منتخب مجلس یازدهم با اشاره به پیشرفتهای چشمگیر پزشکی در سالهای پس از انقلاب، ریشه مشکلات فعلی نظام سلامت را ضعف مدیریتی دانست.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، سیدمسعود خاتمی منتخب مردم گلپایگان در مجلس یازدهم و رئیس سابق جمعیت هلال احمر و دانشگاه علوم پزشکی بقیة الله در نشست بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی که در محل سازمان بسیج دانشجویی برگزار شد؛ به سؤالاتی پیرامون حوزه نظام سلامت و نقش مجلس شورای اسلامی در این خصوص پاسخ داد.
خاتمی اظهار داشت: یکی از راههای پیشرفت و حل مشکلات توسط مجلس استفاده از بدنه علمی کشور منجمله دانشجویان، اساتید و کارشناسان است.
وی در پاسخ به اینکه در این مورد چه برنامهای برای این مسئله دارد؛ به برنامه جمعی از نمایندگان به سرپرستی علیرضا زاکانی، منتخب مردم قم در مجلس یازدهم اشاره کرد.
وی درباره طرح تحول سلامت گفت: این طرح معایب و محاسنی داشت. از معایب آن میتوان به عدم نظارت کافی و مداوم، گایدلاین و عدم تأمین منابع مالی پایدار اشاره کرد.
وی در ارتباط با نبود نظارت و گایدلاین ادامه داد: در حال حاضر ضابطهای میزان تجویز دارو و خدمات پاراکلینیک در اختیار بیمهها قرار ندارد و آنها به تأمین مالی این مسائل هستند که آنها را به مرز ورشکستگی کشیده است.
وی با اشاره به پیشرفتهای چشمگیر پزشکی در سالهای پس از انقلاب، ریشه مشکلات فعلی نظام سلامت را ضعف مدیریتی عنوان کرد.
خاتمی اینکه پس از تحصیح قوانین برای رفع نواقص مدیریتی، تضمین اجرای توسط آنها چیست؟ گفت: در صورت تصحیح قوانین و اعمال مدیریت صحیح مجریان مجبور به اجرای آن هستند.
وی گفت: در واقع با وضع قوانین همگی مجبور به تطبیق خود با قانون هستند. ایشان وجود جریانهایی مافیایی در حوزههای دارو، پزشکی و ... که پس از تصحیح قوانین به مخالفت با آن بپردازند را قبول ندارند.
رئیس سابق جمعیت هلال احمر در ارتباط با کمبود پزشک و کادر درمان در مناطق محروم و توزیع نامناسب آن در کشور گفت: برای در هیچ قشری به اندازه پزشکان قوانین و ضوابط کنترلی وجود ندارد. قوانین کنترلی بسیاری وجود دارد که اگر من هم تخلف کنم کاملاً برخورد میشود.
وی ادامه داد: درست است که مدیریت در زمینه توزیع پزشکان ضعیف بوده؛ اما فرستادن آنها به مناطق محروم بدون تأمین حداقلهای زندگی و حقوقی که به موقع پرداخت نمیشود، زور گفتن به پزشکان است.
وی گفت: باید وضعیتی در کشور ایجاد کنیم که درمان بین مردم پخش شود و مردم برای دریافت خدمات مجبور به مراجعه به شهرهای خاصی نباشند.
رئیس سابق دانشگاه علوم پزشکی بقیة الله برخی مسائل را به دلیل تعرض منافع کمیسیون بهداشت دانست و خاطرنشان کرد: دخالت مستقیم و غیرمستقیم هر وزارتخانهای در تعیین اعضای کمیسیون تخصصیاش، مصداق بارز تعارض منافع است که از علل اصلی وضعیت فعلی است.
منتخب مردم گلپایگان و خوانسار در مجلس یازدهم درباره اصلاح وضعیت کارورزان و دستیاران گفت: مسئول درمان بیمار استاد است و در بیمارستان آموزشی دانشجو مسئول درمان به حساب نمیآید و در صورت درمان غلط استاد بازخواست میشود نه دانشجو. سؤال اینجاست که آیا ما میتوانیم به دلیل آموزش کیفیت درمان در بیمارستان آموزشی را تغییر دهیم؟ و اگر میتوانیم، این کیفیت باید افزایش پیدا کند یا کاهش؟ در واقع فلسفه آموزش پزشکی ما تاحدودی دچار خطاست.
خاتمی در ادامه در رابطه با این سوال که " یک میلیارد یورو از صندوق توسعه برای کرونا برداشت شد، با توجه به اظهارات وزیر بهداشت و برخی نمایندگان در ارتباط با سرنوشت این پول شبهاتی ایجاد شده؛ منجمله اینکه بخشی از آن صرف جبران ورشستگی بیمهها و جبران کسری بودجه طرح شده باشد. آیا میتوان از مجلس جدید توقع تحقیق و تفحص در این مورد را داشت؟ " گفت: در مجلس یازدهم این موضوع را پیگیری خواهیم کرد.
وی درباره این سوال که برنامه نمایندگان برای پیگیری قوانین بالادستی زیادی که بر زمین مانده (مانند گایدلاینها، پرونده الکترونیک، سیستم ارجاع و پزشک خانواده، طب سنتی و... که همگی در برنامه ششم توسعه و سیاستهای کلی نظام در حوزه سلامت وجود دارند)، چیست؟ اظهار داشت: در کنار تلاش ما نمایندگان مجلس، باید مطالبه مردمی نیز از نمایندهها ایجاد شود. نخبگان ما نیز مطالبهگری کنند و برای اجرای این قوانین فشار ایجاد شود.
خاتمی در خصوص موضوع افزایش جمعیت هم گفت: متأسفانه سیاستهای کاهش جمعیت ضرر بسیار زیادی به ما رساند. باید بررسی شود که چه کسی مسئول این تصمیات زیانبار بود. تفکرات غلط در سیستم ما نفوذ کرد.
وی افزود: نیازمند تصحیح قوانین در این موضوع هستیم.
لازم به ذکر است در پایان این نشست، بسیج دانشجویی آمادگی کامل خود را برای همکاری با نمایندگان کمیسیون بهداشت مجلس یازدهم در جهت اصلاح وضعیت نظام سلامت اعلام کرد.