به گزارش خبرنگار خبگرزاری دانشجو از مشهد، محمد علایی امروز در نشست «تمدن، بدون آب؟» که توسط دانشجویان ترقی خواه دانشگاه آزاد مشهد در دانشکده حقوق این دانشگاه برگزار شد، گفت: گذشتگان ما به آنچه که داشتند قناعت میکردند و خدمات همخوان با منابع آبی بود.
وی با اشاره به اینکه در گذشته مدیریت آب در دست مردم بود، تصریح کرد: در آن دوره مردم با ایجاد نهادها اب را مدیریت میکردند و آب نیز بر اساس اقتصاد روز مدیریت میشد.
قائم مقام شرکت آب منطقهای خراسان رضوی ادامه داد: درست است که مدل توسعه آنان مدون نبود؛ اما تعریف شده بود و اینگونه نیست که خوشکسالی تنها در دوره فعلی ایجاد شده و پدیدهای نو و جدید باشد خیر. در سال ۱۲۸۸ در ایران به مدت سه باران نبارید که خود مشکلات فراورانی را ایجاد کرده بود.
علایی با اشاره به اینکه در گذشته خشکسالی داشتیم؛ اما تغییر اقلیم خیر، خاطرنشان کرد: امروز آب در عرصه فرهنگی ما یک مائده خدایی نیست بلکه یک کالای دولتی محسوب میشود و اینگونه تصور میشود که دولت موظف است آب را به هر میزان کهمردم بخواهند در اختیار آنان قرار دهد.
وی با یادآوری این نکته که در گذشته آب رزق خدا بود؛ اما امروز آب با تجدیدگرایی همراه است، گفت: در حال حاضر مشکلی که در مدیریت آب وجود دارد این است که درست است که دولت عنوان میکند من حاکم آب هستم؛ اما به واقع باید گفت حاکم کسی است که توان مدیریتی داشته باشد نه اینکه هر روز در گوشهای از کشور بشنویم چاهی غیر قانونی حفر شده است.
قائم مقام شرکت آب منطقهای خراسان رضوی ضمن تاکید بر این مطلب که مدیریت دولتی نه هدف گرا و نه عمل گرا بلکه شعار گرا است، بیان داشت: البته این بیمدیریتی را تنها در مسئله آب مشاهده نمیکنیم بلکه صنعت خودروی ما نیز همین گونه است و با وجود اینکه سالها جلوتر از کره دارای صنعت خودرو بودیم، امروز بسیار عقبتر از آنان هستیم.
علایی در پایان بزرگترین چالش مدیرت آب را نه خشکسالی و نه تغییر اقیلم بلکه مدیریت دولتی دانست و بیان کرد: طی جلسهای که روز گذشته برگزار شد قرار بر این شد که تشکلهای کشاورزی طی دو سال ۷۰۰ میلیون متر مکعب کمتر آب مصرف کنند.