گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ 9 دی ماه 88 بزرگترین واقعه تاریخی در کشور اتفاق افتاد و ملت ایران بصیرت خود را نشان دادند؛ به همین منظور به سراغ شاعران و هنرمندان این مرز و بوم رفتیم تا بدانیم آنها چه توصیفی از این واقعه بزرگ دارند؛ محمد مهدی سیار، شاعر انقلابی است که در گفت و گو با «خبرگزاری دانشجو» از آن روز و خاطراتش برایمان گفته است:
«خبرگزاری دانشجو»- شما عملکرد شاعران را در دوره فتنه چگونه ارزیابی میکنید؟
سیار: به نظر من شعر انقلاب همانطور که در بسیاری از عرصهها خطشکن بوده و به نوعی لوکوموتیو قطار هنر انقلاب بود، در عرصه مواجه با فتنه هم خطشکن بود و با بازیابی هویتی خود در دهه 80 و تجدید قوا، کادرسازی و استعدادیابی برای خود در اواخر دهه 80 ثمرۀ این عمل خود را چید.
در زمانی که همه گمان میکردند هنر در قبضه جریانهای متمایل به فتنهگران منحصر شده و اهل هنر و فرهنگ سوار بر آن موج شده اند، ناگهان موج عظیم عدهای از شاعران که هم تعدادشان زیاد بود و هم کیفیت کارشان مطلوب بود خط را شکستند، وارد صحنه شدند و فضای فرهنگی و رسانه ملی کشور را به نفع جریان انقلاب و مردم تغییر دادند.
در واقع بعد از شعرا بود که در هنرهایی دیگر مثل فیلمسازی، مستند و گرافیک، بچههای انقلاب اعتماد به نفس خودشان را پیدا کردند و پشت سر مردم به میدان آمدند.
«خبرگزاری دانشجو»- شما مهمترین ویژگی 9 دی را چه میدانید که در میان تمام روزهای پس از انقلاب، این اندازه مهم شد؟
سیار: رسانههای موجود چه در فضای اینترنت و چه تلویزیون، سالهای سال است که رسانایی و قدرت لازم را برای نشان دادن عظمت و همینطور جهتگیری مردم ایران ندارند و وقتی این رسانایی وجود ندارد و ظرفیت بروز مردم در رسانههای موجود بسیار اندک است، بنابراین چارهای جز حضور میدانی مردم نمیماند که این حضور در انتخابات به نحوی شکل میگیرد و در راهپیماییهای عظیم مردمی به شکلی دیگر.
به نظر من حضور فرد، فرد مردم است که رسانه نمیتواند آن را انکار کند و یا پوشش رسانهای چنین جمعیتی چندان دشوار نیست و نیاز به تلاش و مجاهدت رسانهای ندارد. خود مردم تمام مرزهای رسانهای را میشکنند و به میدان میآیند.
در واقع قرار بر این است که رسانه جانشین و نماینده مردم باشد و لازم نباشد در هر عرصهای کل مردم به صحنه بیایند، ولی وقتی رسانه این نقش را ایفا نمیکند، هر از چند گاهی لازم میشود خود مردم به میدان بیایند.
این امر مدل مردم سالاری ما را تثبیت میکند، به نظر من حضور مردم در 9 دی تثبیت مردم سالاری دینی و مدل حکومتی جمهوریت در چارچوب اسلام بود.
«خبرگزاری دانشجو»- شما خاطرهای از آن روز دارید؟
سیار: من هم از چند خیابان مانده به خیابان انقلاب، همهمه مردم و فضایی که در قلب تهران ایجاد شده بود را احساس کردم و پیش از آنکه با اصل جمعیت مردم روبرو شوم، حس کردم حماسه بزرگی در حال رخ دادن در قلب تهران است.
وقتی به خیابان اصلی رسیدم و جمعیتی که تا به حال به عمرم ندیده بودم را مشاهده کردم، در عین حالی که شگفت زده شده بودم با کمی تأمل دیدم جای شگفتی هم ندارد؛ چرا که توقعی هم که از مردم در آن شرایط میرفت، همین بود.