با شروع بحران سیل در استانهای مختلف کشور، به دلیل برخی ناهماهنگیها، مسئله زمان برگزاری آزمون کارشناسی ارشد سال ۹۸ پیامدها و نگرانیهایی را برای داوطلبان به ارمغان آورده است.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو- حمیده آقاجانی؛ بهار است و نوبرانههایش، نوبرانه امسال هم سیل بود، بی صدا آمد، همه را شست و با صدا برد. صدای شکستن قلب تک تک ساکنین شهرهای سیل زده در میان هیاهوی گل و لای گم شد و تنها تصاویری که از لنز دوربین عکاسان شکار شده بود میتوانست بخشی از غم وارده را مخابره کند.
قلم خبرنگاران همچون مدیریت بحران از تلخی حادثه عقب مانده بود و همه در تکاپوی دسته بندی مشکلات آن هم در ایام تعطیلات بودند. روزهای اول بحران موضوع معمولی گذشت، اما وقتی آب سدها از شمال ایران راه جنوب را در پیش گرفت اوضاع برای همه جدی شد.
از وزیر تا وکیل خود را به صف نیروهای جهادی و نظامی و دانشجویی رساندند، جلسه پشت جلسه و مصوبه پشت مصوبه؛ بعضیهایش کارساز بود و بعضیها دردسرساز. یکی از مصوبات تصویب تعویق زمان برگزاری آزمون کارشناسی ارشد سال ۹۸ بود که پس از کش و قوسهای فراوان و تکذیب کردنهای سازمان سنجش آموزش کشور از کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی بیرون آمد و سخنگوی کمیسیون آن را تایید کرد. طرحی که با ظاهر خوبش مشکلات را پنهان کرده بود، اما بعد از چند ساعت شادی ، ترم آخریهای دوره کارشناسی برای برنامهریزیهای احتمالی درگیر تقویم و تاریخ شدند.
تغییر زمان برگزاری کنکور ارشد، مقارن با امتحانات پایان ترم دانشگاهها شد و این امر نگرانی و پریشانی برخی دانشجویان را برانگیخت. البته برخی نیز از این ماجرا ابراز رضایت کرده بودند و این تاخیر در برگزاری را فرصتی مناسبی برای آمادگی علمی و روانی دانشجویان مناطق سیل زده میدانستند.
مجلس آزمون ارشد را به خرداد کشاند ماجرای تعویق برگزاری آزمون کارشناسی ارشد از یک کمپین شروع و کم کم به صحن مجلس کشیده شد. وزیر علوم شاید اولین فردی بود که از ترکشهای سیل و سنجش بینصیب نماند و در تاریخ ۲۰ فروردین ماه تذکر کتبی از مجلس دریافت کرد.
این خبر هم واکنشهای بسیاری به دنبال داشت تا آن جا که علیرضا سلیمی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی درباره نتیجه جلسه ۲۰ فروردین مجلس برای بررسی پیشنهاد تغییر زمان برگزاری کنکور ارشد ۹۸ گفت: امروز پیشنهاد به تعویق انداختن کنکور ارشد ۹۸ به مدت یک ماه از سوی کمیسیون آموزش و تحقیقات به مجلس رفت، اما به دلیل بررسی مسائل مهمتر در خانه ملت، بررسی این موضوع به هفته بعد موکول شد.
۴ روز بعد یعنی ۲۴ فروردین ماه ابراهیم خدایی رئیس سازمان سنجش آموزش کشور پس از ابلاغ مصوبه مجلس شورای اسلامی با تایید خبر تعویق کنکور کارشناسی ارشد گفت: با تعویق زمان برگزاری آزمون کارشناسی ارشد موافقت شد و این آزمون با تاخیر ۷ هفتهای در روزهای ۲۳ و ۲۴ خرداد برگزار خواهد شد.
وی با اعلام این خبر خاطرنشان کرد که با توجه به تعویق آزمون ارشد، سهمیهای برای داوطلبین مناطق سیل زده در نظر گرفته نخواهد شد، مگر اینکه شورای عالی انقلاب فرهنگی تصمیم متفاوتی بگیرد.
