به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، آرزو جهان بین، در ارائه گزارشی از فعالیت های گروه ارتودنسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سه حوزه آموزش، پژوهش و بالین، گفت: این گروه از سال ۱۳۴۷ و حدود سه سال پس از تاسیس دانشکده به صورت مشترک با همکاری گروه اطفال تحت عنوان گروه ارتودنسی و اطفال فعالیت خود را آغاز کرد.
وی ادامه داد: بخش ارتودنسی مشهد در حال حاضر ۹ عضو هیات علمی دارد؛ که شامل سه نفر استاد، چهار نفر دانشیار، دو نفر استادیار و ۱۰ دستیار تخصصی می باشد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گروه ارتودنسی را یکی از فعالترین و برجسته ترین گروه های ارتودنسی در کشور دانست و تصریح کرد: این موفقیت به دلیل تعداد رزیدنت، کادر آموزشی، کوریکولوم درسی، تعداد بیماران و تنوع بیمارانی است که خدمات درمانی مورد نیاز خود را دریافت می کنند.
جهان بین تاکید کرد: دوره تخصصی ارتودنسی از دوره های مصوبی است که وزارت بهداشت از سال ها قبل مجوز پذیرش دانشجو در دوره های عمومی و تخصصی را به آن داده است به نحوی که دانشجوی دوره تخصصی ارتودنسی باید مجموعه ای از دروس نظری، عملی، بالینی و کارهای تحقیقاتی را به صورت همزمان انجام دهد.
وی اضافه کرد: در نهایت متخصصین این رشته در پایان این دوره تخصصی قادر هستند که تشخیص و درمان انواع مشکلات اسکلتی و دندانی بیماران را انجام دهند و آموزش های لازم را جهت کسب مهارت به عنوان کادر هیات علمی در دانشگاه های دیگر، دریافت می کنند.
مدیر گروه ارتودنسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: این گروه تلاش دارد تا رزیدنتی را تربیت کند؛ که از نظر سطح آگاهی، دانش و مهارت به استانداردهای ملی و تا حدودی به توانمندی های جهانی برسد و با توجه به مجموعه دانش فرا گرفته شده در حوزه عملی و تئوری، بتواند با پیشگیری مانع از بروز بسیاری از ناهنجاری ها و درمان با کیفیت بیماران شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: پذیرش دانشجو در رشته ارتودنسی به سادگی امکان پذیر نیست و تنها رتبه ها و دانش آموختگان برتر آزمون ها می توانند در آزمون ارتودنسی شرکت کنند.
جهان بین تصریح کرد: طول دوره تخصصی ارتودنسی سه سال است و گاه بنا به مورد و تعداد بیشتر بیمارانی که در دوره پذیرش شده اند به چهار سال نیز می رسد.
وی تصریح کرد: رشته ارتودنسی دوره ای است که متخصصین دانش آموخته در آن مهارت تشخیص ناهنجاری های فکی و دندانی و درمان این بیماری ها که شامل بزرگی و کوچکی فک و ناهنجاری ها و نامنظمی های دندانی است را به دست خواهند آورد و از این جهت گروه سنی بیماران دریافت کننده خدمات از سن کودکی تا بزرگسالی و کهنسالی می باشد.
مدیر گروه ارتودنسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ابراز کرد: یکی از عمده تلاش هایی که چند سال است بر روی آن متمرکز و حدود ۳۰ سال است که به آن پرداخته می شود؛ رسیدگی به بیماران شکاف لب و کام است. این بیماران از نظر فکی، دندانی، اسکلتی و ظاهر صورت مشکلات بسیار زیادی دارند و اولین مراجعه آن ها به متخصص ارتودنسی خواهد بود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در توصیه ای سلامت محور، بیان کرد: بسیاری از اوقات والدین نوزادان مبتلا به شکاف لب و کام با تاخیر به متخصص ارتودنسی مراجعه کرده که این تعلل موجب می شود علی رغم انجام جراحی؛ فرم بینی و لب نوزاد هیچ گاه استاندارد لازم و شکل طبیعی خود را پیدا نکند.
وی ادامه داد: در جهان از همان ابتدای تولد نوزاد جهت رفع این مشکل، اقدامات ارتوپدی نوزادی بر روی فک و بینی که بر اثر ناهنجاری های مادرزادی به مشکل خورده است، انجام می شود.
