گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محمد مهدی اسدی؛ شرکت کشت و صنعت مغان با جایگاه استراتژیک و ظرفیتهای عظیمی، چون: کارخانه لبنیات، نیم میلیون تن درخت میوه، ۱۵ هزار راس دام، کارخانه بذر و خوراک دام، پرظرفیتترین و جوانترین کارخانه قند، بزرگترین دانشگاه کشاورزی کشور، در غرب دریای خزر و در شمالیترین بخش از کشورمان واقع شده است. رودخانه ارس که از بخش شمالی آن عبور میکند خط مرزی کشورهای جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان را تشکیل میدهد.
در مرداد ماه سال ۹۷ طی مزایدهای و با تردستیهای به ظاهر قانونی شرکت واگذار شد، اما در آبان ۹۷ طی اعتراضات دستگاههای امنیتی و نظارتی متوقف شد و به دنبال آن، سازمان خصوصی سازی نفر دوم مزایده را با قیمت پیشنهادی نفر اول به عنوان برنده اعلام کردو سرانجام پس از واریز مبلغ، سهام آن از شرکت توسعه بازار سرمایه تهران به شرکت شیرین عسل واگذار شد.
حدفاصل زمانی تاریخ ارزیابی تا تاریخ مزایده ۷ ماه بوده که متناقض با قانون است و قیمت واگذاری در سال ۹۷ به قیمت قبل از تورم بود که ضرر بزرگی به بیت المال است. همچنین دیوان محاسبات قیمت اراضی را ۴۵۰۰ میلیارد تومان ارزیابی کرده بود؛ یعنی بیش از دوبرابر مبلغ مزایده ۱۸۰۰ میلیارد تومانی!
با توجه به استراتژیک بودن شرکت کشت و صنعت مغان، باید واگذاری آن به خریداران استراتژیک ارجحیت داده شود، ولی خریداران اول و دوم از لحاظ فنی و مالی فاقد اهلیت شناخته شده اند.
طبق قانون، حداقل میزان نقدینگی برای قیمتهای بیش از ۱۰۰ میلیارد، ۱۵ درصد با دوره اقساطی ۸ ساله تعیین شده و شروع پرداخت اقساط با تنقسی یک ساله تعیین شده است و این درحالی است که در قرارداد میزان نقدینگی ۵ درصد با دوره اقساط ۱۸ ماهه و تنفس دوساله قید شده است!
این شرکت در سالهای ۹۰ تا ۹۴ سود دِه بود، اما با واگذاری غلطِ سازمان خصوصی سازی و خلاءهای قانونی موجود، این ثروت ۵۰ ساله ملت مورد زیان واقع شده و به سمت واگذاری در خارج از بورس هدایت شده است. سرانجام با مطالبه و پیگیریهای مردم و پس از ورود امیدبخش دستگاه قضایی، هیات داوری بالاخره در جلسه ۱۶ مهرامسال رای به ابطال این واگذاری داد.
محمد مهدی اسدی - دانشجوی ماشین های صنایع غذایی دانشگاه تهران
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.