به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو محمدرضا عارف رئیس شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان صبح امروز در نشست خبریش که در محل بنیاد امروز ایرانیان برگزار شد با اشاره به رحلت مرحوم هاشمی رئیس فقید مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار داشت: درگذشت ایشان به عنوان یار اصیل امام خمینی و مقام معظم رهبری که همواره نقش کلیدی در هم بستگی جریانات و یاران انقلاب داشتند تسلیت می گویم.
وی با بیان اینکه مرحوم هاشمی رفسنجانی استوانه ارزشمند انقلاب بوده اند گریزی بر واقعه ناگوار پلاسکو داشت و افزود: حادثه ساختمان پلاسکو را به خانواده آتش نشانان تسلیت می گویم و آن را هشدار جدی برای تمام دست اندرکاران مدیریت شهری و مدیریت بحران تلقی می کنم. امیدواریم بتوانیم از حادثه ای که اتفاق افتاد با برنامه ریزی علمی و نگاه پیشگیرانه مسائل و مشکلاتی که در کمین جامعه است را مدیریت کنیم.
رئیس فراکسیون امید بیان داشت: حادثه پلاسکو بحث مدیریت شهری را برای ما روشن تر کرد که نیاز به تخصص های مرتب شوراها و دست اندرکاران شهری وجود دارد و اکنون که در آستانه برگزاری انتخابات شوراها قرار داریم انتظارمان این است که مسئولان تلاش کنند تا شوراها به سمت شورای تخصصی سوق داده شود.در زلزله بم نیز شاهد بودیم انجمن علمی فرماندهی و کنترل تشکیل شد و ما انتظار داریم که دستگاه ها همکاری بیشتری با این انجمن داشته باشند.
عارف پس از ذکر این مقدمه کوتاه به سوالات خبرنگاران حاضر در جمع پاسخ داد.
رئیس شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان در پاسخ به این سوال که برخی اصولگرایان این گمانه زنی را دارند که شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان می خواهد از روحانی در انتخابات ریاست جمهوری عبور کنند تصریح کرد: شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان در انتخابات 94 با توجه به ضرورت های موجود تشکیل شد و مهمترین راهبرد آن ادامه مسیر سال 92 و حفظ دستاوردهای آن بود و حفظ دستاوردهای انتخابات سال 92 مهمترین دستاورد ما به شمار می رفت.
وی افزود: در دوره جدید شورای عالی سیاست گذاری با دو ماموریت پیرامون انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای اسلامی شهر و روستا همان راهبردی که در سال 92 داشت کارش را ادامه خواهد داد. اخیرا در ارتباط با انتخابات ریاست جمهوری کارگروهی تشکیل شده که بلافاصله با رایزنی ها موضع شورای عالی اعلام می شود.
رئیس فراکسیون امید بیان کرد: قطعا شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان از آقای روحانی عبور نخواهد کرد و موضع مان که همواره حمایت از دولت بوده را ادامه خواهیم داد.
عارف با بیان اینکه اصلاح طلبان پشت ما را در انتخابات ریاست مجلس خالی نکردند افزود: تمامی اعضای فراکسیون امید در همان مسیر در حال حرکت هستند اما با توجه به اینکه بخش عمده ای از آنها برای اولین بار وارد مجلس شده اند انسجام بخشی به آنها زمان می برد.
عارف درباره تعامل شورای عالی سیاست گذاری با احزاب رقیبش تصریح کرد: شورای عالی سیاست گذاری زمانی تشکیل شد که دستاوردهای کشور در انتخابات اخیر رخ داد و ما بارها در همان زمان خواهش کردیم و انتظارات مان را نسبت به جریان رقیب اعلام کردیم که دو جریان اصلی به صورت مجموعه ای منسجم شرکت کنند و مردم نیز حرف آنها را درک خواهند کرد. طبیعی است در هر دو جریان اختلاف نظرهایی وجود دارد به طور مثال چند نمونه از احزاب که در مرحله آخر که انتخاب نهایی انجام می شد نسبت به ائتلاف با حامیان دولت گله مند بودند اما ما باید پروسه ائتلاف را دنبال می کردیم از این رو وارد ائتلاف شدیم و حداکثر این افراد را در تهران معرفی کردیم.