همین خبر کوتاه کافی بود تا دوباره دانشجویان لب به گلایه باز کرده و بحث تداخل آزمون و امتحانات را به میان آورند. از سوی دیگر این موضوع شبیه به توپ فوتبالی شد که میان سازمانهای مربوطه پاسکاری میشود.
تاریخ امتحانات به نظر دانشگاه گره خورد ابراهیم خدایی رئیس سازمان سنجش آموزش کشور درخصوص تداخل زمان برگزاری کنکور کارشناسی ارشد ۹۸ با امتحانات پایان ترم دانشگاهها، اظهار کرد: با توجه به اینکه روز برگزاری آزمون کارشناسی ارشد سال ۹۸ در روزهای ۲۳ و ۲۴ خرداد ماه بوده و این تاریخ مقارن با روزهای پنج شنبه و جمعه است، احتمال برگزاری امتحان در این روزها کم میباشد؛ اما با احتساب شرایط خاص، مدیریت این مسئله برعهده دانشگاهها بوده و لازم است دانشگاهها شرایط را به گونهای فراهم کنند تا تداخلی بین این دو موضوع به وجود نیاید.
با توجه به صحبت آقای رئیس باید بگوییم درست که در روزهای پنج شنبه و جمعه امکان برگزاری امتحان پایان ترم کم است، اما دانشجویان نیاز به آرامش روانی دارند تا بتوانند تمرکز لازم را داشته باشند، علی الخصوص دانشجویانی که در مناطق سیل زده قرار دارند و علاوه بر استرسهای آزمون با مشکلاتی همچون آسیبهای اجتماعی پس از بلایای طبیعی دست و پنجه نرم میکنند. البته این تصمیم هر چه که بود لازم الاجرا است و دانشجویان از شهرهای سیل زده تا سایر استانها ناچارند به این مسئله گردن نهاده و خود را برای امتحانات پایان ترم و آزمون به طور همزمان آماده کنند.
سیل آمد و سال تحصیلی را بُرد یک روی سکه تاخیر در برگزاری آزمون کارشناسی ارشد تداخل امتحانات بود و روی دیگر آن تاخیر در آغاز سال تحصیلی جدید، ابراهیم خدایی به عنوان عالیترین مقام سنجش آموزش کشور تاکید میکند که نتایج آزمون کارشناسی ارشد ۹۸ در مقایسه با سالهای قبل با تاخیر اعلام خواهد شد. او هفته آخر شهریور یا هفته اول مهرماه را زمان اعلام نتایج نهایی آزمون ارشد اعلام کرد و از تاخیر در آغاز سال تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد خبر داد. موضوعی که خودش به تنهایی شبیه به بحرانی بدتر از سیل برای دانشجویان خواهد بود.
منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو در خصوص تاخیر در اعلام نتایج آزمون کارشناسی ارشد اظهار کرد: به دلیل اینکه مراحل برگزاری آزمون کارشناسی ارشد به خصوص در رشتههای نیمه متمرکز خصوصا آنهایی که آزمون عملی و مصاحبه دارند زمان لازم داریم، این نهایت تاخیری بود که میتوانستیم اعمال کنیم تا اول مهرماه دانشجو معرفی شود.
وی ادامه داد: سال گذشته برخی از دانشگاههای ما از نیمه دوم شهریور ماه کلاسهای خود را دایر کردند و طبعا امسال این امکان برای ورودیهای جدید وجود نخواهد داشت. تصمیم بر این شد که دانشگاهها در برنامه آموزشی خود تغییراتی ایجاد کنند، زیرا این تعویق در برگزاری آزمون در امتحانات پایان ترم و نیم سال بعدی نیز تاثیر خواهد داشت.
با نگاهی به شرایط پیش آمده در کشور و نگرانیهای موجود در خصوص امتحانات پایان ترم و تاخیر در برگزاری سال تحصیلی جدید این سوال پیش آید که آیا برای سازمان سنجش آموزش کشور این امکان وجود ندارد که با کمی کار فشردهتر نتایج آزمون را در تاریخ نزدیکتری اعلام نماید و به روند آغاز سال تحصیلی جدید کمک کند؟