به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، مرحله منطقهای مناظرات مسابقات دانشجویی جهاد دانشگاهی با عنوان «توسعه اقتصادی بر توسعه سیاسی مقدم است» با حضور دو گروه دانشجویی «اندیشه» و «ای» در دانشکده علوم پایه دانشگاه فردوسیم مشهد برگزار شد.
امیر حریرچی در این مناظره با اشاره به اینکه دستیابی به توسعه سیاسی بستگی به جامعه مدنی دارد، بیان داشت: در اروپای قرون وسطا فئودالها برای مردم تعیین تکلیف میکردند و پس از رخ دادن رنسانس به دلیل نیاز دولت به طبقه بورژوازی طبقه متوسط قدرت گرفت.
وی تصریح کرد: در جوامع آسیایی و آمریکای لاتین اوضاع بسیار تفاوت دارد؛ به طوری که در این جوامع بر خلاف جوامع غربی توسعه از بالا به پایین انجام شده؛ بنابراین شکننده و دولتی است.
عضو گروه اندیشه با بیان اینکه بین رشد اقتصادی و توسعه اقتصادی تفاوت وجود دارد، گفت: رشد اقتصادی یکی از شاخصهای توسعه اقتصادی است؛ بنابراین چنانچه کشوری رشد اقتصادی رخ دهد، دلیل بر این نیست که آن کشور به توسعه نیز رسیده باشد.
این دانشجو قدرت خرید، امید به زندگی و توسعه آموزش برای همه را از جمله شاخصهای توسعه دانست و خاطرنشان کرد: بنابراین تا کشوری هر سه این موارد را نداشته باشد توسعه نخواهد یافت.
توسعه سیاسی مقدم بر توسعه اقتصادی است
عطامنش با اشاره به اینکه توسعه سیاسی مقدم بر توسعه اقتصادی است، گفت: چنانچه کشوری به توسعه اقتصادی رسیده باشد دلیل نمیشود به توسعه سیاسی هم رسیده باشد به طور مثال در کشوری مانند چین که سومین حجم اقتصادی دنیا را داراست، مشاهده میکنیم که یک نظام تک حزبی است همچنین کشورهای عربی منطقه نیز توانستهاند سرمایه گذاری خارجی را جذب کنند؛ اما توسعه سیاسی را نمیتوان در آن کشورها مشاهده کرد.
وی با تاکید بر اینکه البته باید توجه کنیم که توسعه سیاسی و اقتصادی رابطه تنگاتنگ با هم دارند، گفت: کیفیت توسعه سیاسی، سیاسی اقتصادی پایدار را به وجود میآورد.
زمانی توسعه اقتصادی رخ میدهد که اقتصاد دولتی نباشد
مهدی عارفان، عضو گروه اندیشه تصریح کرد: کشوری مانند عراق باوجود داشتن منابع نفتی بسیار نمیتواند توسعه بلند مدتی داشته باشد؛ زیرا اقتصادی متمرکز و دولتی دارد.
وی افزود: هنگامی که میگوییم توسعه اقتصادی منجر به توسعه سیاسی میشود منظورمان این است که این اقتصاد نباید دولتی باشد؛ چرا که دولتی بودن از توسعه جلوگیری میکند.
این دانشجو نمونه توسعه اقتصادی در کشور را پس از انقلاب دانست و خاطرنشان کرد: در دوران هاشمی رفسنجانی فرایند توسعه اقتصادی کشور آغاز شد که در نهایت این توسعه اقتصادی منجر به توسعه سیاسی و انتخابات دوم خرداد سال 76 شد.
توسعه اقتصادی بدون رسیدن به توسعه سیاسی انسان را تک ساحتی میکند
ابراهیم سجادی، عضو گروه ای تاکید کرد: توسعه شاخصهای خاص خود را دارد که باید به آن توجه شود. ثبات سیاسی ثبات اقتصادی را به دنبال دارد؛ زیرا شورش و هرج و مرج هزینههای بسیاری چه در زمان شورش و چه در زمان نوسازی، خرابیهای به وجود آمده را ایجاد میکند.
وی ضمن اشاره به این نکته که توسعه اقتصادی بدون رسیدن به توسعه سیاسی انسان را تک ساحتی میکند، افزود: چنانچه توسعه اقتصادی میتوانست توسعه سیاسی را منجر شود پس چرا پس از دولت خاتمی پدیده احمدی نژاد به وجود آمد.
این دانشجو یادآور شد: توسعه اقتصادی در چین نیز به اذعان بسیاری از صاحبنظران مانند پرنده در قفس است؛ به طوری که سرمایه دار تا تنها تا سقف قفس میتواند پیش برود و نه بالاتر از آن؛ چرا که نظام سیاسی تک حزبی این امکان را به او نمیدهد.