به گزارش خبرنگار حوزه سینما و تلویزیون «خبرگزاری دانشجو»، فیلم سینمایی "پادشاه شنها" (ملک الرمال یا King of the sand) در فاصله بین سالهای 2010 تا 2012 توسط "نجدت اسماعیل انزور" کارگردان سوری ساخته شد.
این فیلم که فیلمنامه آن را جوانی به نام "کریم الشمری" نوشته است داستان شکلگیری پادشاهی آل سعود را تعریف میکند و به روایت زندگی ملک عبدالعزیز موسس آل سعود میپردازد. عبدالعزیز توانست در قرن بیستم در نبرد با "آل رشید" پیروز شود و با ساقط کردن حکومت اشراف در حجاز، نجد و حجاز را یکی کرده و پادشاهی عربستان سعودی را پایهگذاری کند. در این فیلم همچنین، به مسایلی مانند کمک دولت انگلستان در به حکومت رسیدن آل سعود، توافقاتی برای تشکیل پادشاهی آل سعود از یک سو و تشکیل رژیم صهیونیستی از سوی دیگر و خونریزیهایی که در جریان این امر پیش آمد پرداخته شده است.
مارکو فوشی بازیگر نقش عبدالعزیز جوان
در پادشاه شنها "مارکو فوشی" و "فابیو تستی" بازیگران ایتالیایی به ترتیب نقش دوران جوانی و سالمندی ملک عبدالعزیز را بازی میکنند. در نقشهای دیگر فیلم نیز بازیگرانی از سوریه، لبنان و ترکیه حضور دارند. کارگردان فیلم درباره عدم استفاده از بازیگران عرب برای نقش عبدالعزیز گفته نگران بودم بازیگران عرب با بازی در این فیلم دیگر نتوانند با شرکتهای هنری که بیشتر توسط عربستان حمایت میشوند همکاری کنند برای همین از بازیگران ایتالیایی استفاده کردم.
ساخته شدن پادشاه شنها در سوریه جنجال زیادی در دنیای عرب به پا کرد به طوری که شاهزاده طلال بن عبدالعزیز و جمعی دیگر از شاهزادگان سعودی به شدت نسبت به این فیلم اعتراض کردند. حتی کار به جایی رسید که "عدنان العایض" مفتی سعودی فتوای قتل نجدت انزور کارگردان فیلم را صادر کرد.
نجدت انزور کارگردان فیلم
انزور در مورد تهدیدهایی که علیه او صورت گرفته میگوید: شرکت «محاماه» انگلیس ما را به کشاندن پرونده این فیلم به دادگاه تهدید کرده و گفته که ما به توهین و سوءاستفاده از خانواده سعودی متهم هستیم.
اعتراضها به پادشاه شنها تا جایی بالا گرفت که شاهزاده طلال بن عبدالعزیز از بشار اسد رییس جمهور سوریه خواستار عدم اکران این فیلم شد اما بشار اسد اعتنایی به این درخواست نکرد و فیلم در سوریه پخش و با استقبال گسترده مردم مواجه شد.
در آستانه برگزاری جشنواره بینالمللی فیلم مقاومت اخباری به گوش میرسید مبنی بر این که قرار است پادشاه شنها در این جشنواره حضور پیدا کند. خبری که به سرعت با واکنش رسانههای داخلی و خارجی مواجه شد و این علامت سوال را ایجاد کرد که چگونه مسئولین ایران از گسترش روابط با عربستان سعودی سخن میگویند و از طرف دیگر، قرار است فیلمی که ماهیت رژیم حاکم بر این کشور را زیر سوال میبرد در ایران اکران شود.
هفته گذشته حسن روحانی رییس جمهور در نشست خبری خود درباره روابط ایران و عربستان سعودی گفته بود: «از طرف ایران رابطه خوبی با همه همسایگان از جمله عربستان در دستور کار است... راه برطرف کردن اختلاف نظرها، حرف زدن و مذاکره است نه این که بخواهیم از هم فاصله بگیریم. ما همیشه آماده مذاکره بودهایم و هم اکنون نیز آماده مذاکره با عربستان هستیم.... ما میتوانیم با عربستان رابطه خوبی داشته باشیم و در عین حال در برخی موارد دارای نظرات یکسانی هم نباشیم».
پس از صحبتهای رییس جمهور، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه نیز در نشست مشترکی که با وزیر خارجه فنلاند داشت درباره رابطه ایران و عربستان گفت: «عربستان از مهمترین همسایگان و کشورهای مهم جهان اسلام با نقش و نفوذی گسترده است. من آمادگی سفر به عربستان و استقبال از وزیر خارجه عربستان در تهران را دارم».
مسالهای که در اینجا مطرح میشود تناقضی است که ممکن است بین پخش این فیلم و سیاستهای خارجی دولت یازدهم به وجود بیاید. به گونهای که پخش این فیلم در روزهای گذشته در هالهای از ابهام فرو رفته بود و محمد خزاعی دبیر سیزدهمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم مقاومت نیز ارائه پاسخی روشن درباره حضور یا عدم حضور این فیلم در جشنواره را به روزهای آتی موکول کرده بود.
با این حال، امروز از روابط عمومی جشنواره خبر رسید که حضور پادشاه شنها در جشنواره فیلم مقاومت قطعی شده است.
کمال تشکر رو از شما دارم به خاطر شاد کردنمون با این خبر