وی در پاسخ به اینکه برخی بر این باورند که تشکیل این شورا موجب تضعیف احزاب شده است، بیان داشت: ما موارد مختلف را بررسی کرده و به چنین نتیجه ای نرسیدیم چرا که معتقدیم این جبهه ها مقدمه تشکیل احزاب فراگیر هستند و رویکردمان این است که احزاب را تقویت کنیم در همین راستا جلساتی برگزار کردیم و با پنج، شش حزبی که نامه اولیه را امضا کرده بودند تعامل کردیم از جمله احزابی مانند اعتماد ملی و یکی دو حزب دیگر که هنوز نیامده اند البته ما آنها را عضو شورای عالی می دانیم.
رئیس فراکسیون امید درباره ورود احتمالی علی یونسی برای رفع اختلافات درونی احزاب با شورا اظهار داشت: ما از هر فردی که برای حل اختلافات نه فقط جبهه اصلاحات که در دیگر جبهه ها و جاهای دیگر باشد استقبال می کنیم اما ایشان هیچ ماموریتی در شورای عالی سیاست گذاری ندارد. ما کارگروه تعاملی داریم که اولویت آن ایجاد همفکری حتی با احزاب رقیب است اما از آنجایی که مهمترین مسئله انسجام و وحدت ملی است کارگروه در این موضوع کار می کند و ممکن است افراد دیگری در این مسیر کار کنند.
رئیس شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان در بخش دیگری از سخنانش یادآور شد: فراکسیون امید با استفاده از ابزارهای نظارتی در قانون مجلس یعنی سوال، تحقیق و تفحص و استیضاح بر کلیه امور نظارت داشته و وظیفه قانون گذاری را انجام می دهد و درباره لوایح و طرح ها نظارت های جدی دارد.
عارف نمونه بارز این مسئله را تشکیل هفت کارگروه پیرامون برجام برشمرد و خاطرنشان کرد: ما همواره به شعارمان یعنی ایجاد آرامش و امید پایبندیم و بسیاری از کارها را بدون رسانه ای کردن در قالب تذکر و برگزاری جلسات متعدد با وزرا و مسئولان حل می کنیم.
وی تاکید کرد: بنده به عملکرد فراکسیون امید نمره خوبی می دهم و کم کاری در فراکسیون حس نکرده ام.
رئیس فراکسیون امید افزود: برخی از دوستان در فراکسیون امید حضور رسانه ای پررنگ تر و برخی دیگر حضور رسانه ای کم رنگ تری داشته اند اما همه آنها در مسیر فراکسیون متبوع شان کارها را دنبال می کنند. تصمیمات اصلی و لازم فراکسیون با شورای مرکزی که مرکب از هیئت رئیسه و نمایندگان استان هاست و متشکل از چهل نفر است اتخاذ می شود.
رئیس شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان تصریح کرد: روند و انسجام خوبی در فراکسیون وجود دارد و هر چه از عمر مجلس می گذرد این انسجام بیشتر می شود حتی در ارزیابی که در عملکرد شش ماهه گذشته فراکسیون داشتیم به این مسئله می رسیم که هر جا تصمیمات فراکسیون اتخاذ شده موفق بوده ایم.
عارف درباره انتقاداتی که درباره سکوتش پیرامون مسائل وجود دارد، تصریح کرد: از تمامی منتقدان حتی آنهایی که با لحن تند انتقادشان را مطرح می کنند، سپاسگزارم و برای انتقادات ارزش قائل هستم اما نباید فراموش کنیم که گفتمان اصلاحات گفتمان فردمحور نیست.
