گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ حسن روحانی، رئیسجمهور دولت یازدهم صبح روز گذشته در سومین نشست خبری با اصحاب رسانه در آستانه یک سالگی دولتش برگزار شد، در پاسخ به این سوال که شما و مسئولان اقتصادی تاکید میکنید که نرخ تورم کاهش یافته است اما گرانی مردم را رنج میدهد، چه موقعی مردم میتوانند کاهش تورم را لمس کنند، پاسخ داد: «مردم همین امروز میتوانند کاهش تورم را لمس کنند، اما ما ممکن است با مردم اختلاف بیان داشته باشیم ما رشد فزاینده تورم را کنترل کردهایم اکنون ماشین تورم به جای سرعت 100 کیلومتر با سرعت 20 کیلومتر حرکت میکند. در سال گذشته در طول دو روز قیمت اجناس تغییر مییافت اما اکنون این تغییر به یک ماه رسیده است.»
وی همچنین با بیان اینکه عنان اسب سرکش تورم را کشیدهایم و این اسب اکنون آرام راه میرود، اظهار داشت: «نرخ تورم به هر حال قابل قبول نیست و این نرخ باید یک رقمی شود، مشکل ما این است که ما میخواهیم رونقی ایجاد کنیم که تورمی نباشد.»
بله، روحانی اعلام کرد که دولت یازدهم عنان اسب سرکش تورم را کشیده و این اسب اکنون آرام آرام راه میرود. مردم نیز هنوز فراموش نکردهاند، بازار گرم انتخاب سال گذشته و وعدههای رنگارنگ اقتصادی ایشان را که شاید به واسطه همین شعارها توانست گوی سبقت را از دیگر رقبا بریاید و کرسی ریاست جمهوری را به خود اختصاص دهد. «کنترل تورم و گرانیها» از مهمترین شعارهای مطرح شده توسط حسن روحانی بود که حتی پس از انتخاب نیز فرو ننشست و تکرار این شعارها تا به امروز ادامه دارد.
امروز که نزدیک به یک سال از شروع به کار دولت یازدهم میگذرد، آیا به راستی وعدههای اقتصادی دولت تدبیر و امید در کاهش تورم و ارزان شدن ماحیتاج مردم محقق شده است؟
بر این اساس، طبق آخرین گزارش خرده فروشی کالاهای اساسی که توسط بانک مرکزی ایران منتشر شده است، قیمت پنیر پاستوریزه، کره پاستوریزه، شیر پاستوریزه، تخم مرغ، برنج داخله درجه یک، لوبیا قرمز، گوشت گوسفند با استخوان، گوشت گاو گوساله بی استخوان، گوشت مرغ، قند و شکر، روغن نباتی جامد، روغن نباتی مایع، خیار، گوجه فرنگی، بادنجان، کدوسبز، پیاز و لوبیا سبز با افزایش همراه شده است.
همچنین هر یک از افراد جامعه با نگاهی گذرا به قیمت کالاهای موجود در بازار به این واقعیت پی میبرند که نه تنها کاهش قیمتی به وقوع نپیوسته است بلکه اکثر قریب به اتفاق کالاها و خدمات نیز با افزایش محسوس قیمتی همراه شدهاند.
فروشندگان بازار نیز این واقعیت را انکار نمیکنند که تغییرات هفتگی اجناسشان چشمگیر است و علاوه بر آن شاهد آب رفتن وزن محصولات نیز هستند و این موضوع در کنار افزایش قیمت، موجبات تعجب مشتریان را فراهم میکند.
در گزارشی کوتاه میتوان تغییرات قیمتی کالاها و خدمات را در یکسال اخیر به این شرح عنوان کرد:
گران شدن کارمزد جایگاههای سوخت به اندازه 2 برابر(19 اسفند)
گران شدن 40 درصدی عوارض آزادراه تهران-پردیس (14اسفند)
گران شدن 20 درصدی آب (12اسفند)
گران شدن شیر خام از 1100 به 1300 تومان از ابتدای آذرماه (11اسفند)
گران شدن 24 درصدی برق (9اسفند)
گران شدن 20 درصدی بلیط اتوبوس (7اسفند)
آزاد شدن نرخ بلیط هواپیما (26 بهمن)
افزایش نرخ سود بانکی به 26 درصد (26 بهمن)
افزایش قیمت مسکن مهر برای سومین بار (23دی)
افزایش 87 درصدی قیمت بلیط قطار پرند-تهران (24آذر)
گران شدن نهاده دام (13آذر)
گران شدن 20 درصدی زغال سنگ خام (17 شهریور)
اینها تنها بخشی از گرانیهایی است که رسما و با مصوبه دولت رخ دادهاند.
