به گزارش خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، یکی دیگر از مزاج ها مزاج سرد و تر است. افراد دارای مزاج بلغمی، چهره سفید دارند، پوست آنان سرد و نرم و شفاف است. ولی گاهی اوقات به علت رطوبت زیاد پوست آنان در ناحیه زیر چشم و زیر گلو دچار چین خوردگی میشود.
آب دهان زیاد، کمی تشنگی و عطش، نرم بودن گوشت اندامها، تنبلی، آروغ ترش و ریفلاکس (بازگشت مواد و اسید از معده به مری) از علائم دیگر افراد بلغمی می باشد. حرکات این افراد کند است و حوصله انسان از پرحوصلگی آنان سر میرود، آرام حرف میزنند و در راه رفتن معمولاً عقب میمانند و زود خسته میشوند.
ماست و دوغ و سردیجات آنان را اذیت میکند. خوش خوابی، کند فهمی، افت حافظه، کم رنگی ادرار صبحگاهی و زبان نرم با پرزهای تحلیل رفته و گاهی پوشیده از بار سفید از علائم افراد این گروه میباشد.
در فصل زمستان بیماریهای بلغمی شدت مییابد.
دستورات ویژه بلغمیمزاجها
سعی کنید روزی دو وعده غذا میل کنید؛ زیرا توانایی دستگاه گوارشی افراد بلغمی کم است و لازم است حداقل حدود 12-10 ساعت فاصله بین دو وعده غذا باشد.
این دسته از افراد گوشتهایی مثل گوشت گوسفند و بز جوان که با زيره و دارچين و پياز پخته باشد میل نمایند و از ميوههای شيرين مانند موز، سیب شیرین، خربزه، انگور و خرما و از سبزيهایی مانند ترب، تربچه، نعنا، سیر و پیاز، شاهی، تره و ترخون و از شيرينیها آنچه از شكر و عسل، فندق، گردو و بادام ساخته میشود بیشتر استفاده نمایند.
این عده اگر در بین وعدههای غذایی احساس گرسنگی کردند مقداری میوه یا سالاد میل کنند.
غذاها باید سرشار از پروتئین و فیبر باشد شامل تخم مرغ، گوشت، میگو و جگر. در شبهای زمستان در مصرف غذاهای سرد احتیاط بعمل آورند.
به حمام گرم بروند و آب گرمي كه در آن بابونه و مرزنجوش جوشانيده شده استفاده کنند و مدتی در آن بنشينند. حمام را زياد طول ندهند كه باعث خشكي بدن شود و بعد از بيرون آمدن از حمام عطرهای گرم مانند بهارنارنج و گل یاس استفاده نمایند. گل نرگس و گل شببو و زنبق ببويند و اسفند، کندر و مرمکی دود کنند. پیامبر اکرم (ص) قسمت قابل توجهی از درآمد خود را صرف عطریات مینمودند. کورتکس بویایی ارتباطات گستردهای با سایر قسمتهای مغز دارد و بوی خوش مناسب مزاج، احتمالاً عملکردهای مغزی را افزایش میدهد.
از مصرف آب نیم ساعت قبل از غذا تا 2-1 ساعت پس از غذا خودداری شود.
ورزش و فعالیت جسمی منظم متوسط توصیه میشود. بهتر است پيش از ورزش، بدن را بمالند و آماده ورزش نمایند. راه رفتن به مدت 15-10 دقیقه پس از شام مفید است.
8-7 ساعت خواب مناسب است. سعي كنند قبل از طلوع آفتاب از خواب برخیزند تا از تولید بلغم اضافه خودداری شود.
از هوا، محیط و خواب و استراحت بیش از اندازه که موجب افزایش سردی و تری میشود پرهیز نمایند. پوشیدن لباس مناسب و گرمای کافی بخصوص در هوای مرطوب توصیه میشود.
از استراحت بیش از اندازه و کم تحرکی خودداری نمایند.
خوابیدن در طی روز و همچنین یک ساعت قبل از غروب بسیار مضر است و موجب افزایش بلغم میگردد و سنگینی سر و التهاب سینوسها و کند شدن رفتارهای مغزی را موجب ميشود.
بخصوص غذاهای سرد و تر و غذاهای سرد و خشک را کمتر مصرف نمایند.
غذاها و نوشیدنیهایی که سرد و تر هستند
غذاها:
ماهی، آش رشته، اسفناج و ماست، خورشت آلو اسفناج
سبزیجات:
خیار، کدو، کاهو، اسفناج، گشنیز، قارچ
میوهها:
هندوانه، توت فرنگی، کیوی، مرکبات، هلو
دانهها و حبوبات:
دانه کدو تنبل، تخم خیار، تخم هندوانه، تخم کدو، تخم کاهو، تخم کاسنی، نشاسته، خرفه
لبنیات و روغنها:
شیر، ماست، پنیر، دانه انگور، جو، کشک
ادویهجات و چاشنیها:
سماق، غوره، لیمو عمانی
نوشیدنیها و طعمدهندهها:
دوغ، لیموناد، شربت آلبالو، شربت عناب
مزاج بلغمی و استعداد بیماریها
افراد بلغمی مزاج در صورت عدم رعایت دستورات، استعداد بیشتری برای بروز علائم و بیماریهای ذیل دارند:
عطسه، سردرد، کاهش حافظه، صرع، پرخوابی، آسم، سینوزیت، التهاب لوزه، ضعف هضم، دردهای مفصلی و ترشحات زنانه