به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو» فرهنگ از خود گذشتگی، يكي از ارزش هاي اصيل و مهمي است که در طول هشت سال دفاع مقدس توانست کشور را از بحران های بزرگ نظامی، امنیتی، فرهنگی و اقتصادی نجات دهد. زنان و مردان کشور با تحمل غیرتمندانه دشواری های زندگی در شرایط حمله ناجوانمردانه دشمن، توانستند کشور و نظام جمهوری اسلامی را سربلند از این بحران بیرون بیاورند.مردان با حضور در میدان جنگ و سازندگی و زنان و کودکان با تحمل شرایط سخت زندگی در تحریم ها و کمبودها در برابر توطئه های جهانی ایستادگی کرده و دوره ارزشمند و افتخار آمیزی را به تاریخ کشور اضافه کردند.
در شرایطی که انقلاب نوپای اسلامی در حال شکل دهی به پایه های نظام جدید بود، حمله نظامی عراق فشار بسیار زیادی را به کشور تحميل کرد. به طور معمول وقوع جنگ در دنیا به دلیل تحت تاثير قرار دادن اقتصاد کشورها تبعات سنگینی را همراه داشته و گاها منجر به وقوع فجایع انسانی و اخلاقی بسیار زیادی می شود. مفهوم جنگ در ادبیات جهانی همراه با مفاهیمی همچون قحطی، گرسنگی مفرط، شیوع بیماری ها، مرگ و میر ناشی از فقر و حتی وقوع قتل و درگیری های داخلی برای کسب غذا است.
آنچه توانست ايران اسلامي را از گزند اين قبيل آسيب ها و مشكلات در دوره هشت ساله جنگ در امان بدارد، علاوه بر مديريت اقتصادي كه بر كشور حاكم بود، نفوذ بي نظير فرهنگ مقاومت و از خودگذشتگي در ميان بافت مردمي انقلاب بود. سياست هاي اقتصاد مقاومتي در شرايطي كه كشور تا پيش از آن به شدت وابسته به خارج بود و تحريم ها، وضعيت اداره معاش مردم را با سختي هاي زيادي رو به رو كرده بود، اگر با آگاهي و بصيرت مردمي و همچنين ايثار ملت شريف ايران همراه نبود، هرگز نمي توانست موفق عمل كند.
نسل انقلاب ثابت كرده است كه نه فقط در روزهاي پيروزي و شادي بلكه در سخت ترين شرايط ممكن نيز با جان و مال خود از انقلاب مقدس اسلامي دفاع كرده و تا آخرين لحظه پاي آرمان هاي اين انقلاب مانده است. نسلي كه در عصر ستمشاهي زجر مبارزه با حكومت طاغوت و درد شكنجه و تحقير و ظلم را تحمل كرده و تا آخرين لحظه زير بيرق انقلاب امام خميني سينه زدند. نسلي كه در روزهاي جنگ و ويراني با حضور در ميدان نبرد و سازندگي و هچنين شكيبايي در مقابل كمبودها و تحريم ها ايستادگي كردند و تا امروز نيز پاي آرمان هاي خود ايستاده اند.
امروز پس از گذشت سه دهه از شكوفايي انقلاب بايد باور داشته باشيم كه جنگ نه تنها نمام نشده بلكه هجمه دشمن سنگين تر و عرصه دفاع نيز به دليل غفلت مردمي ضعيف تر شده است. بايد باور داشت كه كشور تحت فشار جنگ عظيم فرهنگي و هچنين يك جنگ تمام عيار اقتصادي است و بيش از همه نسل جوان كشور موظف است تا در اين عرصه دفاع لازم را انجام دهد.
اگر اوضاع كشور يك روزاقتضا مي كرد كه جواناني جان خود را براي دفاع از كشور فدا كنند، امروز نيز وضعيت ايجاب مي كند كه همه ملت به ويژه نسل جوان در عرصه مبارزات اقتصادي و پياده سازي سياست هاي اقتصاد دقيق مقاومتي اقدامات لازم را انجام دهند. اقتصاد مقاومتي و ايستادگي در برابر جنگ اقصادي، امروز يعني حمايت تمام قد زوج هاي جوان از كالاهاي ايراني، يعني فرهنگ صرفه جويي و ريشه كن كردن مصرف گرايي در جامعه كه يقينا بيش از هر كسي در توان نسل جوان كشور است.
