عبدالمطهر محمدخانی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، درباره ویژگی های وزیر خوب گفت: هر مدیری به صورت طبیعی باید ویژگی های عمومی مورد نیاز یک سازمان را داشته باشد که این موضوع در مورد مدیر یک وزارتخانه هم صدق میکند، به این ترتیب هر وزیر باید دارای تخصص در حوزه کاری، مدیریت قوی و توانایی بالا برای اداره سازمان خود باشد.
وی با انتقاد از ساختار کاملاً دولتی عرصههای مختلف سیاسی، اقتصادی و فرهنگی کشور ابراز داشت: عرصههای مختلف در ایران کاملاً دولتی بوده و به تبع آن وزارتخانههای مختلف کابینه نیز دارای ساختارهای پیچیده و بسیار گسترده هستند که نقش بسیار بالایی در حوزه خود از سیاستگذاری تا تصدی گری و اجرا بر عهده آنها قرار میگیرد، بنابراین توان اجرایی بالا و توان مدیریت بر سازمانهای پرمسئولیت از انتظارات بدیهی از یک وزیر است.
دبیر سیاسی خبرگزاری مهر در ادامه با اشاره به فلسفه شکل گیری جمهوری اسلامی و اعتقاد به نقش دین در عرصه سیاست و اجتماع که در قانون اساسی متبلور شده است، با تاکید بر اینکه وزیر نباید دیدگاه سکولاریستی داشته باشد، افزود: وزیر باید متعهد و دارای اعتقاد راسخ به مبانی دینی باشد؛ همچنین برنامه داشتن دین در عرصههای اقتصاد، سیاست و فرهنگ از دیگر ویژگی هاست؛ زیرا ما نمی توانیم بدون توجه به مبانی دینی صرف، توجه غیر متعهدانه به تکنیک و ابزار، کار را پیش ببریم.
محمدخانی افزود: این موضوعی است که نگرانی را در میان متدینین و انقلابیون در مورد برخی از مدیران و نزدیکان آقای روحانی ایجاد کرده است؛ برخی از چهرههای نزدیک به آقای روحانی و همچنین فضای کلی حاکم بر مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام که آقای روحانی مسئولیت آن را بر عهده دارد، گرایشهای غرب باورانه دارند و تا حدودی متاثر از فضای سکولاریستی دانشکدههای علوم انسانی در کشور، به حوزه های تخصصی خود نگاه میکنند.
وی در بیان شرایط اختصاصی مورد نیاز امروز اعضای کابینه گفت: شرایط ما در اقتصاد، سیاست و حتی فرهنگ و اجتماع وضعیت عادی و طبیعی نیست؛ به گونهای که در اقتصاد شاهد نوسان شدید قیمت ارز، سکه و تورم لجام گسیخته بخصوص در یکسال اخیر بوده ایم و در سیاست نیز در تمام چهار سال اخیر، کشور در شرایط غیر عادی ادامه حیات داده و هر روز تنشی از سوی یکی از قوا متوجه دیگری شده است.
دبیر سیاسی خبرگزاری مهر افزود: بنابراین ما در شرایط بحرانی بسر میبریم و در این رابطه نیازمند مدیری هستیم که اولاً فهم صحیح و دقیقی از این بحران داشته باشد و ثانیاً از توانایی بالایی در مدیریت بحران برخوردار باشد؛ دوره آزمون و خطا گذشته است و تنها وزرایی میتوانند کار را پیش ببرند که دارای تخصص بالا و سابقه و تجربه مدیریت بحران باشند. موضوعی که با توجه به سوابق مدیریتی نزدیکان روحانی در دهه 60 و ابتدای دهه 70 انصافاً از نقاط قوت آنها محسوب میشود.
محمدخانی با بیان اینکه روحانی از مدیرانی است که تجربه مدیریت را در دوران دفاع مقدس دارد، ابراز داشت: رئیس جمهور منتخب باید از کسانی برای مدیریت وزارتخانهها استفاده کند که نگاه فرابخشی داشته و در مدیریت خود تنها به مصالح و منافع سازمان تحت مدیرت خود نیندیشند؛ این موضوع در شرایط بحرانی فعلی و فشار بدنه کارشناسی هر وزارتخانه به وزیر بیش از گذشته احساس میشود.
وی با بیان اینکه طبق قانون اساسی تمام اعضای کابینه مسئول تصمیمات هیئت وزیران هستند، افزود: در کابینه دولت یازدهم ما به بیست و چند رئیس جمهور نیازمندیم تا با مدیریت ارشد رئیس دولت نیازهای کشور بسرعت و با اولویت بندی جامع و مبتنی بر مدیریت بحران ابتدا تشخیص و سپس رفع شود.
دبیر سیاسی خبرگزاری مهر همچنین در پاسخ به این سوال که وزیر اطلاعات کابینه یازدهم چه ویژگی هایی باید داشته باشد، گفت: وزارت اطلاعات به دلیل وظایف و حوزههای تحت مدیریت خود یکی از حساسترین و مهمترین وزارتخانههای هر دولتی محسوب میشود که این اهمیت در دولت یازدهم دو چندان شده است.
محمدخانی با اشاره به حوادث فتنهگون سال 88 و قانون شکنی برخی از کاندیداها گفت: فضای کشور در چهار سال اخیر به دلیل قانونی شکنی برخی از کاندیداها و همچنین سوءتدبیر برخی از مدیران ارشد امنیتی کشور قهراً به سمت نوعی فضای امنیتی پیش رفت که این موضوع عواقب و پیامدهای نامناسبی برای کشور در عرصههای مختلف بخصوص احزاب سیاسی، رسانهها و جریان های دانشجویی داشت.
وی افزود: گرچه بخشی از این پیامدها با توجه به حجم و عمق بحران سال 88 طبیعی بود، اما آسیبهای جدی را به کشور وارد کرد، بنابراین وزیر بعدی باید به لحاظ فردی و اجرایی توان رفع و دفع این مشکلات را داشته باشد.
دبیر سیاسی خبرگزاری مهر ادامه داد: به همین دلیل فکر میکنم آقای روحانی باید وزیر اطلاعات را از میان چهرههای ملی و مورد وثوق همه جریانهای سیاسی کشور انتخاب کند. این انتخاب باید به نحوی باشد که وزیر با حضورش در همان روزهای ابتدایی به دلیل نام و سابقهاش آرامشی را در میان همه نیروهای سیاسی پدید آورد و در کوتاه مدت بر انشقاق و تشتت سیاسی و اجتماعی ایجاد شده غلبه کند.
محمدخانی همچنین درباره وزیر وزارتخانه کشور خاطرنشان کرد: وزیر این وزارتخانه هم به همان دلایلی که درباره وزارت اطلاعات گفته شد باید از چهرههای ملی و مورد پذیرش همه جریانهای سیاسی باشد تا به عملکرد احزاب سیاسی نظم و قانون ببخشد.
وی افزود: این نگرانی درباره کابینه وجود دارد که وزرای وزارتخانه های حساسی چون کشور و اطلاعات از چهرههای حزبی و جریانی انتخاب شوند که این موضوع میتواند آفات و پیامدهای زیادی در این چهار سال که به اذعان همه جریان های سیاسی نیازمند آرامش و ثبات است، داشته باشد.
دبیر سیاسی خبرگزاری مهر در پایان گفت: تقدیم لایحه قانون جامع انتخابات، لایحه قانون جامع احزاب و همچنین سامان دادن به وضعیت ناخوشایند فعلی احزاب سیاسی در کشور از اولویت های سیاسی وزیر آینده کشور است.