محسن احدی کارشناس مسائل بینالملل در گفتگو با خبرگزاری دانشجو در مورد سفر روز گذشته مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا در افغانستان اظهار داشت: این سفر از دو منظر اهمیت دارد. اولاً نباید فراموش کنیم که آمریکا با گروه طالبان یک توافق صلح به امضا رساند؛ ولی برعکس تبلیغات واشنگتن هنوز این توافق عملیاتی نشده است.
وی ادامه داد: دونالد ترامپ در حوزه سیاست خارجی تا کنون هیچ دستاوردی نداشته و تمامی پروندههای کاخسفید از جمله بحران ونزوئلا، کره شمالی، روسیه و ایران با شکست روبرو شده است. از همین رو ترامپ و تیم سیاست خارجی او به شدت تحت فشار قرار دارد.
کارشناس مسائل بینالملل گفت: رئیسجمهور ایالات متحده و به طور کلی کاخ سفید تلاش کردند، صلح با طالبان را به عنوان یک دستاورد بزرگ برای خود جلوه دهند که به طولانیترین جنگ عصر جدید آمریکا (جنگی که به مدت ۱۹ سال ادامه دارد) پایان داده و از همین رو دونالد ترامپ تمایل داشت از آن به عنوان برگ برندهای برای انتخابات ریاست جمهوری نوامبر ۲۰۲۰ استفاده کند.
وی افزود: اما برعکس تبلیغات آمریکاییها، اختلافات در کابل آرزوی ترامپ را به باد داده و حالا واشنگتن تلاش میکند با ایجاد یک مصالحه سیاسی میان اشرف غنی و عبدالله عبدالله، توافق صلح با طالبان را به جریان انداخته و آن را نجات دهد.
وی با اشاره به انتقادات از ترامپ به دلیل شیوع کرونا در آمریکا عنوان کرد: کاخ سفید به دلیل عدم اقدام مناسب و اتخاذ سیاستهای متناقض در قبال کرونا، حالات زیر تیغ شدیدترین انتقادات است و حتی برخی تحلیلگران سیاسی آن را عاملی بر شکست ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری سال جاری میدانند. از همین رو ترامپ برای فرار از انتقادات و شکست احتیاج به یک برگ برنده دارد و به نظر میرسد کاخ سفید می خواهد از موضوع افغانستان بهعنوان برگ برندهای در بحبوحه بحران سیاسی در واشنگتن استفاده کند.
کارشناس مسائل بینالملل اضافه کرد: مایک پمپئو دیپلمات نیست و اصلاً گزینه مناسبی برای ایجاد مصالحه میان اشرف غنی و عبدالله عبدالله نمی باشد؛ ولی سفر وی به کابل نشان میدهد که تلاشهای زلمای خلیلزاد تاکنون شکست خورده است و آمریکا از تمامی ظرفیتهای خود برای نجات توافق صلح با طالبان و خروج آبرومندانه از افغانستان استفاده میکند.
احدی با اشاره به بیانیه وزارت امور خارجه ایران در موضوع افغانستان تصریح کرد: مورد دومی که در موضوع سفر پمپئو به کابل حائز اهمیت است، نقش ایران و ترس آمریکا از نفوذ راهبردی کشورمان در افغانستان است. وقتی دقیقاً یک روز بعد از بیانیه ایران، وزیر خارجه ایالات متحده به افغانستان سفر کرده است، نشان میدهد که کاخ سفید چقدر از نقش ایران ترسیده است. یادمان نرود که در کنفرانس بن-۱، اگر تلاشهای ایران نبود، دولت در افغانستان شکل نمی گرفت و حالا که کابل درگیر یک بحران سیاسی شده است، برخی معتقدند ایران ظرفیت ایجاد یک مصالحه و مفاهمه سیاسی در کابل را دارد.
وی در خاتمه خاطرنشان کرد: گزینه مطلوب آمریکا اشرف غنی است و حضور زلمای خلیلزاد در مراسم سوگند وی نشان از همین واقعیت دارد. واشنگتن تلاش برای رسیدن به یک مصالحه برای نجات خود از باتلاق افغانستان دارد و به نظر بنده عبدالله عبدالله در نهایت کوتاه خواهد آمد؛ ولی باید دید سر میز مذاکره چه امتیازاتی خواهد گرفت.