به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، تشکلهای دانشجویی در خصوص انتخابات پیش رو و با عنوان «شفاف سازی حرکت داوطلبانه» بیانیهای را صادر کردند که متن کامل آن به شرح زیر است:
انتخابات در هر نظام مردم سالار تجلیگاه اعمال خواست و اراده مردم و نهادینه شدن مشارکت سیاسی در تمام سطوح حاکمیت است. آنچه میتواند مشارکت سیاسی واقعی را رقم زند و انتخاباتی فراتر از رقابتهای سطحی و منازعات رایج و ملال آور سیاسی را به دنبال داشته باشد، تکیه بر آگاهی عمومی است. نظام اسلامی طی ۳۷ سال گذشته همواره بر حضور آگاهانه، مسئولانه و آزادی همه سلایق در تمام صحنههای سرنوشت ساز انقلاب به ویژه انتخابات به عنوان روشنترین مظهر مردم سالاری دینی تاکید داشته و همگان را به حضور فعال و ارتقا آگاهیهای عمومی در عرصه انتخابات فرا خوانده است.
حضور موثر و مشارکت آگاهانه مردم در تمام سطوح و فرآیندهای ناظر به حاکمیت علاوه بر اعتماد و باور صادقانه مسئولان به نقش مردم، مستلزم مقدماتی است که آگاهی از شاخصهای اطلاعاتی و عملکردی ناظر بر سطوح مختلف اداره جامعه مهمترین آن است آگاهی از شاخصهای اطلاعاتی و عملکردی مسئولان و دستگاههای کشور حق واضح و انکار ناپذیر مردم است که تنها با شفافیت و سهولت دسترسی عمومی امکان پذیر است. شفافیت موضوعی کلیدی در مباحث کلان ساختارهای مردم سالار و مهمترین مقدمه اصلاح ساختارهای ناکارآمد است تا آنجا که دسترسی آزادانه به اطلاعات از یک سو زمینه ساز افزایش توانمندی و صحبت و کیفیت در تصمیم و کارآمدی در عملکرد، کاهش بسترهای فساد و سواستفاده از مناصب به منظور کسب منافع شخصی و گروهی و حذف هزینههای غیرضرور و بهینه شدن ساختارها و فرآیندها و از سوی دیگر زمینه ساز بهرهمندی از خرد جمعی، ارا ارزشمند نخبگان و گسترش مشارکتهای مردمی در فرآیندهای تصمیم سازی و ارزیابی و نظارت عمومی بر فعالیتها و عملکردهای مسئولان و نهادهای حاکمیتی و در نتیجه افزایش اعتماد وپیوند میان مردم و حاکمیت خواهد بود از این روست که رهبر معظم انقلاب بارها بر شفافیت تاکید داشته و در بیاناتی میفرمایند: شفافیت معنایش این است که مسئول در جمهوری اسلامی عملکرد خودش را به طور واضح در اختیار مردم قرار بدهد؛ این معنای شفافیت است باید هم بکنند.
محصور بودن اطلاعات، محدود بودن اطلاعات به بعضی از افراد درون بعضی موجب ویژه خواریهای عجیبی میشود اطلاعات باید عمومی بشود باید شفاف سازی اطلاعات صورت بگیرد.
علی رغم تاکید رهبر معظم انقلاب و اجماع نخبگان که حاکمیت میبایست حسب وظیفه شرعی و قانونی خود اطلاعات بسیاری را در اختیار مردم قرار دهد، متاسفانه حجم اطلاعاتی که منتشر میشود بسیار ناچیز است آن بخش اندک از اطلاعاتی هم که در اختیار مردم قرار میگیرد عمدتا از شیوه و کیفیت نامطلوبی برخوردارند.
شاخصهای اطلاعاتی ناظر به مجلس شورای اسلامی را میتوان از جمله مهمترین و ضروریترین آنها دانست چرا که مجلس شورای اسلامی مهمترین نهاد قانونگذار و نظارتی کشور بوده و هر گونه ضعف یا آسیب در عملکرد آن میتواند نقصان مهمی را در روند حکومت کشور به وجود آورد.
از میان بیش از ۹۰ شاخص اطلاعاتی ناظر به مجلس شورای اسلامی، تعداد ناچیزی از آنها در اختیار عموم قرار میگیرد و در شرایط کنونی متاسفانه مردم از کمترین و ابتداییترین حقوق اطلاعاتی خود محروم هستند نشانه این محرومیت این است که در پایان هر دوره از مجلس، شناخت عموم مردم از نمایندگان منتخب خود در حد اسم است، مگر نسبت به آن دسته از نمایندگان که توانسته باشند خود را (از طریق مسیرهای سالم یا ناسالم) رسانهای کنند. چیزی تحت عنوان ارزیابی عملکرد نمایندگان مجلس وجود ندارد و محورهای آن حتی برای دغدغه مندان فعال در مجلس شورای اسلامی به درستی شناخته نشده است. الزام قانونی مسئولین و ساختارهای حاکمیتی به شفافیت یا دشواری طاقت فرسایی روبه روست و بسیاری از قوانین الزام آور شفافیت علی رغم پیگیری دلسوزان کارآمدی نظام، سالها در پیچ و خم کمیسیونها و مجامع قانونگذاری بلاتکلیف مانده است پس چه باید کرد؟
به شهادت تجربه بین المللی، یکی از راهکارهای موفقی که میتواند سد و مانع بزرگ تصویب قوانین شفافیت را پشت سر گذارد، حرکتهای داوطلبانه است. اینک و در آستانه دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی و با عنایت به جایگاه قوه مقننه به عنوان مهمترین رکن قانونگذاری و ساختار بیبدیل نظارتی در نظام اسلامی، نیز با توجه به این موضوع که حجم قابل توجهی از اطلاعاتی که آگاهی از آنها حق مردم شمرده میشود اطلاعات ناظر به مجلس شورای اسلامی است تشکلهای دانشجویی اقدام به طراحی حرکتی با عنوان «شفافیت داوطلبانه نامزدهای انتخابات مجلس» نمودهاند.
