به بركت مسابقات بينالمللي قرآن، پس از سالها كه ميگفتيم مصر در تلاوت از ما بالاتر است به وضوح ديده ميشود كه ...
گروه فرهنگي «خبرگزاري دانشجو»؛ 11 تيرماه مصادف با ولادت حضرت علي اكبر(ع) روز جوان نام گذاري شده، به دنبال مورد مناسبي بودم تا بتوانم مصاحبه اي به همين مناسبت بگيرم تا اينكه يكي از دوستان فايل صوتي را در اختيارم گذشت از قرئت حامد شاكرنژاد در مسابقات بين المللي قرآن.
به همين بهانه به سراغ او رفتيم تا حرف هايش را بشنويم، كسي كه به عنوان نفر برتر جشنواره علي اكبر امسال هم معرفي شده است.
متن ذيل مصاحبه «خبرگزاري دانشجو» با حامد شاكرنژاد است:
تلاوت قرآن را از جلسات خانگي در مشهد شروع كردم
من و برادرم در خانواده قرآني متولد شديم و از سن پايين گوشهاي ما با نواهاي قرآني نوازش داده شده است، از آنجايي كه پدر و مادرم زياد قرآن تلاوت ميكردند و خاصا پدرم از اساتيد قرآني شهر مشهد است، همه اينها باعث شد علاقه مندي در ما ايجاد شده و به صورت رسمي از سنين پنج و شش سالگي وارد اين عرصه شده و قرآن را در جلسات آن زمان كه جلسات قديمي شهر مشهد كه به صورت جلسات خانگي و هر هفته برگزار ميشد تلاوت ميكرديم.
در جلسه مركزي جامعه قاريان قرآن مشهد كه در مسجد كرامت برگزار ميشود شركت ميكردم كه اين مركز قبل از انقلاب پايگاه مقام معظم رهبري بود و ايشان در آن جلسات تفسير قرآن ميگفتند، كه الحمدالله الان هم ادامه دارد و اين جلسات باعث شد انس با قرآن بيشتر شود و قرآن را تلاوت كنيم.
بهترين خاطره من برميگردد به سن 11 سالگي كه در مسابقات قرآن عربستان اول شدم
بودن با قرآن، انس با قرآن، تلاوت قرآن، استماع قرآن و تدبر در قرآن همه اين لحظات از بهترين لحظات عمر من است و در واقع عمر من حساب نشده است.
خاطرات زيادي از بودن با قرآن دارم از آنجا كه رتبه اول من در مسابقات بين المللي در سن 11 سالگي بود بهترين خاطره من همين بود كه رتبه اول را در مسابقات بين المللي كشور عربستان به دست آوردم.
بنا به فرمايش مقام معظم رهبري اگر ما تدبر و تأمل در قرآن داشته باشيم خود قرآن استاد و معلم واقعي ما در مرحله اول خواهد بود و در مرحله دوم نيز مشوقين و استادي بودن كه پدر و مادرم هم به عنوان مشوق اصلي نقش تاثيرگذاري را در اين راه داشتند و همچنين از محصر استاداني چون حاج محمود فرقاني و سيد مجتبي ساداتي نژاد نيز بهره بردم.
توفيق حضور در محضر رهبر انقلاب از بركات زندگي قرآني من است
از بركات زندگي قرآني من، رهنمودهاي مقام معظم رهبري است كه سالها است توفيق دارم چه در ماه مبارك رمضان و چه در ايام غبارروبي حرم امام رضا(ع) و اختتاميه مسابقات بين المللي قرآن، به محضر ايشان رسيدم و آياتي از قرآن را تلاوت كردم
اين توفيق به سن 9 سالگي من بر ميگردد و تاكنون حدود 20 سال است كه از بركت قرآن از نزديك خدا اين توفيق را داده كه در محضر ايشان شرفياب شوم.
حضور در محضر مقام معظم رهبري هر لحظه آن رهنمود است و بركات زيادي براي ما داشته است خصوصاً كه در سالهاي اخير حضرت آقا به دقت نظر بيشتري فعاليتهاي ما را در نظر داشته و ما هم به پيشرفت بيشتري در اين زمينه رسيدهايم.
