به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از اصفهان، خوابگاههای دانشجویی از امکانات رفاهی دانشجویی محسوب میشود که دانشجویان بطور موقت؛ اما طولانی مدت و با امکانات مشخص برای ادامه تحصیل در آن جا استقرار مییابند؛ این محیط اولین تجربه زندگی دور از خانواده برای اغلب دانشجویان است که با زندگی در کنار افرادی با فرهنگ و سلائق گوناگون همراه می شود.
در این مکان دانشجو اغلب اوغات فراغت و استراحت خود را سپری میکند و به همین جهت قابل اهمیت است که آیا برای دانشجو حداقل امکانات فراهم است یا خیر؟! دانشجویی که شاید کیلومترها راه از خانه و خانواده خود فاصله گرفته تا بتواند با رفتن به دانشگاه مورد علاقه اش دوران تحصیلی خود را طی کند و بهترین آینده علمی و شغلی را برای خود رقم بزند، تا جوابی به زحمات چندین ساله خانواده خود دهد.
در این راه یکی از مسائلی که نقش بسیار مهمی در رسیدن دانشجو به موفقیت دارد، کیفیت رفاهی خوابگاههای دانشجویی است؛ اگر محیطی سالم و مناسب مهیا شده باشد، میتواند بدون ایجاد هیچ انحرافی در مسیر زندگی و تحصیل دانشجو او را یاری کند و در غیر اینصورت خود مانعی میشود برای دستیابی دانشجو به موفقیت در تحصیل و زندگی دانشجویی.
در ادامه این گزارش وضعیت واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در استان اصفهان را در ارائه خدمات خوابگاهی به دانشجویان بررسی خواهیم کرد. در این دانشگاه با توجه به این مسئله که هم کلیه هزینههای تحصیلی به عهده دانشجویان است و برخلاف اغلب دانشگاههای دولتی هزینه خوابگاه نیز، جداگانه از دانشجویان خوابگاهی اخذ میشود، کیفیت ارائه خدمات خوابگاهی به طور ویژه تری مورد توجه دانشجویان است و همواره این انتظار وجود دارد که خوابگاهها شأنی مطابق انتظار دانشجویان داشته باشد.
براساس نظرات دانشجویان دانشگاههای آزاد اصفهان، خوابگاههای این دانشگاه وضعیت نسبتا مساعدی دارند و توانسته اند رضایت دانشجویان را جلب کنند؛ هرچند این موضوع در بعضی از واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی صادق نیست و همچنین در برخی از این واحدها به دلیل نداشتن خوابگاه و یا کمبود ظرفیت، نارضایتی دانشجویان را در برداشته ولی در مجموع می توان گفت در استان اصفهان خوابگاههای دانشگاههای آزاد اسلامی وضعیت بهتری نسبت به خوابگاه های دانشگاههای دولتی دارند.
از جمله دلایل این موضوع را میتوان تامین هزینه های خوابگاه توسط دانشجویان، نوساز بودن خوابگاههای دانشگاه آزاد و نظارت و اجرای دقیق آیین نامههای خوابگاهی ذکر کرد.
بر اساس اعلام مسئولان در بین واحدهای دانشگاه آزاد نیز، دانشگاه آزاد نجف آباد و دانشگاه آزاد اصفهان از جمله واحدهایی است که بیشتر توانسته اند رضایت دانشجویان خوابگاهی خود را جلب کنند.
رضایی، نماینده دانشجویان خوابگاهی دانشگاه آزاد واحد نجف آباد در گفتگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در اصفهان، ضمن اعلام رضایت از وضعیت فرهنگی، ورزشی و بهداشتی خوابگاهها افزود: از جمله برنامههایی که دانشگاه برای این دسته از دانشجویان در نظر گرفته میتوان به برگزاری نماز جماعت سه گانه در مسجد خوابگاهها، ورزش زورخانه ای که به طور متداول در طول ترم برگزار میشود، سالن گلف، استخر و... اشاره کرد.
وی افزود: در کنار این امکانات رفاهی، دانشگاه و مسئولان خوابگاه با هرگونه تخلف از سوی دانشجویان برخورد میکنند و این نیز خود مزیتی است که به سلامت هرچه بیشتر خوابگاهها کمک شایانی کرده است.
