامی دانشگاه تهران
انجمن علمی روانشناسی دانشگاه الزهرا
انجمن ایرانی روانشناسی اسلامی
انجمن علمی مشاوره ایران