به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، مهندس سید ابراهیم علوی، مجری طرح یکی از شایعترین سرطانها در بین زنان را سرطان سینه دانست و افزود: در میان داروهای مورد استفاده در شیمی درمانی، هیدروکسی اوره (UH) ترکیبی شیمیایی است که برای درمان بیماران مبتلا به سرطان پستان استفاده میشود.
وی اضافه کرد: درکنار خواص مطلوب این دارو، اثرات جانبی مضری نظیر اختلالات پوستی و خونی در بیمار تحت درمان با هیدروکسی اوره گزارش شده است. به همین دلیل روشهای مختلفی برای کاهش عوارض جانبی و افزایش راندمان درمان به کار گرفته شده است.
علوی از ارائه راهکاری در این زمینه خبر داد و اظهار داشت: در این پژوهش تلاش شد تا با استفاده از فناوری نانو و ساخت نانوحاملی جدید، کارایی داروی هیدروکسی اوره افزایش یافته و اثرات نامطلوب این دارو تا حد امکان کاهش یابد.
وی با اشاره به دستاوردهای این پژوهش گفت: نتایج این طرح سبب خواهد شد که مقدار دوز داروی مصرفی تا حد قابل توجهی کاهش یابد. علاوه بر کم شدن اثرات جانبی این دارو در بیماران، در هزینه واردات دارویی نیز صرفه جویی شده و به اقتصاد کشور کمک شایانی خواهد کرد.
مجری طرح با بیان اینکه در این طرح، نانوحاملهای لیپوزومی و لیپوزوم پگیله شده به ترتیب با متوسط قطر 338 و 400 نانومتر به روش تبخیر فاز معکوس تولید شده است، افزود: این نانوحاملها قادر به حمل مقدار قابل توجهی از داروی هیدروکسی اوره به سلولهای سرطانی هستند.
این محقق واحد علوم و تحقیقات با اشاره به اینکه سمیت نانوحامل های تولید شده در شرایط آزمایشگاهی کمتر از استفاده از خود دارو به استاندارد است، تصریح کرد: فناوری لیپوزومه کردن داروها یک رویکرد جدید برای بهبود خواص دارویی پروتئین های درمانی است.
محقق واحد علوم و تحقیقات افزود: نانولیپوزوم پگیله شده باعث تاخیر در آزاد سازی دارو می شود، همچنین این فرمولاسیون، پیوستگی به سلول های سرطانی و جذب سلولی داروها را افزایش می دهد.
این نتایج از همکاری مهندس سید ابراهیم علوی، مائده کوهی مفتخری اصفهانی دانشجوی کارشناسی ارشد شیمی واحد علوم و تحقیقات ، دکتر عظیم اکبرزاده خیاوی عضو هیأت علمی انیستیتو پاستور ایران و همکارانشان به دست آمده است که در مجله( Indian Journal of Clinical Biochemistry جلد 29، شماره 1، ماه مارس، سال 2013، صفحات 84 تا 88) به چاپ رسیده است.