اقتصاد مقاومتی از منظر فقهی نیز به نوعی مورد توجه واقع شده است. چرا که جامعه اسلامی و حکومت اسلامی از منظر فقه شیعی و آیات قرآن کریم حائز شأن و کرامت است و این شأن ایجاب می کند که از حربه های دشمن برای ضربه زدن به نظام اسلامی جلوگیری کرد. امروز دشمن از منظر اقتصادی وارد جنگ با نظام اسلامی ایران شده و صدمات زیادی را به حکومت وارد می کند، بنابراین وظیفه هر فرد مسلمان است که از رکن اقتصادی حکومت اسلامی در برابر توطئه دشمنان دفاع کند؛ ولو آنکه این دفاع در اندازه کاهش مصرف آب آشامیدنی باشد!
اگر با شنيدن خاطره رشادت هاي مردمي و نظامي در دوران هشت ساله جنگ احساس شعف و افتخار مي كنيم، لازم است كه بدانيم اكنون زمان قدرداني از خون هاي ريخته شده است. ممکن است تصور شود که اجرایی کردن سیاست های اقتصاد مقاومتی فقط به مسئولین اقتصادی کشور مربوط می شود، حال آنکه مردم نیز خود می توانند نقش پررنگ و موثری را در این زمینه ایفا کنند. صرفه جویی در مصرف آب، کمک به کاهش آلاینده های هوا، پرهیز از مصرف گرایی و حمایت از تولیدات داخلی ولو به اندازه ای کوچک می تواند سهم و وظیفه مردم در این حماسه ملی باشد.
در حوزه دفاع از ارزش های کشور، امر ولی برای ورود به این عرصه کافی است؛ همین که رهبری فرمان اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی و تغییر سبک زندگی مردم را صادر کرده اند کافی است تا مردم بدون آنکه منتظر اقدامات دولت و مسئولین بمانند، وارد این عرصه شوند. آیا جز این است که دولت ها و مسئولین بارها ثابت کرده اند که در راستای مطالبات رهبری یک گام عقب تر از مردم هستند؟ حتی در دوران جنگ نیز، مردم هرگز منتظر دولت نماندند و خودشان به صورت داوطلبانه و خودجوش وارد عرصه دفاعی شدند. خود مقام معظم رهبری نیز در این رابطه معتقدند که امور باید به دست مردم سپرده شود و در این رابطه در بیاناتی فرموده اند که: «صاحب کشور مردمند؛ بله، کشور صاحب دارد؛ صاحب کشور کیست؟ مردم. کار وقتی دست خود مردم سپرده شد - که صاحبان کشورند، صاحبان آیندهاند - آنوقت کارها به سامان خواهد رسید. تدبیر مسئولان در هر برههای از زمان در دوران جمهوری اسلامی، باید این باشد؛ کارها با تدبیر، با برنامهریزی، با ملاحظهی همهی ظرایف و دقایق در اختیار مردم گذاشته بشود؛ آنوقت کارها پیش خواهد رفت. ما هم از اوّل انقلاب تا امروز هر وقتی هر کاری را محوّل به مردم کردیم، آن کار پیش رفته است؛ هر کاری را انحصاری در اختیار مسئولان و رؤسا و مانند اینها قرار دادیم، کار متوقّف مانده است.»
مردم به ویژه نسل جوان باید توان خود را در این رابطه نشان دهند، اکنون که موسم عزیمت جوانان و خانواده ها به مناطق جنگی جنوب است می توان از این موقعیت به عنوان کارگاه اقتصاد مقاومتی بهره برد و زندگی ساده، به دور از اصراف و تجمل را ظرف چند روز حضور در مناطق جنگی تمرین کرد. یقینا این تمرین چند روزه اگر با آگاهی لازم و با فهم صحیح از میدان جنگ فعلی صورت بگیرد، می تواند پس از سفر نیز در ذهن فرد نهادینه شده و به تدریج تبدیل به فرهنگ مصرفی جدیدی شود.