وی با طرح پرسشی تصریح کرد: اگر در مجلس همه چیز به عارف ختم می شد آیا همین منتقدین نمی گفتند چرا اجازه به دیگر افراد داده نمی شود؟ ما همه در فراکسیون امید در شرایط مساوی و توانایی های یکسان قرار داریم.
رئیس فراکسیون امید با اشاره به رای اعتماد مجلس به سه وزیر پیشنهادی تصریح کرد: در آن زمان قرار شد که اگر اعضای فراکسیون در صحن علنی به عنوان موافق وزیر نام شان درآمد هر کدام وقت خود با یک عضو از فراکسیون تقسیم کنند و اگر فضای مجلس نسبت به وزرا آرام و مثبت نبود از وقت رئیس جمهور به من داده شود تا در مورد آنها صحبت کنم.
رئیس شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان افزود: اما از آنجایی که روند آرام و مطلوب بود دیگر نیازی به صحبت های من نبود در فراکسیون امید چهره های ارزشمندی هستند که اولین بار در عرصه سیاسی در این سطح وارد شده اند وظیفه بنده این است که از سهم و وقت خود در اختیارشان قرار دهم.
عارف بیان داشت: فراکسیون امید فراکسیون با تجربه ای نبود و بنده به عنوان رئیس وظیفه مدیریت فراکسیون و هماهنگی آن را دارم که البته کار ساده ای نیست و البته تا زمانی زنده باشم و در مجلس حضور داشته باشم کارهای پشت صحنه را انجام می دهم و کارهای صحنه را جوانان که توانایی بیشتری دارند انجام می دهند.
وی درباره برنامه اش برای کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: منع شدن از ذات اصلاح طلبی نیست ویژگی جبهه بزرگ و مردمی اصلاحات خرد جمعی است و در هیچ موردی ما از فرد یا افراد خاصی دستور نمی گیرم.
رئیس فراکسیون امید افزود: ذات اصلاح طلبی دستور پذیری نیست و مبنا بر خرد جمعی است بنابراین تصمیم حضور یا عدم حضور برعهده شورای عالی سیاست گذاری که از نظر مشورتی بزرگان استفاده می کنند، است.
رئیس شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان تاکید کرد: معتقد به رایزنی و مشورت هستیم اما در نهایت تصمیم را شورای عالی سیاست گذاری می گیرد که در دوره گذشته همین روند انجام شد و در انتخابات اردیبهشت ماه سال آینده مبنا بر تصمیمات شورای عالی سیاست گذاری است. اگر احزاب فراگیر در کشور وجود داشت نیاز به برخی حرکات جبهه ای نبود چون جبهه ها مشورت پذیری بالایی ندارند نگاه ما این است که حرکات جبهه ای مقدمه حرکت احزاب باشد.
عارف گفت: در حرکت جبهه ای نمی توان نقش احزاب را منکر شد در دوره جدید در شورای سیاست گذاری به دنبال این هستیم که تعداد اعضای حقیقی حداکثر نصف اعضای حقوقی باشد کمیته ای در شورای عالی سیاست گذاری برای امر انتخابات ریاست جمهوری تشکیل شده که نتیجه آن جمع بندی و استمرار مسیری است که از خرداد 92 شروع شده است بنده به عنوان خدمت گزار کوچک همه در حد توان در خدمت کشور و مردم خواهم بود مهم پست نیست مهم خدمت گزاری است.
وی در پاسخ به اینکه برای انتخابات آتی آیا کاندیدا خواهد شد یا خیر بیان داشت: معتقدم که حتی الامکان مسیر سال 92 طی شده و جریان اصلاح طلبی و شورای سیاست گذاری از آقای روحانی حمایت کند این نظر شخصی من است به شرط اینکه ایشان هم اعلام آمادگی داشته باشند البته هنوز شورای سیاست گذاری وارد مصادیق نشده است.
