به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، پنجمین قسمت سری جدید برنامه «کارنامه» پنجشنبه، 28 شهریور از شبکه 4 سیما به روی آنتن رفت.
در این برنامه سعید عاکف با بیان اینکه ادبیات دفاع مقدس در کشور برخی از مرزها را شکست، گفت: یکی از این مرزها سرانه مطالعه بود که ادبیات دفاع مقدس توانست سرانه مطالعه را در کشور بالا ببرد، به طور مثال کتاب «خاک های نرم کوشک» توانست به چاپ صد و هشتاد و چهارم برسد؛ همچنین ادبیات دفاع مقدس تاثیرات بین المللی و منطقه ای داشت، به گونه ای که حتی برخی از کتاب های چاپ شده در این حوزه در آمریکا نیز مخاطب خاص خود را دارد.
وی با بیان اینکه در بحث فرم در حوزه ادبیات دفاع مقدس سبک های جدیدی ایجاد شد، اظهار داشت: با این حال در این حوزه بحث محتوا از اهمیت بیشتری برخوردار است؛ چون در دهه ها و سال های اخیر استکبار جهانی کارهای زیادی برای سد کردن راه بسط های معنوی مرتبط با فطرت انسان انجام داده است.
نویسنده «خاک های نرم کوشک» ادامه داد: ما در دوران دفاع مقدس انسان های واقعی داشتیم و در ادبیات این حوزه نیز همین انسان ها را معرفی می کنیم، به همین دلیل است که ادبیات دفاع مقدس مخاطبان را به سوی خود جذب می کند؛ شخصیتی مانند شهید بروسنی که در جبهه ها حضور داشت، در واقع یک کارگر ساده بود و همین تنوع افراد در جبهه ها باعث جذابیت ادبیات دفاع مقدس شده است.
در بخش گفت و گوی تلفنی گلعلی بابایی، رئیس سازمان هنری و ادبیات دفاع مقدس گفت: کتاب های دفاع مقدس هم در حوزه تحقیقی جنگ است و هم در حوزه تاریخی؛ تا کنون کتاب های ارزشمندی در حوزه تحقیقی جنگ به چاپ رسیده که روز به روز بر تعداد آنها اضافه می شود و این نشان از بلوغ ادبیات دفاع مقدس است.
رئیس سازمان هنری و ادبیات دفاع مقدس با بیان اینکه ادبیات دفاع مقدس بر ادبیات کشور تاثیر گذاشته است، اظهار داشت: بسیاری از کتاب های دفاع مقدس تاثیر مثبتی بر افزایش سرانه کتابخوانی در کشور داشته است، به گونه ای که برخی از آثار این حوزه رکورد تجدیدچاپ را شکسته اند.
وی افزود: نمی توان گفت که کدام یک از حوزه های خاطره نویسی، رمان نویسی و تاریخ نگاری جنگ موفق تر بوده است؛ چرا که هر کدام برای خود جایگاه ویژه ای دارد، با این حال ما در حوزه خاطره نگاری جنگ توانستیم توفیقات زیادی را کسب کنیم؛ دلیل این مسئله هم این است که ما در این حوزه راویان و وقایع متنوعی داشته ایم.
بابایی در پایان خاطرنشان کرد: البته در حوزه تاریخ نگاری جنگ نیز کارهای بسیار خوبی توسط مراکز و موسسات ذیربط انجام شده است؛ البته در حوزه رمان هنوز نتوانستیم آثاری تولید کنیم که بتواند موج آفرینی کند.
در ادامه برنامه سعید عاکف با تایید صحبت های گلعلی بابایی گفت: ما باید در وهله اول نقدی به ریشه و اساس رمان داشته باشیم؛ چرا که قالب رمان در غرب شکل گرفته و بعد از آن به کشور ما وارد شده است. غربی ها قالب رمان را بر اساس اهداف خود بنیان نهادند، به همین دلیل این فرم و قالب جوابگوی ادبیات دفاع مقدس نیست.
وی در پایان خاطرنشان کرد: ما هم در حوزه فرم و هم در حوزه محتوا قوی هستیم، با این حال باید فرمی خاص برای محتوای خود بویژه در حوزه ادبیات دفاع مقدس در نظر بگیریم.
لازم به ذکر است، برنامه «کارنامه» پنجشنبه هر هفته از ساعت 21 تا 22 به روی آنتن شبکه 4 سیما می رود.