به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، محمدحسن انتظاری دبیر شورای عالی فضای مجازی صبح امروز در همایش فضای مجازی پاک ضمن تبریک سالروز تاسیس شورای عالی فضای مجازی یادآور شد: موضوع فضای مجازی سالم مفید و امن یکی از مواردی است که در جلسه اخیر شورای عالی فضای مجازی مورد تدوین و تصویب قرار گرفت.
وی با اشاره به تعریف فضای مجازی افزود: فضای مجازی امتداد فرهنگ و اجتماع انسانی در شبکه های اطلاعاتی در بستر فناوری اطلاعات است.
وی با اشاره به وضعیت فضای مجازی کنونی تاکید کرد: کشور ما با توجه به نفوذی که در بحث فضای مجازی داشته و کاربران بالایی را به سمت این فضا کشانده است نشان می دهد که باید نخبکان این حوزه به تاثیرات جدی این فضا در جامعه ایرانی توجه کنند.
انتظاری با اشاره به تاثیر رسانه های اجتماعی کاربر محور یادآور شد: در سال های اخیر تعداد کاربران شبکه های اجتماعی در ایران و جهان به شدت افزایش پیدا کرده است که همین امر نشان از تاثیر بسزای این رسانه در میان اقشار مختلف دارد.
دبیر شورای عالی فضای مجازی در ادامه با اشاره به فرصت های شبکه های اجتماعی اظهار داشت: این شبکه ها علاوه بر آنکه منبع عظیمی از دانش را به همراه دارد امکان توسعه محتوای اصیل و کسب و کار بر خط و اشتغال زایی را نیز افزایش می دهند.
وی در ادامه به تهدیدات رسانه های اجتماعی گریزی زد و توضیح داد: شبکه های اجتماعی برخلاف کلیه فرصت هایی که برای کاربران ایجاد می کنند با بعضی از تفکرات دینی و شرعی کاربران نیز در تعارض بوده و در مواردی نیز به حذف مرزهای حاکمیتی کمک می کند ضمن آنکه در بسیاری از موارد نیز با اتفاقات سیاسی مواجه خصمانه دارند.
وی ادامه داد: نفوذ شبکه های اجتماعی در دراز مدت موجب کاهش سطح مسئولیت پذیری افراد خواهد شد و سطحی نگری و اباحه گری عملی را در افراد گسترش می دهد.
انتظاری همچنین بحران هویت و اختلال در شکل گیری شخصیت را از دیگر تهدیدات شبکه های مجازی عنوان کرد.
وی با تاکید بر اینکه تلفن همراه امروزه موجب خانواده گریزی و جمع گریزی جوانان شده است یادآور شد: به دلیل آنکه جوانان امروزه از لحاظ مدت حضور در شبکه های اجتماعی فرصت زیادی را صرف می کنند به نوعی دوگانگی شخصیتی گرفتار شده اند.
دبیر شورای عالی فضای مجازی با تاکید بر اینکه در شبکه های اجتماعی حجم اطلاعاتی عظیمی به کاربران وارد می شود توضیح داد: حجم اطلاعاتی گسترده ای که در بر کاربران وارد می شود موجب می شود کاربر تفکر عمیقی به مطالب دریافتی نداشته باشد و همین امر موجب می شود دشمنان ما اهداف خود را در این شبکه ها پایه ریزی کنند.
انتظاری با اشاره به تجربه های موفق بین المللی در زمینه اینترنت امن یادآور شد: موضوع اینترنت بهتر کنترل والدینی فیلترینگ هوشمند و موارد متعددی از این دست جزو مواردی است که کشورهای اروپایی بر روی آن برنامه ریزی کرده اند.
وی با تاکید بر موضوع فضا مجازی پاک در اسناد بالادستی گفت: شورای عالی فضای مجازی و قانون اساسی هر دو بر پاک سازی و سالم سازی فضای کاربران اشاره دارند.
انتظاری در ادامه با اشاره به جزئیات طرح فضای مجازی پاک که در جلسه اخیر این شورا مطرح شد اشاره کرد و گفت: در تهیه پیش نویس این طرح که در کارگروه فرهنگی این شورا انجام شد از همه نخبگان و فعالان این حوزه مشورت به عمل آمد تا بتواند علاوه بر پوشش دهی همه ابعاد مورد بحث خدمات مفید را در چارچوب موازین و ارزش های اسلامی ارائه دهد.
وی یادآور شد: در این طرح کاربران می توانند براساس جنسیت شغل اقلیم و بسیاری موارد دیگر نیازهای خود را با در نظر گرفتن چارچوب های مورد نظر و عدم دسترسی به محتوای ناسالم داشته باشند.
انتظاری با اشاره به مزایای طرح فضای مجازی پاک یادآور شد: ایجاد و توسعه داوطلبانه مشارکتی و قابل مدیریت فضای مجازی سالم در جهت تولید محتوا و خدمات سالم و نیز ممانعت از نشر محتوای ناسالم از اهداف این طرح است.
وی استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و دولتی مانند شبکه ملی مدارس را جزو عوامل محقق شدن فضای مجازی سالم عنوان کرد و یادآور شد: اجرای طرح مذکور کاملا ایجابی و داوطلبانه است و کسانی که دغدغه ای برای سالم سازی فضای مجازی دارند می توانند از این طرح استفاده کنند.
دبیر شورای عالی فضای مجازی مقررات گذاری مناسب و مسئولیت پذیری و خود کنترلی را جزو مهمترین عوامل در اجرای فضای مجازی پاک عنوان کردو گفت: اجرای طرح فضای مجازی پاک پس از تصویب در شورای عالی فضای مجازی در ابعاد مختلف اجرایی خواهد شد.