رئیس فراکسیون امید درباره برنامه اصلاح طلبان برای ائتلاف با گروه های اصولگرا یادآور شد: موضع فراکسیون امید درباره دولت این است که انتقادات باید مطرح شود اما شرایط و روند هم باید در نظر گرفته شود ما به عملکرد دولت نمره خوبی می دهیم اما حمایت از دولت همواره از شعارهای فراکسیون امید به ویژه در انتخابات مجلس بود. ما در انتخابات مجلس با حامیان دولت روندی را طی کردیم اما از آنجایی که حامیان دولت صرفا اصلاح طلب نیستند و شامل بخشی از اصولگرایان هم می شوند آمادگی داریم با این طیف در انتخابات شوراها و ریاست جمهوری همکاری کنیم.
رئیس شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان همچنین با اشاره به درگذشت مرحوم هاشمی رفسنجانی تصریح کرد: ایشان نقش کلیدی و محوری در کشور داشتند اما خوشبختانه ما دارای جریان منسجم با موضع حمایت از دولت هستیم و آن را ادامه می دهیم آقای هاشمی از ابتدای انقلاب چهره فراجناحی داشته و نقش کلیدی در ابعاد مختلف ایفا کرده است.
عارف با بیان اینکه مرحوم هاشمی را پدر معنوی اصلاحات می دانستیم، یادآور شد: طبیعتا فقدان ایشان برای جریان ما و کل کشور بسیار سخت است امیدواریم که خداوند همچنان به انقلاب ما عنایت داشته باشد آقای هاشمی ویژگی های منحصربفردی داشت و برای همه ما روشن بود که تقریبا همه اعضای مجمع احترام خاصی برای ایشان قائل بودند از این رو جایگزین پیدا کردن برای آقای هاشمی کار ساده ای نیست.
وی افزود: خوشبختانه انسجام خوبی در مجمع وجود داشت و در مورد تصمیم گیری ها همه اجماع نظر داشتند دوره فعلی ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام در اسفند ماه به پایان می رسد و بحثی که مطرح است اینکه این دوره تمام شود و در دوره جدید رئیس مشخص گردد.
رئیس فراکسیون امید تاکید کرد: البته با توجه به رسیدگی های شورای نگهبان به برنامه ششم و قانون بودجه اگر اختلاف نظری پیش آمد و به مجمع ارجاع شد احتمالا باید جلسه ای برای این موضوع ترتیب اثر داده شود متاسفانه در آئین نامه داخلی مجمع نائب رئیس دیده نشده در حالی که در نهادهای دیگری همچون شورای عالی انقلاب فرهنگی دو نائب رئیس وجود دارد. خوشبختانه انقلاب ما شخصیت هایی در خود دارد و افرادی هستند که مسیر آقای هاشمی را بتوانند ادامه دهند.
رئیس شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان در بخش دیگری از سخنانش پیرامون واقعه ناگوار پلاسکو گفت: یکی از برنامه های جدی پایتخت بررسی بافت های فرسوده شهر بود که قبل از بروز حادثه پلاسکو برنامه ریزی برای برگزاری جلسات پیرامون این مسئله داشتیم که در حال حاضر باید به صورت جدی تر بررسی های لازم صورت گیرد.
عارف حادثه پلاسکو را هشداری برای همه عنوان و تصریح کرد: شوراها پارلمان های محلی برای حل مسائل شهرها و حوزه های شهری هستند مدیریت شهری باید برعهده شوراها باشد که این مسئله به حضور افراد متخصص در شوراها بستگی دارد اکنون در حال تدوین برنامه ای با محوریت تهران فردا هستیم و آن را به کاندیداهای شوراها ارائه می دهیم تا به عنوان برنامه های انتخاباتی شان مطرح کنند.
وی تاکید کرد: تمامی کسانی که در لیست امید بودند در مسیری که تعیین شده بود حرکت کردند. بخش قابل توجهی از لیست امید وارد مجلس شده و اکثریت کسانی که میثاق نامه را امضا کرده بودند به آن پایبند بودند فراکسیون امید با انسجام بیشتری پیش می رود و با ارزیابی که در شورای عالی داشتیم به نقاطی رسیدیم که تلاش می شود با انسجام بیشتری کارها پیش رود.
