به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، دکتر حمیدرضا طیبی در نشست خبری سی و چهارمین سالگرد تشکیل جهاد دانشگاهی با اشاره به تجربه کشورهای پیشرفته دنیا که فارغ از ضوابط دست و پا گیر دولتی به صورت میانبر در مسیر توسعه گام برداشتند، افزود: در کشور نیازمند یک سازمان غیردولتی بودیم تا راههای توسعه را به صورت میانبر طی کند اما متاسفانه به دلیل آنکه تاکنون برنامهریزی جامع بلند مدت برای پیشرفت دانش بنیان کشور نداریم، جایگاه جهاد دانشگاهی برای واگذاری برخی ماموریتها نیز به خوبی مشخص نشده است.
رئیس جهاد دانشگاهی وظیفه جهاد دانشگاهی را ارائه الگویی برای حرکت در مسیر پیشرفت دانست و افزود: تاکنون جهاد دانشگاهی براساس تشخیص خود به دنبال یافتن مشکلات و ارائه راهکارها پرداخته است و در حقیقت این جهاد دانشگاهی بود که دنبال دولت دویده است تا در حوزههای دانش بنیان نیازهای کشور را تشخیص و برطرف کنند.
طیبی با بیان اینکه این نهاد به تدوین سند «جایگاه جهاد دانشگاهی در افق 1404» را تهیه دیده است تا تاثیرگذاری جهاد دانشگاهی و وضعیت آن در تحقق سند چشمانداز نظام معلوم باشد، اظهار داشت: در این راستا تعریفی از قطب علم و فناوری ارائه دادیم و همه واحدها را ملزم کردیم تا تمامی واحدهای جهاد دانشگاهی صاحب این قطب شوند البته لزوم رسیدن به قطب علمی این است که آن واحد مرجع فناورانه باشد که نمونه آن مجموعه «رویان» است.
وی با بیان اینکه از دی ماه سال گذشته دو برنامه استراتژی را در دستور کار خود قرار دادیم، ادامه داد: از جمله این برنامهها ادامه برنامه گذشته جهاد دانشگاهی بودکه به دنبال دولت و نظام برود و توانمندیهایش را ارائه دهد که بر همین اساس برنامه پنجم توسعه جهاد دانشگاهی را ارائه دادیم که حدود 9 ماه به طول انجامید.
وی ایجاد ارتباط گسترده با وزارتخانهها، سازمانها و معاونتهای علم و فناوری را از دیگر برنامههای جهاد دانشگاهی نام برد و یادآور شد: در تلاش هستیم تا با ارتباط مناسب با ورزش، بودجه خود را افزایش دهیم.
نقش جهاد دانشگاهی در اجرای نقشه جامع علمی
رئیس جهاد دانشگاهی با تاکید بر اینکه هر نهادی برای اجرایی شدن نقشه جامع علمی کشور باید نقش خود را مشخص میکرد، اضافه کرد: در این راستا پیشنهادات خود را به شورای راهبردی نقشه جامع علمی کشور ارائه دهیم و پیشنهادات ما در دیماه 92 با عنوان کلیات وظایف و برنامههای جهاد دانشگاهی به دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه شد.
وی به بیان جزئیات این برنامه پیشنهادی پرداخت و یادآور شد: در این برنامه پیشنهاد دادیم که جهاد دانشگاهی، نهاد ملی و پژوهشی تشکیل دهد که در این راستا برای اجرای پژوهشهای ملی امکانات لازم را فراهم کند ضمن آنکه جهاد متعهد شود که از تمامی ظرفیتهای خود استفاده کند.
طیبی تاسیس مراکز انتقال و تولید فناوری را از دیگر پیشنهادات این نهاد به شورای عالی انقلاب فرهنگی دانست و ادامه داد: یک بار خرید دانش برای یک پروژه میتوان در موارد بعد خود آن پروژه را اجرایی کنیم از این رو پیشنهاد کردیم که مراکز انتقال فناوری ایجاد شود تا مجبور به خرید دوباره دانش نشویم.
وی با اشاره به لزوم عضویت جهاد دانشگاهی در کمیسیون علم و فناوری دولت، یادآور شد: در این زمینه جهاد دانشگاهی پیشنهاد خود را به دولت داده است که اگر در این کمیسیون نقش فعال داشته باشیم به تجاریسازی فناوریها کمک بسزایی خواهیم کرد.
طیبی با اشاره به توانمندی این نهاد در رصد و پایش علم و فناوری، خاطر نشان کرد: از دیگر پیشنهادات ما این بود که باید رصد و پایش روندهای تولید فناوری در حوزههای مختلف صورت گیرد که جهاد دانشگاهی با تجربهای که دارد میتواند این مسئولیت را برعهده گیرد.
