به گزارش خبرنگار اقتصادی "خبرگزاری دانشجو"، علی کاردر، معاون سرمایهگذاری و تامین منابع مالی شرکت ملی نفت ایران در نشست خبری که به بهانه مزایده فروش گاز فلر برپا شده بود، با اشاره به اینکه سالیان است گاز فلر یکی از معضلات شرکت ملی نفت ایران است، اظهار داشت: در مراحل تولید نفت خام، گازهایی همراه می شود که اغلب سوزانده میشود.
وی افزود: وزارت نفت برنامههایی دارد تا این گازها به محصولات باارزشتری تبدیل شده و در زنجیره میعانات گازی و پتروشیمی قابل استفاده باشد.
کاردر ادامه داد: در حال حاضر سوختن این گازها را هم در مناطق خشکی و هم میادین نفتی واقع در مناطق دریایی کشور داریم.
وی تصریح کرد: هم اکنون پروژههای متعدد NGL برای جمعآوری و ایجاد ارزش افزوده به گازهای همراه وجود دارد، اما به علت کمبود منابع مالی طرح های NGL به موقع راه اندازی نشده است.
کاردر با بیان اینکه به دستور وزیر نفت تا زمان بهره برداری از پروژه های NGL مقرر شده که گازهای در حال سوختن با سرمایه بخش خصوصی جمع آوری شود، گفت: برنامه ریزی شده تا با برگزاری مزایده ای 20 میلیون مترمکعب گاز در حال سوختن در فلرها در اختیار سرمایه گذاران بخش خصوصی قرار بگیرد تا صنعتگران بتوانند از این گاز برای تولیدات صنعتی و برق استفاده کنند.
وی ادامه داد: فردا (چهارشنبه 5 آذر) نخستین نشست توجیهی متقاضیان حضور در این مزایده برگزار می شود و تاکنون حدود 40 شرکت برای حضور در این نشست اعلام آمادگی کرده اند.
معاون سرمایه گذاری و تأمین مالی شرکت ملی نفت ایران تصریح کرد: پس از برگزاری نشست توجیهی، متقاضیان سرمایه گذاری از 8 آذر تا 19 دی ماه فرصت دارند تا مدارک خود را برای حضور در مزایده بفرستند، از 20 دی تا 20 بهمن کارهای ارزیابی مدارک صورت می گیرد و اعلام نتایج 25 بهمن خواهد بود و از اول تا 20 اسفند عقد قرارداد با شرکت های برنده شده در مزایده، انجام می شود.
کاردر اذعان داشت: یکسال زمان برای اجرای پروژه ها برای سرمایه گذاران خواهد بود و از ابتدای سال 95 تا پایان سال 1398 گازهای همراه در اختیار آنها قرار می گیرد.
وی افزود: سرمایه گذاران هم می توانند برای تبدیل گاز به برق سرمایه گذاری کنند و هم می توانند با سرمایه گذاری بیشتر اقدام به احداث واحدهای MINILNG و GTL کنند.
معاون سرمایه گذاری و تأمین مالی شرکت ملی نفت ایران گفت: اگرچه ارقام مختلفی در خصوص میزان گازی که سوزانده می شود تاکنون اعلام شده اما باید توجه داشت که برخی از این حجم اعلام شده مربوط به کارهای عملیاتی است که در برخی زمان ها به علت ایجاد اشکال فنی در سیستم، گاز به صورت فلر هدایت می شود.
وی ادامه داد: نزدیک به 20 میلیون مترمکعب گازهای در حال سوزاندنی که به مزایده گذاشته می شود هم اکنون حدود 75 درصد حجم گازهایی است که واقعا می سوزد و به جز موارد عملیاتی است.
کاردر خاطرنشان کرد: نزدیک به 50 میدان نفتی برای جمع آوری و استفاده از گازهای همراه در این مزایده شناسایی شده اند که این تعداد به جز فلرهای پارس جنوبی است.
این مقام مسئول در خصوص قیمت گاز گفت: هر مترمکعب گاز جمع آوری شده، به طور متوسط 3 سنت در هر مترمکعب به بخش خصوصی فروخته می شود که البته رقم ها از 1.75 سنت تا 4.2 سنت بر حسب نوع میدان، میزان سرمایه گذاری و کیفیت گاز متفاوت است.
وی افزود: اگر وزارت نیرو هر کیلووات ساعت برق تولید را 6 تا 7 سنت از بخش خصوصی خریداری کند، نرخ بازگشت سرمایه این سرمایه گذاری 23 تا 25 درصد خواهد بود.
معاون سرمایه گذاری و تأمین مالی شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه پکیج کاملی از اطلاعات را در اختیار متقاضیان سرمایه گذاری قرار می دهیم، گفت: در اسناد مزایده اعلام کردیم که تا 80 درصد مقادیر را ما تضمین می کنیم و اگر پایین تر از 80 درصد گاز دادیم مجبور به تخفیفیم و به عبارتی خودمان را جریمه می کنیم، اگر ما 80 درصد آماده تحویل داشتیم و آنها نتوانستند تحویل بگیرند باید پول 80 درصد را بپردازند.