گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»؛ پدیده پست الکترونیک جزو آندسته از خدماتی است که برای ارتقا و ایجاد بهرهوری در زندگی انسان بهوجود آمده است، به طوری که وال استریت ژورنال در یکی از مقالات خود، ایمیل را در رده تكنولوژیهایی كه سببساز تغییر و تحولات اجتماعی شدهاند، عنوان کرده است. در ایران نیز با گذشت زمان، افزایش ارتباطات دیجیتال و نیازمندی روزافزون بشر به این رده از تکنولوژیها، نیازمندی به سرویسهایی زیرساختی مانند ایمیل گسترش یافت.
سرویس پست الکترونیک چاپار یکی از محصولات مجموعه سرویس های چاپار است که تحت نامchmail در بین عموم مردم شناخته میشود. این سرویس یکی از جدیترین حضور ایرانیان در حوزه سرویسهای آنلاین است که مبتنی بر ساختارهای متن باز در حال گسترش است. این سرویس با استفاده از خط و زبان فارسی و مبتنی بر 15 زبان در بیش از 25 زیرسیستم در حال گسترش بوده و در مراکز داده داخلی به سرویس دهی مشغول است و به صورت شبانهروزی پشتیبانی میشود.
سیستم ثبتنام آنلاین، ساختار بازیابی ایمن کلمه عبور، گستردگی طراحی و پیادهسازی برای جوابگویی به تعداد بالای کاربران همزمان سرویس گیرنده، یکپارچگی با پرتال مجموعه سرویسهای چاپار برای سیستم مدیریت پشتیبانی، رمزنگاری اطلاعات محرمانه براساس گواهی دیجیتال معتبر جهانی و سرعت دسترسی بالا با توجه به میزبانی در مراکز داده امن داخلی از مهمترین شاخصههای سرویس پست الکترونیک چاپار است.
این سرویس در حال حاضر برای رمزنگاری اطلاعات از گواهیهای دیجیتال معتبر جهانی استفاده میکند که با توجه به جهانی بودن این گواهینامه بر روی کامپیوتر شخصی تمام کاربران، به صورت پیش فرض در سیستم عامل پذیرفته شده و مورد اعتماد است. یکپارچگی سختافزارها و نرمافزارها و همگونی سرویس در لایههای مختلف یکی از نکات قابل توجه است در این سرویس است و میتواند بستری مناسب برای کاربران فراهم آورد.
پروژه ایمیل ملی "چاپار" با حمایت دبیرخانه شورایعالی اطلاعرسانی و تلاش بخش خصوصی طی 2 سال و در سال 90 به ثمر رسید و هماکنون در حال سرویسدهی به کاربران فارسی زبان است. ایمیل "چاپار" پس از ارایه خدمات عمومی به کاربران محصول سازمانی خود را ارایه کرد تا هر سازمانی با پسورد متعلق به خود و کاربرانش بتواند با استفاده از میزبانی داخل کشور و خدمات پست الکترونیک نیاز سازمان خود را برآورده کند.
سرویس"چاپار" از لحاظ مقایسه با سرویسهای خارجی کاملا قابل رقابت است؛ چرا که قیمت خدمات ارایه شده آن 50 درصد کمتر از سرویسهای جهانی است. همچنین حضور نیممیلیون کاربر ایرانی در این سرویس از اخبار امیدوارکننده در استفاده کاربران از سرویس بومی است و گفته میشود که در پارهای از اوقات روزانه هزار و 200 کاربر به مجموعه کاربران این سرویس اضافه میشود.
چندی پیش به دنبال ارسال نامهای از سوی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به دستگاههای اجرایی، رئیس کل بانک مرکزی و اپراتورهای ارتباطی استفاده از ایمیلهای عمومی با میزبانی خارجی از جمله Yahoo ،Gmail ، Hotmail و MSN در مراودات خدماتی و بانکی را ممنوع اعلام کرد و یادآور شد پست الکترونیک چاپار با میزبانی در مراکز داده امن داخلی آماده سرویسدهی به این دستگاهها است. علاوه بر این مرکز مدیریت توسعه ملی اینترنت نیز پستالکترونیک چاپار را به عنوان یکی از سرویسدهندگان رسمی کشور در حوزه ایمیل داخلی معرفی کرد.
قابیلتهای ایمیل ملی "چاپار"
عضویت در پستالکترونیک چاپار، نیاز به پرداخت هیچگونه وجهی ندارد و وارد کردن اطلاعات هویتی مانند کدملی یا کدپستی، جزو موارد الزامی نیست. این سرویس در در روزهای آغازین خود توانست با توجه به مشکلات تحریمی علاوه بر استفاده از قابلیت پروتکلHTTP، پروتکل HTTPSرا نیز راهاندازی کند که براساس آن، ایمیلهایی که دریافت و ارسال میشوند، رمزنگاری شده و مورد مشاهده دیگران قرار نمیگیرد.
