دانشگاه مازندران یکی از معدود دانشگاههای استان است که توانسته برپایی کرسیهای آزاداندیشی را در دانشگاه عملی کند.
گروه آزاداندیشی «خبرگزاری دانشجو»؛ آزاداندیشی یکی از نیازهای امروز جامعه ما، بویژه در حوزه و دانشگاه است که با تأکید مقام معظم رهبری، نمود فکری و عملی یافت.
اهمیت این موضوع تا آنجاست که رهبر انقلاب در ابلاغ سیاستهای کلی برنامه پنجم توسعه در چهارچوب سند چشمانداز 20 ساله، آن را در زمره سرفصلهای فرهنگی قرار داده و با عنوان «تحول و ارتقای علوم انسانى، با تقویت جایگاه و منزلت این علوم، جذب افراد مستعد و با انگیزه، اصلاح و بازنگرى در متون و برنامهها و روشهاى آموزشى، ارتقای کمى و کیفى مراکز و فعالیتهاى پژوهشى و ترویج نظریهپردازى، نقد و آزاداندیشى» مطرح ساختند.
دانشگاه مازندران با تشکیل کمیته برگزاری کرسی های آزاداندیشی که در واقع وفاق تشکل هاست و شامل نهاد مقام معظم رهبری، بسیج دانشجویی و انجمن اسلامی مستقل می باشد، با همکاری معاونت فرهنگی دانشگاه مازندران با برنامه های مدون و سلسله ای به دنبال پیاده سازی گفتمان مقام معظم رهبری در باب کرسی های آزاداندیشی، در دانشگاه مازندران است.
این دانشگاه از ابتدای سال تحصیلی تا کنون برنامه های مختلفی برگزار کرده است، که به شرح زیر می باشند:
برنامه کرسی آزاداندیشی با عنوان «تقابل ایران و آمریکا ؛ چرا؟» با حضور دانشجویان مخالف و موافق و یکی از اساتید به عنوان داور برگزار شد.
کرسی آزاد اندیشی «ازدواج آسان، خیالی یا دست یافتنی؟! » در دانشکده علوم انسانی دانشگاه برگزار شد.
نشست «منجی آخرالزمان در ادیان» نیز با حضور حجت الاسلام سید حسن ابراهیمان، استاد حوزه و دانشگاه برگزار شد.
البته برنامه محوری دانشگاه مازندران در زمینه آزاد اندیشی برگزاری «منطقه آزاد» به صورت هفتگی یا دو هفته یکبار می باشد که در آن دانشجویان موافق و مخالف در خصوص موضوع مشخص شده حرف های خود را بیان می کنند؛ این برنامه با استقبال بسیار دانشجویان با هر طیف، خصوصا گروه های مخالف برگزار می شود و این افراد نظرات انتقادی خود را صریح، در قالب طنز و یا به صورت شعر بیان می کنند و همه اینها در حضور دیگر دانشجویان در حیاط دانشکده علوم انسانی برگزار می شود.
البته دانشگاه مازندران در ایام انتخابات نیز یکی از پرکار ترین دانشگاه های کشور بود، و با برنامه ریزی مدون در ایام تبلیغات علاوه بر برگزاری کرسی ها، برنامه های مناظره بین نمایندگان کاندیداها را نیز در هر روز در دستور کار داشت.
همه اینها باعث شده تا دانشگاه مازندران به عنوان یکی از معدود دانشگاه های موفق در زمینه برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در استان شناخته شود.
آزاد اندیشی در دانشگاه ها مانع بروز فتنه می شود
محمد علی کتابچی، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه مازندران در این زمینه با بیان اینکه دانشگاه رویکرد مثبتی به برگزاری کرسی های آزاداندیشی دارد، گفت: دانشگاه با همکاری خوب در برگزاری این کرسی ها در چارچوب آیین نامه؛ انجمن های علمی و تشکل های دانشجویی را حمایت می کند.
وی روند برگزاری کرسی آزاد اندیشی در این دانشگاه را خوب ارزیابی کرد و گفت: این کرسی ها هنوز مطابق آنچه که مدنظر رهبر معظم انقلاب است، برگزار نشده؛ اما در هر ترم تحصیلی وضعیت این کرسی ها بهتر می شود.
کتابچی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه کرسی های آزاد اندیشی منجر به تخلیه فضای احساسی در دانشگاه ها می شود، تصریح کرد: فضای آزاداندیشی و گفتمان متقابل در دانشگاه جلوی بروز فتنه را می گیرد.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه مازندران با بیان اینکه دانشجو عنصری تاثیرگزار است که می تواند سطح علمی فضای جامعه را تغییر دهد، افزود: فضای دانشگاه پایلوت کوچکی از جامعه است؛ بنابراین هر اتفاقی که در دانشگاه بیفتد به نحو گسترده ای خود را در جامعه نشان می دهد، تشکل های دانشجویی باید فضای آزاداندیشی را در دانشگاه بوجود آورند و حالتی را ایجاد کنند که چنانچه احساس کاذب عدم آزادی سیاسی در سطح جامعه بوجود آمد، در دانشگاه این احساس بشکند و کرسی های آزاداندیشی بستر این مهم را فراهم می کند.