دکتر جهان بین تاکید کرد: در این گونه بیماران، تلاش می شود تا با دستگاه های خاص ارتودنسی مخصوص نوزاد؛ بینی فرم اولیه و استاندارد خود را پیدا کند و شکافی که در ناحیه لب قرار دارد و ممکن است عرض زیادی داشته باشد نیز به شکلی ترمیم شود؛ که عوارض پس از درمان به حداقل برسد.
واحد شکاف لب وکام در بیمارستان اکبر راه اندازی شده است
مدیر گروه ارتودنسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: اکنون این واحد کاملا به بیمارستان اکبر منتقل شده و خوشبختانه می توانیم امروز این خبر را اعلام کنیم که تجمیع رشته های تخصصی درمان بیماران شکاف لب و کام در طبقه اول بیمارستان اکبر موجب راه اندازی واحد شکاف لب و کام شده و در آینده نزدیک بیماران بسیاری را پذیرش خواهیم کرد.
جهان بین متذکر شد: مرکز شکاف لب و کام و گروه ارتودنسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص این بیماری در جهان حرف بسیاری برای گفتن دارد به نحوی که تنها یک عضو از گروه ۲۰ مقاله در خصوص این بیماری در مجلات معتبر جهانی به چاپ رسانده است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان داشت: در این مقالات بر موضوعاتی چون استفاده از سلول های بنیادی در ترمیم شکاف لب و کام و استفاده از اسکافولدهای مختلف در ترمیم ناهنجاری های مرتبط با شکاف کام تمرکز شده است؛ اما در مجموع راهی طولانی را در حال طی کردن هستیم تا بتوانیم تمامی مراحل استفاده از این دانش را قبل از کار بر روی انسان با دست یابی به نتیجه معقول و کار بر روی حیوان، کاربردی کنیم.
وی خاطر نشان کرد: در حال حاضر موفق شده ایم در خصوص استفاده از سلول های بنیادی در ترمیم شکاف لب و کام و استفاده از اسکافولدهای مختلف در ترمیم ناهنجاری های مرتبط با شکاف کام به نتایج تحقیقات بر روی حیوانات دست پیدا کرده و به زودی کار بر روی انسان را انجام خواهیم داد.
تکنیک های جدید درمان نوزادان در حوزه فک و کام در حال استفاده است
مدیر گروه ارتودنسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به انجام تکنیک های جدید درمان نوزادان در حوزه فک و کام در دانشگاه علوم پزشکی مشهد اشاره کرد و افزود: چند سال است که این گونه فعالیت در دانشکده دندانپزشکی آغاز و دوره های مختلف برای همکاران دیده شده؛ که در نهایت موفق شده ایم تکنیک های جدید در درمان فکی و کامی نوزادان را به کار بریم.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ابراز داشت: سابق بر این مرکزی در بخش ارتودنسی دانشکده دندانپزشکی تحت عنوان کلینیک شکاف لب و کام وجود داشت؛ اما در دنیا درمان این بیماران با همکاری گروهی به شکل تیم ورک و با حضور همه گروه ها امکان پذیر است.
وی جایگاه اصلی این گونه مراکز را در بیمارستان های کودکان دانست و اضافه کرد: با تاسیس بیمارستان تخصصی اطفال اکبر این تحول در دانشگاه علوم پزشکی مشهد ایجاد و تمامی رشته های مرتبط با درمان شکاف لب و كام توانستند در کنار یکدیگر قرار بگیرند.
طی پنج سال آینده برترین بخش ارتودنسی در کشور خواهیم بود
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به چشم انداز گروه ارتودنسی اشاره و ابراز کرد: تلاش داریم تا با افزایش توانمندی دانش آموختگان و دستیابی به فناوری های نوین در طی پنج سال آینده، برترین بخش ارتودنسی در کشور شده و با ایجاد راه کارهايی در زمینه های مختلف آموزشی، پژوهشی، بالین و ارتقای سلامت جامعه به عنوان یکی از رشته های مطرح در سطح ملی و بین المللی قرار بگیریم.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در ارزیابی وزارت بهداشت و درمان در دو سال گذشته گروه ارتودنسی دانشکده دندانپزشکی مشهد بین تمامی گروه های ارتودنسی در کل کشور رتبه اول پژوهشی را از نظر تعداد مقالات کسب کرده است.