گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، اعظم ذوالفقاری منظری؛ * اهمیت حفظ اراضی جنگلی در کشوری که سیل و خشکسالی هم طبیعت را در معرض خطر قرار داده و هم حیات انسان ها، قابل انکار نیست. تخریبهای گستردهای که در سالهای اخیر و جنگلهای هیرکانی صورت گرفته، شاید اولین و مهمترین اثر خود را در سیل عظیم در گلستان در نوروز ۹۸ نشان داد. به همین دلیل است که اتفاقاتی که در حیدرکلا در مینودشت رخ میدهد، از اهمیت خاصی برخوردار است.
در گزارش منتشر شده در ۱۲ بهمن ماه با عنوان «ساخت و ساز در جنگلهای اطراف مینودشت در غیاب مسئولان» شرحی از آنچه در حیدرکلا رخ داده، بیان کردیم. پس از انتشار این خبر بود که علی محمد زنگانه، استاندار گلستان دستور ویژهای صادر کرده و طی آن به مدیرکل بازرسی استان ماموریت داد که درباره این موضوع بررسی کند.
حمید سلامتی، مدیرکل منابع طبیعی گلستان در برنامه دادستان توضیح میدهد که کوچ مردم از روستای حیدرکلا در سال ۶۱ یا ۶۲ و با تمایل خودشان بوده؛ به این دلیل که حیدرکلا خدمات آب و برق و جاده وجود نداشته است.
سلامتی توضیح میدهد که بیشتر اهالی روستا در منطقه القجر در نزدیکی مینودشت ساکن شده بودند و اراضی این منطقه رهاسازی شده بود و فقط ۲ خانوار در روستا باقی مانده بودند که با پیگیری اداره کل منابع طبیعی، این دو خانواده هم به جای دیگر منتقل شدند.
به این ترتیب روستا از بین میرود و با حذف کد روستا، حیدرکلا از نقشه تقسیمات کشوری هم کنار گذاشته میشود.
البته به گفته مدیرکل منابع طبیعی گلستان این دو خانواده در حیدرکلا دامداری میکردند و منابع طبیعی هزینه انتقال را به آنان پرداخت کرده است.
پس از آن، منابع طبیعی به جنگل کاری در روستای حیدرکلا اقدام کرد و اراضی کشاورزی را تبدیل به اراضی جنگلی کرد. اما از ابتدای دهه ۹۰، فرزندان برخی از خانوادهها که در اوایل دهه ۶۰ از حیدرکلا رفته بودند، مدعی زمینهای کشاورزی پدرانشان شدند.
سلامتی میگوید که ۲۱ نفر علیه اداره کل منابع طبیعی گلستان در دادگاه شکایت کردند و دادگاه به نفع آنان رأی و حکم قلع و قمع درختان را دارد! به این ترتیب اراضی که طی دهه گذشته جنگل کاری شده بود، در اختیار این افراد قرار گرفت.
این مسئول گلستانی توضیح میدهد که اداره کل منابع طبیعی گلستان میتواند زمین معوض در اختیار این خانوادهها قرار دهد و از قلع و قمع درختان جنگلی جلوگیری کند و به همین دلیل از نهادهای نظارتی و استانی طلب همکاری میکند.
اما مساله این است که برخی خانوادهها در حیدرکلا مشغول ساخت و ساز هستند و ساختمانهایی هم ساخته اند که البته ساخت این ساختمانها غیرقانونی است.
سلامتی توضیح میدهد: برای اینکه بتوانیم جلوی ساخت وساز را در این منطقه بگیریم، باید به دادگاه دادخواست بدهیم. اما دادخواست را اداره امور اراضی باید به دادگاه بدهد چراکه این زمینها به عنوان زمین کشاورزی شناخته میشوند.