رئیس فراکسیون امید در بخش دیگری از سخنانش پیرامون این مسئله که برخی تخریب هایی علیه رئیس جمهور در انتخابات آتی پیش گرفته اند یادآور شد: تخریب هایی که از آن صحبت می شود همواره وجود داشته است اما درک و شعور مردم بالاتر از اینهاست ممکن است این تخریب ها در کوتاه مدت اثر بگذارد اما در میان مدت و دراز مدت اثری نخواهد داشت حتی در انتخابات گذشته لیست هایی متهم به وابستگی به خارج از کشور شدند اما دیدید که در نتیجه مردم چه نظری داشتند.
رئیس شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان مهمترین چالش پیش روی روحانی را حضور حداکثری مردم دانست و افزود: باید تلاش ها در جهت حضور پرشور مردم در انتخابات آتی باشد.
عارف در پاسخ به اینکه در صورت رد صلاحیت رئیس جمهور برای انتخابات آتی آیا اصلاح طلبان گزینه رزرو خواهند داشت؟ بیان داشت: آنچه که از شورای سیاست گذاری اصلاح طلبان می توانم بگویم اینکه ما کاندیدای واحدی در انتخابات خواهیم داشت آقای روحانی رئیس جمهور کشور بوده و ویژگی ها و شرایطی که از قبل داشته بدون تغییر بوده است درباره رد صلاحیت هم بعید می دانم این اتفاق بیفتد مگر اینکه خودشان به دلیل خستگی تمایلی به ادامه کار نداشته باشند.
عارف در پاسخ به این سوال که آیا ناطق نوری می تواند جایگاهی مانند مرحوم هاشمی رفسنجانی داشته باشد؟ افزود: آقای ناطق همواره نقش فعال و در همه صحنه ها حضور جدی داشته است وی از ویژگی برجسته اخلاقی و همچنین مزیت بالایی برخوردار هستند. ناطق نوری در مقطعی خود را وابسته به جریان اصولگرا می دانست اما گویا در ده، پانزده سال گذشته جایگاه بالاتر و فراتر از یک جریان را برای خود قائل است از این رو انتظار می رود که بعد از درگذشت آقای هاشمی حضور جدی تری در صحنه داشته باشد.
وی درباره زمان نهایی لیست قطعی شورای شهر جریان متبوعش یادآور شد: درباره شاخص ها تجربه موفقی در مجلس داشتیم و اکنون این شاخص ها در حال نهایی شدن است و امیدواریم که به سمت تخصصی کردن پیش برویم البته امتیازات بالایی برای جوانان و زنان خواهیم داشت.
به گفته رئیس فراکسیون امید مسئولیت تدوین لیست در ارتباط با تهران برعهده شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان است.
رئیس شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان در بخش دیگری از سخنانش افزود: دولت نگاه ویژه ای به برنامه ششم با استناد اصل 126 قانون اساسی داشت که متاسفانه نتوانست نگاهش را در مجلس نهم و دهم و حتی در مجمع تشخیص مصلحت جا بیندازد.
عارف تصریح کرد: لایح ای که دولت به مجلس داد براساس همین نگاه بود که احکام لازم را از مجلس دریافت کند. تدوین برنامه از شئونات ریاست جمهوری است که این نگاه با سیاق برنامه ریزی کشور سازگاری لازم را نداشت و متاسفانه چون مجلس با آن سازوکار موافق نبود لایحه برنامه ششم توسعه با 144 ماده در صحن علنی مجلس مورد بررسی قرار گرفت البته ابتدا نظر فراکسیون عمومی بر این بود که به کلیات لایحه رای ندهد و دولت لایحه را پس گرفته و نهایتا لایحه جامعی تقدیم مجلس کند از این رو دو جلسه با آقای نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه برای تبادل نظر در این زمینه داشتیم.
