به گزارش خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، محمدباقرقالیباف، شهردار تهران و دانشیار جغرافیایی سیاسی دانشگاه تهران در همایش تمرکززدایی و سامان دهی پایتخت با اشاره به اینکه باور من این است که امروز مهمترین چالش توسعه وپیشرفت کشور را مورد ارزیابی و بررسی قرار می دهیم نه بحث تهران را، گفت: من طی دو دهه گذشته که توفیق داشتم در محیط های دانشگاهی تلمذ کنم و به ویژه اینکه رشته تخصصی و پایان نامه و ادامه مطالعات من نیز متمرکز در این بحث بوده در واقع بیست سال است که در این حوزه از نزدیک درگیر هستم.
تمرکز ۲۳ درصد جمعیت کشور در یک درصد خاک یعنی عبور از تمام خط قرمزهای محیط زیست
شهردار تهران ادامه داد: من معتقدم از جهت علمی که بررسی این طرح نشان می دهد انتقال پایتخت کار درستی نیست و مشکل شهر تهران چالش های جدی و اساسی تری است نظیر اینکه ما در تهران حدود یک درصد جغرافیایی کشور را داریم در حالی که بیش از ۲۳ درصد جمعیت در آن متمرکز شده است و این به معنای مرگ علائم زندگی و عناصر زندگی در یک محیط است و زمانی که ۲۳ درصد جمعیت یک کشور در یک درصد خاک آن متمرکز شود، یعنی تمام خط قرمزهای محیط زیست را رد کرده ایم.
وی افزود: همچنین در بحث آلودگی هوا نیز مشکلات خاص خود را داریم و ما متاسفانه امروز هم زمین را آلوده کرده ایم و هم هوا را و باید بدانیم ما نمی توانیم عوامل زیست محیطی را قربانی پیشرفت کنیم در حالی که در شرایط حال حاضر محیط زیست ما چنین اتفاقی رخ داده است و شهر تهران با چالش بزرگ محیط زیستی روبرو است.
قالیباف در ادامه بیان داشت: مشکلاتی دیگری نیز نظیر مشکلات فرهنگی و اجتماعی وجود دارد اما بخشی از این مشکلات نظیر مشکل کارتون خواب ها، ترافیک یا حاشیه نشینی تنها مختص شهر تهران نیست و در تمام دنیا شهرهای بزرگ با چنین مشکلاتی روبرو هستند.
شهردار تهران تصریح کرد: ما براساس طرح جامع و طرح تفصیلی کار خود را انجام می دهیم و من پیش از این نیز در زمان ارائه بودجه سال ۹۴ اعلام کردم اگر مشکل شهر تهران ساخت و ساز است آماده ام هیچ پروانه ساختی چه در حوزه مسکونی و چه اداری و تجاری صادر نکنم و شهر را اداره کنم.
وی ادامه داد: قطعاً یک چالش که همواره برای شهرداری وجود داشته استفاده از رانت در ساخت و ساز بوده که آن را منکر نمی شوم اما امروز اعلام می کنم که رانت را برای همیشه می تواند تعطیل کند.
قالیباف در ادامه اذعان داشت: رشد جمعیت در تهران براساس محاسبات انجام شده حدود ۷/۱ درصد است و در واقع امروز براساس طرح جامع و جمعیت پذیری جمعیت در تهران کنترل شده است.
وی افزود: ما در تهران کمترین حاشیه نشینی را داریم در حالی که هشت میلیون جمعیت در شب و ۱۱ میلیون در روز داریم درصد حاشیه نشینی ما زیر ده درصد است درحالی که در شهرهای نظیر مشهد، شیراز و یا سایر کلان شهرها بالاتر از ۳۵ درصد است و این مشکل برای پایتخت وجود ندارد.
شهردار تهران تاکید کرد: ما با دو مشکل شامل مشکل ساختاری و مشکل کارکردی روبرو هستیم که در بحث ساختاری باید بگویم اگر دولت تصمیم نگیرد توزیع قضایی قدرت را انجام ندهد امکان ندارد ما بتوانیم در پیشرفت کشور راهی داشته باشیم و در واقع امروز این تمرکز بر خدمت بر ساختار ما و نظام اداری و اجرایی کشور وجود دارد که باعث کشته شدن همه استعدادها و ظرفیت ها شده است.
وی ادامه داد: متاسفانه امروز شاهد هستیم یونجه و کود یک کشاورز و یا داروی یک درمانگاه و دورترین نقطه کشور همگی در تهران باید برای آن تصمیم گیری شود و این همان مشکل تهران است.
قالیباف در ادامه بیان داشت: در ابتدای دهه هشتاد نفت را بشکه ای ۱۲ دلار می فروختیم تنها زمانی است که صنعت کشور ما رشد دو رقمی را شاهد بود چرا که دولت دست از تولید و صنعت کشور برداشت اما وقتی که نفت ما به بشکه ای ۱۰۰ دلار رسید و در واقع ما درآمد ۱۰۰ میلیارد دلاری سالانه را داشتیم در نهایت و در پایان دوره با رشد اقتصادی منفی روبرو بودیم.
وی تصریح کرد: نفت ۱۲ دلاری در بشکه و ۱۲۰ دلاری در بشکه در فاصله یک دهه نشان داد که ما باید مشکل مان را در حوزه ساختاری و تفکیک کار ملی و محلی انجام دهیم و در واقع حتی درآمد ۱۰۰ میلیارد دلاری نفت حتی نتوانست وضع اقتصادی ما را تغییر دهد.
قالیباف اذعان داشت: اما در خصوص تفکیک مدیریت ملی و محلی این ظرفیت در قانون اساسی در بندهای ۱۰۱ تا ۱۰۶ در نظر گرفته شده که می توانیم از آن استفاده کنیم.
وی در ادامه با اشاره به برگزاری انتخابات شورایابی ها در ۱۲ اسفندماه به عنوان نمونه این مدیریت محلی گفت: یکی از مصادیق همین موضوع انتخابات شورایابی ها است که با ۱۵ هزار کاندیدا پس از رفراندوم جمهوری اسلامی ایران بزرگترین انتخابات است و اگر چه مخالفت های در زمینه عدم اجرای آن وجود داشت اما خوشبختانه در ۱۲ اسفندماه این انتخابات صورت می گیرد.
شهردار تهران در ادامه تاکید کرد: متاسفانه شورای شهرهای ما امروز تبدیل به شورای شهرداری ها شده اند چرا که به غیر از شهرداری با کسی کاری ندارند و این موضوع یکی دیگر از چالش هایی است که وجود دارد.
قالیباف خاطرنشان کرد: ما در واقع ساختارمان غلط است و کارکردمان و در راسش مدیریتمان غلط است و در واقع باید فاصله نظری و عملی که نظری آن همان دانشگاه است را به هم نزدیک کنیم و برای حل این چالش ها راهکار بیاندیشیم که همان درخواست انقلاب و نظام و رهبری است که کار مردم را و اداره امورشان را به خودشان واگذار کنیم.