به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو به نقل از روابط عمومی برنامه؛ جدیدترین قسمت برنامه «نقش جهان»، یکشنبه 10 بهمن ماه، با موضوع «تحولات روسیه؛ از سفر رئیسجمهور ایران تا بحران اوکراین» و با اجرای شروین طاهری به روی آنتن شبکه افق رفت.
در برنامه شب گذشته «نقش جهان»، پیرامون موضوع ذکر شده، گفت و گویی با جهانگیر کرمی، استاد دانشکده مطالعات جهان و ارتباط تصویری با زهرا قیاسی، شهروند ایرانی ساکن روسیه صورت گرفت.
در ابتدای برنامه زهرا قیاسی گفت: برخی کارشناسان روس عقیده دارند مجزا بودن بازار ایران از غرب، فرصت خوبی برای شرکتهای روسی محسوب میشود که در این بازار سرمایه گذاری کنند؛ و، چون حجت الاسلام رئیسی رئیس جمهور ایران نپذیرفته بود که پروتکلهای مد نظر کرملین را رعایت کند، شکل دیدار و میز نشست دو نفره او با پوتین در قالب میز بزرگ تدارک دیده شده بود.
جهان گیر کرمی در رابطه با بهرهبرداری بینالمللی روسیه از بازارهای مختلف گفت: آنچه امروز به عنوان بحران اوکراین و قدرتنمایی روسیه پشت مرزهای این کشور دیده میشود، در واقع به این شکل تفسیر میشود که اوکراین در داخل بهانهای را فراهم کرده و روسیه با استفاده از آن، طرحی بینالمللی تدارک دیده است تا به اهداف خود برسد.
استاد دانشکده مطالعات جهان با بیان اینکه روسیه کشورهای استقلال یافته بعد از فروپاشی شوروی را به رسمیت شناخته، اظهار کرد: روسیه همواره به این کشورها گوشزد کرده که در قالب اتحادیه کشورهای مشترک المنافع معنا دارند و در غیر اینصورت معنایی ندارند.
وی افزود: دولت روسیه، مرزهای فعلی اوکراین را به رسمیت نمیشناسد و عقیده دارد اینها تقسیمات داخلی هستند.
کرمی تصریح کرد: چندی پیش پوتین مقالهای نوشت و اعلام کرد که به هیچ عنوان «اوکراین» معنا ندارد و اگر این کشور را به رسمیت شناختهایم به خاطر شرایط زمانه بوده است؛ این امر نشان میدهد قضیه امروز اوکراین یک پروژه روسی بوده است.
استاد دانشکده مطالعات جهان ادامه داد: پیام سفر حجت الاسلام رئیسی به مسکو، تأکیدی بر سیاست خارجی و نگاه به شرق ایران است البته به نظر میرسد روسها به این شکل، چنین رویکردی نداشتند. سیاست مناسب برای ایران، سیاست متوازن، متعادل و چند سویه است؛ شرقگرایی کامل هم گویای این است که انتخاب دیگری نداریم.
کرمی معتقد است اینکه در بحبوحه مذاکرات وین، آقای رئیسی به روسیه میرود، در واقع به جهان اعلام میکند که کشور ایران گزینههای دیگری هم برای ارتباط با قدرتهای جهان دارد، البته در عین حال تأکید میکند که سیاست خارجی ایران، باید مبتنی بر ژئوپلتیک باشد و بدانیم که شرقگرایی کامل، مثل غربگرایی کامل بی نتیجه است.
استاد دانشکده مطالعات جهان در پایان خاطرنشان کرد: تبادل تجاری و نظامی، نمیتواند روابط راهبردی بین دو کشور محسوب شود بلکه همکاریهای ایران و روسیه، در سطح دو جانبه مهم است، ولی شبیه آن بین روسیه و 200 کشور دیگر نیز وجود دارد و این نکته فراموش نشود که در همه زمینهها، منافع مشترکی با کشور روسیه نداریم.