سبك جديد قرائتي كه ابداع كردم مورد تاييد حضرت آقا قرار گرفت
من سعي كردم از ابتدا كه مقام معظم رهبري به سبك مصطفي اسماعيل علاقه داشتند من هم دنبالهرو اين سبك باشيم كه سالها از اين سبك تقليد كردم و بعدها روش جديدي را خودم ابداع كردم كه حضرت آقا فرمودند خوب است سعي كنيد در اين راه پختهتر شويد و خواندن داراي چارچوب دقيق، معنويت و خضوع و خشوع باشد اينها توصيههاي بود كه مقام معظم رهبري به من داشت.
كسي كه از اين درياي بيكران الهي قرآن و اهل بيت(ع) بهرهاي بيشتري ببرد و از دستورات انسان ساز قرآن و فرمايشات اهل بيت(ع) هر جوان ايراني بتواند استفاده كند به نظر من موفقتر است و به اصل نزديكتر ميشود چون راهنمايي واقعي انسان به سمت تعالي قرآن و اهل بيت(ع) هستند پس هر چه ما بيشتر دريافت كنيم انس ما بيشتر شود موفق تر هستيم.
به بركت مسابقات تلاوت هاي ما از كشور مصر سبقت گرفته است
به بركت مسابقات بينالمللي سالهاي كه ما ميگفتيم مصر، از نظر تلاوت از ما بالاتر است به وضوح ديده ميشود كه مصر در اين زمينه حرفي براي گفتن ندارد كه اين يكي از اثرات مسابقات بين المللي قرآن است.
من آرزوم اين بود كه تلاوت قرآن را همگي ما قاريان به جايي برسانيم كه حرفي براي گفتن در عرصه بين المللي داشته باشيم و قرائتهاي تاثيرگذار و مبلغين تاثيرگذاري در اين زمينه باشيم تا مسابقات بينالمللي اين زمينه را فراهم كرد كه انگيزه قاريان ما بيشتر شود.
نميگوييم صددرصد اما از هفت پلي كه ما بايد براي رسيدن به هدف بگذارانيم قطعاً مسابقات بينالمللي يكي از اين پلهاست كه ما به هدف برسيم اما اين مسابقات منجر به حرفهاي شدن قاريان ما نميشود.
مسئولين بايد از نخبه هاي قرآني حمايت كنند
در سالهاي اخير نخبه هاي قرآني در اين رشته حرفه اي تر شده اند و زيبا تلاوت كردن قرآن باعث ايجاد انگيزه در جوانان مي شود، اما يك وظيفه ما داريم و يك وظيفه هم مسئولين كه بايد از اين نخبهها حمايت داشته و استعداديابي جوانان را داشته باشند تا حركت رو به جلويي در اين زمينه ايجاد شود.
اگر بحث كيفي شدن در مباحث قرآني جدي گرفته نشود رشد ما به مرور زمان معكوس مي شود
در بحث كمي قرآن هيچ جاي دنيا پيشرفت ما را نداشته و حتي كشور مصر در سالهاي اخير رشدش منفي بود اما از نظر كيفي عقيده من اين است در صورتي كه جهتدهي به سمت بحث كيفي و حرفهاي شدن تلاوتها را نداشته باشيم قطعاً به مرور زمان اين سرعت از ما گرفته خواهد شد و رشد ما معكوس ميشود.
همانگونه كه در اوج هستيم بايد به سمت حرفهاي شدن و سمت تلاوتهاي تاثيرگذار در سطح بين المللي باشيم كه حضور در عرصههاي بين المللي يكي از پلهاي رسيدن به اين هدف است.
هيچ گونه حمايتي از سوي مسئولين به موسسه قرآني صراط نمي شود
موسسه قرآني صراط موسسه قرآني است كه سالهاست راهاندازي شده اما هيچ گونه حمايتي از طرف مسئولين نميشود هدف ما در اين موسسه خيلي بالاست چون قرآن خيلي بينهايت است و هر چه براي قرآن كار شود به گفته مقام معظم رهري كم است چون نميتوان هدفي را براي آن تعيين كرد اما سرعت ما نسبت به سالهاي اخير بيشتر و جزء موسسات برتر شناخته شده ايم.
