شیعیان در برخی از مناطق شیعهنشین هر روز دهه محرم به نام یکی از شهیدان کربلا عزاداری میکنند و روضهای مناسب آن شخصیت میخوانند.
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، اولین روز از ماه حزن و اندوه آل محمدعلیهم السلام است، که همه انبیاء وملائکه و شیعیان و دوستان اهل بیت علیهم السلام محزون اند. باید گفت:ماه حزن واندوه تمام عالم است، چرا که همه ساله از اول محرم تا روز عاشورا پیراهن پاره پاره سیدالشهداء علیه السلام را از عرش خدا رو به زمین میآویزند و حزن واندوه عالم را فرا میگیرد.
با توجه به ورود امام حسین (علیهالسلام) و یارانش در روز دوم محرم به کربلا و شهادتشان در روز دهم، شیعیان دهه اول این ماه را به یاد آنان و ذکر مصیبتشان به سوگواری و عزاداری ویژهای میپردازند و در بزرگداشت شهدای کربلای سال ۶۰ هجری هر روز از این دهه را مختص به یکی از حماسه سازان این نهضت جاویدان قرار دادهاند:
روز اول: مسلمبنعقیل (علیهالسلام)
روز دوم: ورود کاروان به کربلا
روز سوم: حضرت رقیه (علیهالسلام)
روز چهارم: حضرت حر و طفلان حضرت زینب (علیهالسلام)
روز پنجم: حضرت عبداللهبنالحسن و اصحاب
روز ششم: حضرت قاسمبنالحسن (علیهالسلام)
روز هفتم: حضرت علی اصغر (علیهالسلام) و روضه عطش
روز هشتم: حضرت علیاکبر (علیهالسلام)
روز نهم: حضرت عباس (علیهالسلام)
روز دهم: حضرت اباعبدالله (علیهالسلام) و شام غریبان
شام روز دهم: شام غریبان، روضه حضرت زینب (ع)
روزهای پس از دهه
شب و روز یازدهم: حرکت کاروان اسیران کربلا از کربلا به کوفه یا روضه حضرت زینب (س)
شب و روز دوازدهم: ورود کاروان اسیران کربلا به کوفه، یا روضه امام سجاد (ع)
شب و روز سیزدهم: حضرت زهرا (س)، کاروان اسرا و وقایع کوفه و مسیر شام
هر یک از شبهای محرم به نام یکی از شهدا یا شخصیتها یا وقایعی مرتبط با جریان کربلا نام گذاری شده است. نام گذاری این شبها با گذشت زمان صورت گرفته و واضع خاصی ندارد. این کار از طرف مداحان و ذاکران اهل بیت و بر اساس جایگاه شهیدان کربلا، نزدیکی هر یک از آنها به نقطه وحدت بخش کربلا یعنی امام حسین (ع) و هم آهنگی شور و التهاب مراسم و روضة آنان با مرکز شورآفرین شب عاشورا صورت گرفته است.