وی با بیان اهمیت توسعه فضای آزاداندیشی و گفتمان متقابل بین دانشجویان تاکید کرد: چنانچه این مهم در دانشگاه تحقق یابد و دانشجویان به انجام وظایف عمارگونه خود اهتمام بورزند، فرصت بروز فتنه در جامعه فراهم نمی شود.
حضور کم رنگ اساتید مهم ترین ضعف برگزاری کرسی های آزاد اندیشی است
مجتبی فرهادی، دبیر ستاد کرسی آزاد اندیشی در دانشگاه مازندران هدف از برگزاری کرسی های آزاد اندیشی را در دانشگاه ها مناظره و نظریه پردازی عنوان کرد و گفت: دانشجویان باید در فضای علمی و آکادمیک روی موضوعاتی که در جامعه مطرح است، بحث و گفت و گو کنند و با یکدیگر به مناظره و نظریه پردازی بپردازند.
وی با بیان اینکه موضوعات کرسی ها باید در قالب موضوعات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی باشد، گفت: اگر این مطالبه مقام معظم رهبری در دانشگاه ها آن طور که معظم له می خواهند، اجرایی شود، یکی از بهترین راهها برای نهادینه شدن آزادی فکری و اندیشه در دانشگاه ها خواهد بود.
فرهادی تصریح کرد: دانشگاه ها که محل تولید دانش و علم است باید کرسی های آزاد اندیشی برگزار کنند، تا تجارب افکار و اندیشه ها صورت بگیرد، اندیشه صحیح در جامعه ترویج و تبلیغ شود و از اندیشه های انحرافی جلوگیری شود.
دبیر ستاد کرسی آزاد اندیشی در دانشگاه مازندران با بیان اینکه هر بار در دانشگاه کرسی آزاد اندیشی برگزار کردیم با استقبال پر شور دانشجویان مواجه شدیم، تصریح کرد: این نشان می دهد که دانشجویان همواره از کرسی های آزاد اندیشی استقبال می کنند و این وظیفه ما را در قبال آنان در برگزاری با کیفیت این کرسی ها، دو چندان می نماید.
وی یکی از مهم ترین نقاط ضعف کرسی های آزاد اندیشی را عدم حضور اساتید، خصوصا اساتید مخالف در دانشگاه عنوان کرد و افزود: اساتید چه مخالف و چه موافق آن در این کرسی ها یا حضور ندارند و یا حضورشان بسیار کمرنگ می باشد و این یعنی اینکه اساتید دانشگاه به کرسی ها اعتقاد ندارند و یا اینکه از مورد انتقاد واقع شوند، می ترسند.
فرهادی گفت: به نظر من خیلی بهتر است که کمیته ای کلی از روند طرح ریزی ها و برگزاری های کرسی، در سطح تمامی دانشگاه های کشور وجود داشته تا در هر دانشگاهی نظارتی داشته باشد تا هم تبادل نظر و هم ارتقای کیفیت در باب کرسی های آزاداندیشی را شاهد باشیم .
آزاد اندیشی عضو جدا نشدنی از پیکره دانشگاه است
ایزدی فرد، معاون فرهنگی اجتماعی دانشگاه مازندران نیز در این خصوص با بیان اینکه کرسی های آزاداندیشی یکی از برنامه های راهبردی ما در حوزه معاونت فرهنگی است، تصریح کرد: تمام تلاش ما این است که بتوانیم در راستای تحقق فرمایشات رهبر معظم انقلاب مبنی بر توسعه، تقویت و همچنین گسترش کرسی های آزاداندیشی گام بر داریم.
وی به عقیده من کرسی آزاد اندیشی برنامه مازاد و یا برای اوقات فراغت دانشجویان نیست، بلکه این مهم عضوی جدانشدنی از پیکر دانشگاه محسوب میشود که برپایی هرچه بهتر آن مستلزم فرهنگسازی است.
ایزدی فرد افزود: کرسی های آزاداندیشی در جامعه به عنوان یک فرهنگ و رویه نیاز به نهادینه شدن دارند و باید محلی برای برگزاری داشته باشند.
معاون فرهنگی- اجتماعی دانشگاه مازندران با بیان اینکه ما دنبال آزاد گذاشتن دانشجویان در ارائه نظرات هستیم، خاطرنشان کرد: ما همیشه با اساتید صحبت می کنیم که کمتر سخنرانی کنند و بیشتر وقت خود را برای پاسخ به سوالات دانشجویان اختصاص دهند.
البته اگه رئيس دانشگاهمون از زير داس وزير علوم در بره بهتر از اينم ميشه...