افزایش قیمت 25 درصدی شویندههای داخلی، افزایش قیمت گوشت قرمز، گوشت مرغ و گوشت ماکیان، گرانی روغن مایع، برنج، تخممرغ، حبوبات، بستنی، آب معدنی و به طور خلاصه سادهترین اقلام مصرفی در سبد خانوار از نمونه گرانیهایی است که ناگهانی و چراغ خاموش میهمان ناخوانده سفرههای مردم شدند.
وضعیت مسکن و خودرو نیز بهتر از اقلام خوراکی نیست. هر چند ثبات به بازار مسکن و خودرو بازگشته، اما هنوز هم مسکن و خودرو آنقدر گران است که قدرت خریدی برای آنها در بازار وجود ندارد و برخی مردم رویای خانهدار شدن و خرید خودرویی ساده را در سر نمیپرورانند.
افزایش قیمت به اصطلاح آرام بنزین و دیگر حاملهای انرژی نیز بماند. بعد از گذشت حدود سه ماه از آغاز چراغ خاموش فاز دوم هدفمندی یارانهها توسط دولت یازدهم، از اولین ساعات بامداد روز شنبه 6 اردیبهشت ماه قیمت بنزین که به دلایل بنیادی از حساسیت خاص اقتصادی برخوردار بود، با افزایش قیمت همراه شد تا پرونده اجرای فاز دوم این قانون نیز رسماً کلید بخورد. این موضوع از آن جهت مورد توجه قرار گرفت که دولت یازدهم با محوریت دکتر حسن روحانی، از ابتدای امر و پیش از گرانی بنزین، گازوئیل و سی.ان.جی، مرتباً از شیب ملایم افزایش قیمتها سخن گفته بود. اما آیا میتوان گرانی 75 درصدی بنزین سهمیهای، 60 درصدی بنزین آزاد، 67 درصدی گازوئیل سهمیهای، 43 درصدی گازوئیل آزاد و 45 درصدی سی.ان.جی در فاز دوم هدفمندی یارانهها را طبق گفته مسئولان دولت تدبیر و امید، یک «شیب ملایم» خواند؟ متاسفانه باید توجه داشت که گران شدن حاملهای انرژی خود به خود و به صورت روانی زمینه افزایش قیمت سایر اجناس، کالاها و همچنین خدمات را آن هم خارج از قاعده و بدون برنامه منجر خواهد شد که این چنین نیز شد.
به راحتی و بدون هیچ تخصصی میتوان ادعا کرد که وعده ارزانی و بهبود یافتن معیشت مردم در طول عمر یکساله دولت یازدهم تا به امروز عملی نشده است و مصداق چندانی برای ارزانی کالا و خدمات مصرفی وجود ندارد. حال آقای رئیسجمهور به راستی عنان کدام اسب را کشیدهاید؟! قسم حضرت عباس را باور کنیم یا دم خروس را؟
من از منتقداي سر سخت دولتم به ويژه تو حوزه فرهنگي اما بي انصاف نيستم. منتقد باشيم نه بي انصاف
علاوه بر اين من معتقدم تو مسائلي مثل اقتصاد بايد يک تفکر بالا دستي وجود داشته باشه که از انقلاب به بعد نه در اين دولت و نه در دولت هاي قبل به اين مسئله عمل نشده به اين معنا که دولت ها سياست هاي خارجي و فرهنگي شون ممکنه فرق بکنه ولي تو حوزه اقتصاد فقط تاکيد ها بايد تو حوزه هاي مختلف فرق بکنه نه تمرکزشون
اگه دولت نتونسته ارزون کنه قبول کنيم ميزان تورم کمتر شده (تورم هست و گروني ادامه داره اما ميزان گرون تر شدن کم شده) و به فکر راهکار کمکي باشيم که به سندهاي بالا دست عمل بشه نه اينکه با انتقادهاي غير واقعي باعث بشيم انتقادهاي واقعي مون هم (تو حوزه فرهنگ و سياست خارجي) اعتبارش رو از دست بده
يا علي