وی یادآور شد: جمع بندی فراکسیون امید این بود که به کلیات رای ندهد و لایحه برای اصلاح برگردد اما آقای نوبخت با رئیس مجلس صحبت کرد و آنها تفاهمی کرده بودند که دولت در هر ماده ای اگر مسئله داشت به کمیسیون برگردد بنابراین ما به این نتیجه رسیدیم که هر یک از اعضا بنا به نظر شخصی به کلیات لایحه رای دهند.
رئیس فراکسیون امید تصریح کرد: در نشستی هیئت رئیسه فراکسیون امید با رئیس جمهوری داشت پیشنهاد تشکیل کمیته مشترک مطرح شد تا لوایح قبل از مجلس مورد بحث و بررسی قرار گیرد که رئیس جمهور قبول کرد اما متاسفانه هنوز از سوی دولت اقدامی انجام نشده است و منتظر هستیم که نظر دولت را در رابطه با فعالیت های کمیته بشنویم.
رئیس شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان درباره حمایت از دولت افزود: روند خودمان را ادامه می دهیم قبل از خرداد 92 می دانید که در چه شرایطی بودیم و نگاهی که به این گفتمان بود چگونه بود هزینه های ملی متوجه کشور شده بود و گفتمان اصلاحات معتقد بود که بتواند فعالیتش را به صورت جدی دنبال کند.
عارف افزود: اکثریت مردم که مدافع اصلاحات هستند حذف شدنی نیستند البته ما با رقبا در اصول هیچ اختلافی نداریم از این رو رویکردی که از سال 92 شروع کرده و بر آن اصرار داریم ادامه خواهیم داد.
وی تاکید کرد: باید از دولت حمایت کنیم دولتی که می دانیم در چه شرایطی بر سر کار آمده است.
رئیس فراکسیون امید در پاسخ به اینکه واقعه پلاسکو در قالب طرح تحقیق و تفحص از شهرداری تهران بررسی خواهد شد، اظهار داشت: زمانی که طرح تحقیق و تفحص مطرح شد جلساتی با اعضای شورای شهر، استاندار تهران و شهردار داشتیم و به این جمع بندی رسیدیم که در کمیسیون مشترکی مسائل دنبال شود از این رو معتقدم موضوعات را نباید با یکدیگر قاطی کرد مسئله پلاسکو توسط کمیته هایی که ماموریت یافتند به ویژه کمیسیون عمران و اصل 90 در دستور کار بررسی قرار دارد.
رئیس شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان بیان داشت: در اسفند ماه در دانشگاه تهران هم اندیشی صورت می گیرد که نمایندگان در آن جلسه حضور داشته و موضوعات شهری بررسی می شود البته لایحه جامع خدمات شهری در دولت در حال تدوین است که اگر به مجلس برسد احتمالا برای فروردین ماه خواهد بود.
عارف ادامه داد: پیشگیری در بحران بسیار مهم است و باید به صورت جدی مسئله را در بافت های فرسوده دنبال کنیم البته باید در نظرداشته باشیم مدیریت بحران کار علمی است بنده تجربه حضور در زلزله رودبار و بم را دارم از این رو می توانم بگویم مدیریتی که در حادثه پلاسکو اتفاق افتاد به مراتب بهتر از دفعات قبل بود.
رئیس شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان یادآور شد: بنده رئیس انجمن فرماندهی و کنترل هستم اما متاسفانه در مدیریت بحران مشکل داریم در حالی که 12، 13 سال از تشکیل این انجمن می گذرد اما هیچ بهایی به آن داده نمی شود.
رئیس فراکسیون امید یادآور شد: در دانشگاه های رشته های تحصیلی فرماندهی و کنترل تشکیل شده است و فردی باید مدیریت داشته باشد که با مدیریت بحران آشنا باشد. در صورت لزوم بعد از جمع بندی مسئله پلاسکو را در مجلس پیگیری می کنیم.