از دیگر قابلیتهای ایمیل ملی "چاپار" این است که علاوه بر دسترسی از طریق وب، ارائه خدمات به روش آیمپ (سرویسدهی آفلاین) نیز میسر است.. به گفته مدیر پروژه پست الکترونیکی چاپار 25 درصد کاربران جدید به ویژه کاربران تبلت و موبایل از طریق آیمپ به این سرویس دسترسی داشتهاند و قادر به چک کردن ایمیلهای خود بدون اتصال به اینترنت هستند.
همچنین این سرویس با ارایه نسخه موبایلی "سی.اچ موبایل" خود توانسته است کاربرانی را که از اینترنت موبایل استفاده میکنند را نیز جذب کند تا کاربران بتوانند از طریق موبایل به پست الکترونیکی خود دسترسی داشته باشند. سرویس ایمیل "چاپار" ارسال پیامک با پست الکترونیک و همچنین ارسال پست الکترونیکی از طریق پیامک را نیز در نظرگرفته است و کاربران میتوانند با استفاده از این ایمیل از خدمات پیامکی نیز استفاده کرده و بهره ببرند.
امنیت ایمیل ملی "چاپار"
ایمیل ملی "چاپار" در مورد موضوع تامین امنیت محتوا نیز کارهای ویژهای انجام داده است به طوری که با توجه به قانون جرایم رایانهای میتوان نوید داد که هم پشتیبانی قانونی برای امنیت این سرویس وجود دارد و هم پشتیبانی فنی و مهندسی در این سرویس قابل اجرا است. از این رو کاربران ایمیل ملی با اطمینان کامل قادر خواهند بود برای مبادله اطلاعاتشان از این سرویس استفاده کنند؛ چرا که در تکمیل تیم امنیتی چاپار از هکرهای کلاه سفید در کنار تیم تحقیق و توسعه استفاده شده است که میتوانند به خوبی امنیت این سرویس را تامین کنند.
علاوه بر سرویس ایمیل "چاپار" سرویسهای بومی دیگیری مانند ایران دات آی آر، میهن میل، پست دات آی آر و بسیاری ایمیل دیگر وجود دارد که هریک بسته به میزان خدمات و پیشرفتی که بهدست آوردهاند کاربران خاص خود را دارند اما چالشی که همواره در میان کاربران ایرانی در هنگام استفاده از سرویسهای ایمیل بومی رخ میدهد آن است که برخی معتقدند که در صورت استفاده از ایمیل ملی امکان رصد اطلاعات آنها برای سرویسهای امنیتی وجود دارد. این ادعا در حالی بیان میشود که به باور کارشناسان حوزه امنیت اطلاعات اگر قرار باشد اطلاعات فردی رصد شود امکان رصد آن از طریق ایمیلهای خارجی نیز وجو دارد.
علاوه بر آن مدیران سرویسهای ایمیل خارجی چون یاهو و جیمیل بارها بر افشای اطلاعات کاربران خود به سرویسهای جاسوسی اعتراف کردهاند و با توجه به ارسال اطلاعات متداول کاربران استفاده از یک سرویس بومی بسیار منطقیتر به نظر میرسد.
از سوی دیگر در هنگام ثبت نام در ایمیلهای بومی علاوه بر اطلاعات مرسوم در سایر ایمیلها مانند یاهو و جیمیل، اطلاعاتی مانند کد ملی نیز درخواست میشود که این امر عاملی برای سرشماری کاربران استفاده کننده از محصولات بومی است ولی در عین حال در ایمیل چاپار پر کردن این گزینه الزامی نیست. از این رو کاربران برای وارد کردن اطلاعات معمول خود در سرویسهای بومی هراسی نداشته باشند؛ چراکه پس از ایجاد اکانت ملی، فضایی در حدود ۵۰ مگابایت در ir. و فضای بومی کشور در اختیار شما قرار خواهد گرفت.
با سلام و تشکر از گزارش و توضیحات مبسوطی که در آن ارائه دادید، بنده مدتی است که از همین خدمات پست الکترونیک داخلی استفاده می کنم و خدا را شکر راضی هستم. توضیحات شما در این گزارش و اطلاعاتی که در اختیار خواننده قرار دادید بسیار به اطمینان بیشترم و اینکه اقدام درستی انجام داده و در عین حال از امکانات خوب و همسان با سایر سرویسهای خارجی نیز بهره می برم، کمک کرد.
با سپاس و آرزوی توفیق