به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، مناظره دانشجویی «دولت حق متوقف کردن سفرهای زیارتی به علل سیاسی را دارد» با حضور دو گروه دانشجویی «اندیشه» و گرینو» در دانشکده علوم پایه دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.
در این مناظره مهدی عارفان، عضو گروه اندیشه، گفت: هیچ کس حق ندارد عقیده خود را به دیگری تحمیل کند. سفر کردن جزئی از حقوق افراد میباشد و با توجه به اینکه افراد خود هزینه آن را میپردازند؛ بنابراین حق دارند که خودشان تصمیم گیری کنند.
وی با یادآوری اینکه در اعلامیه حقوق بشر ذکر شده که هر فردی حق دارد مکان زندگی خودش را تعیین کند، تصریح کرد: همچنین در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران این مطلب آمده است که فرد تنها در شرایطی نمیتواند کشور را ترک کند که جرمی انجام داده باشد.
این دانشجو با اشاره به این نکه که کنشگر خودش عقل دارد و میتواند تصمیم گیری کند، بیان داشت: آزادی جزو ذات طبیعت است؛ اما مصلحتهای سیاسی قابل تغییر هستند بنابراین دولت نمیتواند به بهانه مسائل سیاسی افراد را از حق سفر کردن منع کند.
برقراری نظم و حفظ جان و مال شهروندان وظیفه دولت است
در ادامه غفاری شاد، عضو گروه گرینو ضمن اشاره به اینکه قرآن به برقراری نظم و حفظ جان و مال شهروندان توسط دولت تاکید کرده است، گفت: در سال ۹۰ ایران حدود پنج میلیارد تومان برای سفر حج به عربستان داد، این در حالی است که هزینه خرید گندم در همان سال حدود چهار میلیارد تومان تخمین زده شده بود. با این حساب مشاهده میکنید که هزینه سفر حج از هزینه خرید گندم بسیار بیشتر شده بود.
وی به امنیت جانی و مالی حجاج در سفر حج اشاره و تصریح کرد: در سال ۶۶ تعداد بسیاری از حجاج ایرانی در سفر حج کشته شدند و در سال جاری نیز مشاهده میکنید که ۴۷۰۰ حاجی مسلمان به دلیل بیتدبیری رژیم عربستان جان خود را از دست دادند.
این دانشجو بیان داشت: همچنین عربستان در زمان جنگ حدود ۶۰ میلیارد دلار به صدام علیه ایران کمک کرد.
باورها و رفتارهای دینی در پیشگیری بیماریهای روانی موثرند
مهدیه یاوری، عضو گروه اندیشه خاطرنشان کرد: دستورات دینی عواملی هستند که میتوانند در روحیه مردم کمک کننده باشند.
وی با بیان اینکه باورها و رفتارهای دینی در پیشگیری بیماریهای روانی موثرند، افزود: پژوهشهای متعدد در تایید این مطلب که باورهای دینی میتوانند منجر به سلامت روانی و حتی جسمی افراد شود، وجود دارد.
این دانشجو تصریح کرد: زیارت یکی از اعمال مذهبی است که منجر به ایجاد نگرش مثبت افراد به زندگی میشود، آرامش درونی ایجاد و تخلیه روانی میکند.
یاوری تاکید کرد: اهمیت دین در جامعه ایرانی بسیار بیشتر است؛ به طوری که بسیاری از مردان و زنان ایرانی عمر خود را در آرزوی سفرهای زیارتی میگذرانند.
وی افزود: لحاظ کردن حق زیارت جزو حداقل حقوق انسان است و دولتهایی که با پشتوانه باورهای مردمی بقاع متبرکه را میسازند چگونه میتوانند آنان را از سفرهای زیارتی منع کنند.
عضو گروه اندیشه تاکید کرد: در سفرهای زیارتی مشکل هر چه که هست باید به صورت ریشهای بررسی شود نه اینکه با حذف آن صورت مسئله را پاک کرد.
در ادامه دهقان، عضو گروه گرینو با طرح این پرسش که آیا اولویت بر اخلاق فردی است یا قانون اساسی؟، گفت: چنانچه اولویت را به اخلاق فردی بدهیم باید هرج و مرج را نیز بپذیریم.
وی افزود: هنگامی که در کشوری به غرور ملی ایران خدشه وارد میشود باید اولویتها را در نظر گرفت و به سفر نرفت، البته این امر به معنای برخورد سلبی نیست؛ بلکه میتوان با کاهش یارانه و یا قطع یارانه سفرهای زیارتی برخورد کرد.
این دانشجو ضمن اشاره به اینکه توصیه بزرگان دینی ساخت کشور است و سفر زیارتی را مستحب میدانند، خاطرنشان کرد: انگیزه بسیاری از افراد از سفرهای دینی ثواب است چنانچه ثواب برای ما اولویت داشته باشد این ثواب را میتوان از سفرهای زیارتی داخلی نیز کسب کرد.