وی در عین حال خاضر نشان کرد: جهاد دانشگاهی تجربه تولید فناوریهایی را دارد که باید آنها را در سطوح ملی و بینالمللی توسعه دهد و این در حالی است که ما هنوز در مقیاس محدودی در حال تولید فناوریهای هستیم.
توانمندی جهاد دانشگاهی در حوزه فرهنگ
طیبی به توانمندیهای این نهاد در حوزه فرهنگسازی اشاره کردو افزود: جهاد دانشگاهی با توجه به جایگاهی که دارد میتواند در فرهنگسازی، خودباوری و کارآمدسازی فارغالتحصیلان نقش موثری داشته باشد همچنین میتواند در تدوین قوانین به دولتها مشاوره دهد.
وی یادآور شد: در این راستا مذاکراتی با شورای عالی انقلاب فرهنگی در دستور کار است تا این نقشها به جهاد دانشگاهی واگذار شود تا ما بتوانیم با سرعت بیشتری به نقشآفرینی بپردازیم.
تلاش جهاد دانشگاهی در عقد قراردادهای جدید
طیبی با اشاره به تاثیر کمبودهای مالی در عقد قراردادهای جدید، ابراز امیدواری کرد که با گشایشهایی که در این زمینه صورت میگیرد قراردادهای جدید منعقد شود.
وی اضافه کرد: در همین رابطه با معاونت علمی و فناوری رایزنیهایی صورت گرفت تا بودجههایی را به جهاد دانشگاهی اختصاص دهد که قولهایی داده شد مبنی بر اینکه در صورت ایجاد شرکتهای دانشبنیان در جهاد دانشگاهی وامهایی به ما اختصاص مییابد.
رئیس جهاد دانشگاهی در عین حال از به ثمر رسیدن برخی از قرار دادها خبر داد و اظهار داشت: ساخت UPS اداری از جمله قرار دادهایی است که به مرحله بهره برداری رسیده است. این ابزار مشکلات قطع و نوسانات برق بسیاری از شرکتها، بیمارستانها و ادارات را برطرف خواهد کرد. در حال حاضر تعداد زیادی از این محصول آماده شده است.
وی همچنین از انجام مذاکره با سازمان گسترش و نوسازی صنایع و معادن ایران برای ایجاد شرکت دانش بنیان خبر داد و گفت: برخی از پروژههای دانش بنیان جهاد دانشگاهی نهایی شده است که «رکتیفایر پست برق مترو» یکی از این پروژهها است.
طرحهای کلان جهاددانشگاهی در حوزه نفت
طیبی در ادامه به پروژههای کلان این نهاد اشاره کرد و افزو: در این زمینه پروژهای با مناطق نفت خیز جنوب تحت عنوان ساخت «متههای حفاری سه دندانه» در دستور کار قرار دارد. این طرح در مرحله آزمایشگاهی است که پیشرفت 90 درصدی داشته و آماده عقد قرار داد است.
وی ادامه داد: علاوه بر آن طراحی سامانهای با شرکت پایانه نفتی برای جلوگیری از تشکیل رسوبات نفتی در مخازن از دیگر از پروژههای نفتی جهاد دانشگاهی است که به زودی اعلام عمومی میشود.
رئیس جهاد دانشگاهی اضافه کرد: برای نخستین بار در کشور مدار ضربه 1800 کیلو وات برای ایجاد صاعقه در آزمایشگاهها به صورت مصنوعی توسط محققان جهاد دانشگاهی ایجاد شده است.
وی با اشاره به تولید فرستندههای رادیویی دیجیتال در آینده خاطر نشان کرد: طرح پیاده سازی سامانه ارتباطات هوشمند خودرویی نیز برای ارتقای ایمنی خودرو و حفظ محیط زیست انجام و نهایی شده است. هدف این سامانه ارتقاء سطح ایمنی خودرو، حفظ محیط زیست و کنترل ترافیک است و تاکنون پیشرفت 90 درصدی داشته و در حال مذاکره با سازمانهای مرتبط هستیم تا این تکنولوژی پیاده سازی شود..
طیبی به بیان اقدامات این نهاد در زمینه اشتغال زایی پرداخت و تاکید کرد: فراهم کردن امکان توسعه تولیدات شرکتهای دانش بنیان، ظرف 2 سال آینده 20 هزار شغل به صورت مستقیم و 120 هزار شغل به صورت غیر مستقیم برای فارغ التحصیلان و سایر جوانان در کشور ایجاد خواهد شد ضمن آنکه اجرای پروژههای دانش بنیان 40 تا 80 درصد صرفه جویی ارزی برای کشور به همراه دارد.