به گزارش گروه بين الملل خبرگزاري دانشجو، پایگاه خبری ساندی تایمز انگلیس به نقل از «موسسه مسائل خلیج» گزارش داد، محمد بن نایف 56 ساله، برادر زاده ملک سلمان، ولیعهد کنونی عربستان است؛ اما سلمان در تلاش است تا با تغییر رویه کنونی، محمد بن سلمان 30 ساله را به پادشاهی برساند.
براساس این گزارش، ملک سلمان احتمالا در آیندهای نزدیک به نفع پسرش از قدرت کناره گیری خواهد کرد.
ترجمه متن کامل «موسسه مسائل خلیج» به قرار زیر است:
چندین منبع مطلع به «موسسه مسائل خلیج» گفتند سلمان ال سعود پادشاه عربستان قصد دارد تا از سلطنت کناره گیری کند و پسرش محمد را به عنوان پادشاه منصوب کند.
محمد بن سلمان هم اکنون جانشین ولیعهد، دومین نفر در صف سلطنت و وزیر دفاع است.
ملک سلمان ۸۰ ساله در حال دیدارهایی با برادرانش بوده تا حمایت آنها را از این اقدام جلب کند؛ اقدامی که سبب حذف محمد بن نایف وزیر کشور و ولیعهد کنونی و محبوب امریکا خواهد شد.
به گفته منابع آشنا با این موضوع، سلمان به برادرانش گفته است که ثبات سلطنت سعودی نیازمند تغییر جانشینی از الگوی مورب یا جانبی (انتقال سلطنت به برادر) به الگوی عمودی است که براساس آن پادشاه سلطنت را به شایستهترین پسرش واگذار میکند.
از زمان تاسیس رژیم عربستان سعودی به عنوان یک حکومت پادشاهی مطلقه در سال 1932، سلطنت از عبدالعزیز موسس به پسرش سعود، سپس به برادرش فیصل، خالد، فهد، عبدالله و سپس در تاریخه 23 ژانویه 2015 به سلمان رسید. سلمان آخرین پسر عبدالعزیر ال سعود است. عبدالعزیز تنها مرد تاریخ است که خود پادشاه بوده و پدر 6 پادشاه دیگر نیز بوده است.
براساس رویه کنونی سلطنت به محمد بن نایف، برادر زاده ملک سلمان واگذار خواهد شد که به تدریج از سوی محمد بن سلمان عموزاده و پسر پادشاه کنونی در حال به حاشیه رانده شدن است.
منابع مطلع گفتند که پادشاه (سعودی) به پادشاهی اردن اشاره کرده که در آن نظم و ساختار جانشینی، موضوع انتقال قدرت بین برادران را حذف کرده و نظم مبتنی بر جانشینی مبتنی بر ساختار عمودی است. بن نایف دو دختر دارد و به دلیل اعتیادش به کوکائین که روی فرزند آوری او اثر گذاشته، هیچ فرزند پسری ندارد. اما محمد بن سلمان دو دختر و دو پسر به نامهای سلمان و مشور دارد.
ملک سلمان در تاریخ 29 آوریل 2015 مقرن برادر ناتنیاش را 94 روز پس از انتصاب، از سمت ولیعهدی برکنار و محمد بن نایف را جایگزین وی کرد. تغییر در روند جانشینی این بار به نظر میآید از تصمیمات عجولانه سال اول حکومت سلمان از جمله جنگ در یمن، کاهش بودجه، اعدامهای گسترده دهها نفر از جمله رهبر شیعیان و شیخ نمر النمر به خاطر فعالیتهای سیاسی و قطع روابط با ایران باشد.
سلمان اولین پادشاه عربستان سعودی است که به صورت داوطلبانه از قدرت کنار میکشد و پسرش را جانشین خود میکند. وی به احتمال زیاد پدر پادشاه خوانده خواهد شد. اقدامی مشابه نیز از سوی حمد بن خلیه آل ثانی امیر قطر در سال 2013 انجام شد و قدرت را به نفع پسرش، تمیم، ترک کرد.
سلمان در نظر دارد تا وقتی که زنده است اطمینان یابد پسرش به مانند پسران دیگر پادشاهان که پس از مرگ قدرت و نفوذ خود را از دست دادند، پس از مرگش از قدرت کنار زده نشود. پسران عبدالله، فهد، خالد و سعود پس از مرگ پدران خود، تقریبا همگی پستهای خود را از دست دادند و به پستهای پایینتر نظیر استانداری، تقلیل یافتند.
منابع مطلع زمان دقیقی برای کنارهگیری (سلمان) از قدرت اعلام نکردند اما معتقدند در چند هفته آینده این موضوع انجام خواهد شد. این منابع همچنین گفتند پادشاه در حال هزینه کردن صدها میلیون دلار برای جلب حمایت از این تصمیم در درون خاندان حاکم است.