شايد ما سالهاي قبل ميتوانستيم اين موسسه را راه اندازي كنيم اما دليل اين تاخير اين است كه ميخواستيم اين موسسه با كيفيت بهتر راهاندازي شود دليل تاخير ما هم همين بود كه ميخواستيم در بحث كيفي تاثيرگذار باشيم.
همه تلاوت هايم را دوست دارم
تلاوتهاي كه در ايران داشتم به خاطر فضاي معنوي خيلي تاثيرگذارتر نسبت به تلاوتهاي بين المللي من است اما همه تلاوتهايم را دوست دارم.
من اين حديث را كه «من قراء القرآن و شاب المؤمن ...» ميباشد خيلي علاقه دارم كه ميگويد كسي كه قرآن را بخواند اثر آن از خواندنش آغاز ميشود، اولين درس پيامبر اين بود كه قرائت كند قرآن را و در سوره مزمل ميگويد: «فقرأ» يعني بخوان، پس بايد نوجوانان و جوانان اين مرز و بوم قرآن را تلاوت كنند زيرا كه قرآن معجزه است.
با هيچ گونه انگيزه مادي نمي توانند سرعت من را در راه قرآن كم كنند
اگر من بگوييم من حامد شاكرنژاد از زماني كه تلاوت را شروع كردم عاشق قرآن بودم كلمهاي جز دروغ نيست و در سنين نوجواني كه پدر و مادرم انگيزه ايجاد كردند ما هم قرآن را خوانديم و الان در وجود من قرار گرفته و با هيچ انگيزه مادي نميتوانند سرعت من را در اين راه زياد و يا كم كنند.
حضرت امام خميني (ره) در مورد تلاوت قرآن ميگويد اينكه بگويد كسي قرآن را نخوانيد چون عربي است و معنايش را نميفهمي، اين يك سخن شيطاني، عبث و بيهوده است.
مقام معظم رهبري در اين خصوص مطلبي دارند كه ميگويند اينكه شما فكر كنيد ميتوانيد به باطن قرآن برسيد، قرآن را درك كنيد، حس كنيد از راهي جز قرائت قرآن نيست كه اولين قدم آن خواندن قرآن است.
امام رضا(ع) ميفرمايد: آنچه كه ميسر است بر شما، قرآن بخوانيد روي 50 آيه قرآن تلاوت كنيد همه اين حديثها نيامدند يك سنگ سنگين جلوي ما قرار دهند.
اين يعني اعجاز قرآن، حضور در دريايي بيكران قرآن و لذت بردن از قرآن.
قرائت من همش مورد نقد است اما تاكنون سعي كردم از نقدهاي سازنده استفاده كنم، الگوي من در قرائت شيخ مصطفي اسماعيل و پدر و مادرم بودند.
من معتقدم كه آيات قرآن به خواست ما بر زبان ما جاري نميشود و اين عنايت الهي است.
توجه به حوزه قرآن تهاجم فرهنگي را از بين مي برد
مسئولان فرهنگي ما بايد از كساني كه در عرصه قرآني فعاليت ميكنند با توجه به اينكه جامعه به سمتي ميرود كه تهاجم فرهنگي بيداد كرده حمايت كنند.
اگر فضايي ايجاد شود كه جوانان ما از قرآن و اهل بيت بهره ببرند تهاجم فرهنگي را ميسوزاند و از بين ميبرد.
اما به نظر من كار كيفي در فضاي فرهنگي هميشه كارهاي كف رو آب بوده كه به راحتي جمع ميشود ما نخواستيم كار عمقي انجام دهيم، كاري كه آثارش براي آيندگان بماند تا موقعي كه اين اتفاق نيفتد ما نميتوانيم به معناي واقعي با تهاجم فرهنگي مبارزه كنيم كار كيفي بايد انجام دهيم و از قرآن دور نباشيم.
موقعي حرف من ميتواند تاثيرگذار باشد كه عمل من هم با حرفم يكي باشد كساني كه در اين راستا حركت ميكنند شايد طوري عمل نكنند كه جوانان ما اين زيباييها را حس كنند.