براساس گفته یکی دیگر از دانشجویان خوابگاهی، هزینه خوابگاه برای هر دانشجو تا سال گذشته یکصد و پنجاه هزار تومان بوده ولی از سال تحصیلی جدید یکصد هزار تومان افزایش یافته که مسئولان این افزایش را ناشی از تورم کشور دانسته اند؛ اما از سوی دیگر با افزایش قیمت در بعضی از واحدهای دانشگاهی شاهد تغییرات مثبتی در خوابگاه ها بوده ایم. البته این نرخی است که تقریبا نصف هزینه خوابگاه های فرسوده و با مشکلات فراوان در دانشگاههای دولتی استان برای یک ترم تحصیلی است.
همانگونه که گفته شد خوابگاههای دانشگاه های آزاد در استان اصفهان از کیفیت تقریبا مناسب برخوردار هستند؛ اما مشکلاتی وجود دارند که مهم و حائز اهمیت اند؛ خارج بودن خوابگاهها از شهر که از مهمترین مصائب دانشجویان خوابگاهی دانشگاههای آزاد است؛ با توجه به این که اینکه اکثر خوابگاههای دانشگاه آزاد در داخل واحدهای دانشگاهی بوده و معمولا دانشگاههای آزاد و به تبع آن خوابگاهها، در حاشیه شهرها ساخته شدهاند.
این مسئله باعث ایجاد مشکلات رفت وآمد، به خصوص در روزهای تعطیل برای دانشجویان شده و از طرفی نیز باعث شده تا دانشجو در طول ترم، عملاً به خوابگاه محدود شوند و با محیط بیرون از دانشگاه ارتباطی نداشته باشند که این مسئله به لحاظ روحی مشکلات جدی را برای دانشجویان به وجود آورده است.
از دیگر مسائل می توان به گرانفروشی بوفههای بعضی از خوابگاه ها اشاره کرد که علت آن نیز مشکل عدم دسترسی آسان به شهر است، که باعث سوء استفاده بعضی از فروشندگان بوفه های خوابگاهها شده است.
مشکل اساسی دیگری که مطرح است و به گونه ای به مسائل قبلی نیز مرتبط میشود بحث صبحانه و شام دانشجویان است که هرچند جزو سرویسهای خوابگاهی دانشگاه آزاد به دانشجویان محسوب نمیشود ولی واحدهای دانشگاهی می تواند با گرفتن هزینهای بیشتر نسبت به سلف دانشجویی، این دوعده غذایی را برای دانشجویان تامین کند.
کما اینکه اگر هر دانشجو بخواهد صبحانه و شام خود را تهیه کند با توجه به شرایطی که در دانشگاه آزاد وجود دارد از جمله هزینه های سنگین هر ترم، نداشتن ارتباط سهل و آسان با شهر و وقتی که تهیه یک وعده غذایی از دانشجو میگیرد خود باعث ایجاد دغدغه هایی برای دانشجو می شود؛ در حالی که دانشگاه به راحتی می تواند این مشکل را حل کند و حل این مشکل خود میتواند کمک به سزایی به دانشجویان بکند و یکی از دغدغه های آنها در طول روز را کاهش دهد.
اینطور می توان گفت که لزوم نظارت و همراهی مسئولان با دانشجویان خوابگاهی در دوران تحصیلی یک ضرورت است. دو بالی که هر کدام نقش خود را ایفا می کنند و با تکمیل پازل انگیزه و کنترل، مسیر را برای موفقیت دانشجو هموار تر می کنند.
به نظر می رسد بخش عظیمی از مشکلات دانشجویان خوابگاهی بر عهده مسئولان است تا با کنترل و نظارت درصدد رفع معضلات برآیند که گاهی فقط یکی یا هیچ کدام از این وظایف را انجام نمی دهند. نظارتی که کنترل در پی نداشته باشد یا کنترلی که تاثیرگذار نباشد نتیجه مثبتی جز هد رفت امکانات و سرمایه ها را در پی نخواهد داشت.