در این حرکت از داوطلبان شرکت در انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی خواسته میشود در صورت پذیرفتن ضرورت شفافیت به عنوان یکی از مهمترین وظایف انکارناپذیر حاکمیت نسبت به مردم، با امضای مرام نامه «شفافیت داوطلبانه» خود را متعهد به شفاف سازی هر تعداد دلخواه از اطلاعاتی نمایند که در سه محور دسته بندی شده است این محورها شامل شفافیت داوطلبانه معطوف به دوران بیش از انتخابات، شفافیت داوطلبانه ناظر به جایگاه مجلس و نمایندگی (پس از انتخابات) و تعهدات تکمیلی است که به تفصیل در مرام نامه شفافیت داوطلبانه ذکر شده است.
به منظور اجرای دقیق و کارآمد این حرکت، طی ماههای گذشته، ستاد مرکزی شفافیت داوطلبانه اقدام به طراحی وب سایتی کرده است که ان شالله در پایان دی ماه رونمایی خواهد شد و با همت رسانهها به اطلاع عموم خواهد رسید یکی از قابلیتهای فنی این وب سایت عدم مالکیت انحصاری بر اطلاعات است این مزیت فنی موجب میشود اطلاعات ثبت شده به لحظه توسط عموم مردم قابل بارگذاری و استفاده باشد و زمینه هر گونه رانت اطلاعاتی یا ارجحیت نسبت به سایرین را از مالکان سایت سلب مینماید.
از همه جریانهای سیاسی احزاب و تشکلها یا سلائق متفاوت دعوت میکنیم با نگاهی مبتنی بر منافع ملی، این فرصت را غنیمت شمرده و زمینه تحول در یکی از مهمترین ساختارهای کشور را فراهم نمایند. از همه نخبگان و اساتید حوزه و دانشگاه، اصحاب رسانه، صاحبان تریبونها و همه دغدغه مندان کارآمدی نظام اسلامی دعوت میکنیم در صورتی که این حرکت را صحیح و نتایج آن را به نفع عموم مردم میدانند، با بیان و قلم خویش به حمایت از این حرکت اقدام نمایند و فرزندان خود در تشکلهای دانشجویی را در این مسیر خطیر یاری نمایند. هم چنین از کلیه نمایندگان محترم مجلس و نمایندگان ادوار و به طور خاص نامزدهای انتخابات مجلس شورای اسلامی و کلیه هواداران نامزدها میخواهیم با بررسی دقیق ابعاد و آثار مثبت آن برای جامعه و عموم مردم به این حرکت پیوسته و جلوهای دیگر از مشارکت و بلوغ سیاسی و اجتماعی را به نمایش بگذارند.
به منظور پیگیری موثر و عنای هر چه بیشتر این حرکت و دریافت نظرات نخبگان، مسئولین و افراد شاخص، طی روزهای آینده نامه نگاریهایی را با مسئولین، گروهها و احزاب سیاسی به ویژه نمایندگان مجلس شورای اسلامی صورت خواهیم داد.
نقد و نظر و اقدامات این عزیزان را نسبت به این حرکت به اطلاع عموم خواهیم رساند. هم چنین به منظور فراگیر شدن هر چه بیشتر این مطالبه در گوشه گوشه شهرها و روستاهای کشور، دست یاری به سوی همه تشکلهای مردمی در سراسر کشور دراز کرده و خاضعانه از همه آنها میخواهیم با بهره گیری از تمام توان و ظرفیتهای خود، این مطالبات را به عنوان یک خواسته ملی و وظیفه قطعی مسئولان حکومت اسلامی در راس مطالبات خود در ایام باقی مانده تا انتخابات مجلس شورای اسلامی قرار دهند تا ان شالله به فضل الهی از ثمرات این حرکت مبارک همه آحاد جامعه بهرهمند شوند.
انتخابات فرصتی است که میتوان با بهره گیری از ذهنهای آماده پذیرش جامعه مسائل مهم و تعیین کننده را فارغ از رقابتهای مرسوم سیاسی به اولویت اول جامعه بدل کرد. تشکلهای دانشجویی با الهام از اندیشههای رهبران حکیم انقلاب و با بهره گیری از همه ظرفیتهای خود فارغ از منازعات بیحاصل سیاسی، رسالت خویش را پیگیری و مسائل کلان کشور و خواستهها و حقوق حقه مردم میدانند. از همه دلسوزان انقلاب و نظام اسلامی و همه دوستداران سربلندی ایران عزیز میخواهیم ما را با نقد و نظر خود در اصلاح و پیشرفت این حرکت ملی یاری نمایند.