گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، سال ۱۴۰۰ یک بار دیگر با تاکید رهبر معظم انقلاب مزین به حمایت از تولید با عنوان تولید، پشتیبانیها و مانع زداییها شد. سالی که دو دولت مسوول اتخاذ سیاستهای درست اقتصادی بودند که باید در راستای حمایت از تولید عمل میکرد. در واپسین روزهای سال ۱۴۰۰ کارشناس و تحلیلگر مسائل اقتصادی نگاهی دارد به عمده فعالیتهای دولت سیزدهم در شش ماه گذشته و مقایسه تصمیمات وسیاست گذاریهای اقتصادی دولت فعلی با دولت قبلی.
محمد کهندل؛ اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفتگو با دانشجو در خصوص عملکرد دولت رئیسی طی شش ماه گذشته در مقایسه با دولت روحانی گفت: متاسفانه دولت آقای روحانی اقتصاد، معیشت، بهره وری و توسعه تولید کشور را به برجام و ارتباط با دنیای غرب گره زد. این موضوع فرصت رشد اقتصادی را از کشور گرفت.
وی در ادامه افزود: دولت تدبیر و امید برخلاف دولت کنونی که رویکرد ارتباطی و تجارت خارجی و گسترش تعاملات با کشورهای همسایه و منطقه را در دستور کار خود دارد، بیشتر به دنبال کلید زدن روابط با دنیای غرب بود تا به شکلی بتوانند ارتباط سیاسی ایران را با غربی ها، بخصوص آمریکا احیا کنند.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: به همین دلیل اقتصاد کشور وابسته و شرطی شد و مسائل سیاسی در جای جای اقتصاد نفوذ کرد و هر گونه رشد و تحرکی از اقتصاد گرفته شد که قطعا تبعات آن در وهله اول در تولید کشور دیده شد.
محمد کهندل خاطر نشان کرد: هر چند بنده بر این باورم تلاشهای دولت قبلی برای مطرح کردن موضوع توافق با دنیای غرب که نتیجه آن برجام بود، بهانهای برای این موضوع نبود که جریانات سیاسی مثل تدبیر وامید، اصلاحات و کارگزاران اقتصاد کشور را برای تغییر جهت سیاسی جمهوری اسلامی ایران به گروگان بگیرند، ضمن اینکه دولت آقای روحانی فرصت و زمان مناسبی برای اصلاحات ساختاری در اقتصاد داخلی و برقراری و گسترش روابط با کشورهای همسایه در نظر نگرفت و قرار نداد که منجر به رشد تولید کشور شود. همین بی تدبیری ها، وضعیت تولید را وخیم تراز قبل کرد.
وی دراین باره تصریح کرد: به گونهای که وضعیت تولید و اقتصاد کشور همزمان بسیار وخیم شد. اثرات بحرانی این موضوع را در کاهش اشتغال و از دست رفتن تولید ناخالص ملی و در نهایت در کوچک شدن سفره مردم مشاهده کردیم.
استاد اقتصاد در خصوص تفاوتهای فاحش دیدگاههای اقتصادی دولت کنونی با دولت قبلی، گفت: خوشبختانه دولت سیزدهم رویکردی متفاوت نسبت به دولت قبل در موضوع تعاملات تجاری و اقتصادی دارد. دولت بر آن است تا برای افزایش استقلال کشور، تقویت تولید و خود اتکایی، افزایش ظرفیتهای داخلی و کسب قدرت ملی راههای تعامل با کشورهای منطقه و همسایه و فرامنطقهای را در دستور کار خود قرار دهد. به همین دلیل در چند ماه گذشته از روی کار آمدن دولت آقای رئیسی چند اتفاق بزرگ رقم خورده است.
وی در این باره تصریح کرد: علی رغم اینکه دولت قبلی ادعا میکرد عدم واردات و توزیع مناسب واکسن نتیجه تحریمهاست، با روی کار آمدن دولت سیزدهم و واکسینه شدن همه مردم در یک ماه اول تشکیل دولت آقای رئیسی، شاهد اولین قدم بزرگ دولت در موضوع مرتبط به سلامت مردم بودیم که قطعا اثر گذاری اجتماعی و اقتصادی پراهمیتی برای کشور به دنبال داشت.
وی در ادامه بیان داشت: افزایش حجم مبادلات تجاری از طریق ارتباط تنگاتنگ و امضای قراردادهای معنادار، بلند مدت یا میان مدت با شرکای اصلی تجارت خارجی ایران در کشورهای همسایه روابط اقتصادی و تجاری کشور وارد فاز جدیدی شد. سفرهای تجاری و اقتصادی رئیس دولت برای انعقاد قراردادهای تجاری و عضویت در سازمان همکاری شانگهای، دریافت طلبهای مالی ایران از عراق که دولت قبل توان انجام چنین کاری را نداشت در کنار افزایش صادرات غیر نفتی کشور در مقطع بیش از شش ماه نشان میدهد دولت به شدت اهتمام زیادی به بخش اقتصاد و توسعه تولید و تجارت خارجی کشور دارد.
محمد کهندل در خصوص دستاورد افزایش صادرات نفت نیز گفت: عبور صادرات نفت از مرز یک میلیون و پانصد هزار بشکه در روز و افزایش سهم صادرات نفت ایران در بازارهای بین المللی ضمن دریافت پول نفت به صورت نقد و به روز، بخشی از موفقیتهای چند ماهه دولت سیزدهم به شمار میرود.
استاد اقتصاد خاطر نشان کرد: آزاد سازی سواحل کشور برای بهره مندی بیشتر مردم از طبیعت، نشان دهنده آن است که دولت به جای اقتدار گرایی کاذب، اقتدار گرایی منطقی و عقلایی و قانونی را در دستور کار خود قرار داده است. دولت با لحاظ کردن این موضوع مهم که آزاد سازی سواحل را باید از خود قوه قضاییه، نیروهای مسلح و وزارت اطلاعات آغاز کند تا سایر نهادها نیز در این موضوع با دولت همکاری کنند کار بزرگی انجام داد. آزاد سازی سواحل شمال و جنوب کشور انصافا حرکت رو به جلویی در جهت قانونمداری است که در این دولت کلید زده شد.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: حمایت از معیشت معلمان و افزایش حقوق و مزایای آنها، سیاست گذاریهای درست برای جلوگیری از رشد پایه پولی، افزایش درآمدهای ارزی و جلوگیری از فرار مالیاتی، بخشی از فعالیتهایی است که در دستور کار دولت قرار گرفته که درچند ماه اخیر آثار مبارک آن را شاهد بوده ایم.
کهندل توضیح داد: تدابیر دولت برای ساماندهی به وضعیت بورس در بودجه ۱۴۰۱ و تلاش برای ایجاد ثبات نسبی دربازار سرمایه، جلوگیری از افزایش نرخ ارز و تقویت ارزش پول ملی نسبت به قبل را میتوان از جمله حرکتهای رو به جلوی دولت در شش ماه گذشته عنوان کرد. بی شک فعالیتهای اقتصادی دولت سیزدهم در چند ماه گذشته حرکتهایی خوشبینانه، امیدوار کننده و رو به جلو است که انتظار ما را از رسیدن اقتصاد ایران به رشد ٨ درصدی عینیتر کرده است.