برنامه «مناظره» که روز گذشته در استودیوی شبکه اول سیما برگزار شد، با حاشیههای جالبی همراه بود.
به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ دیروز عصر همه آمده بودند تا مشکل جوانان را حل کنند مشکل بزرگی که بیشتر قشر کشور از لحاظ سن به آن گرفتار اند. در واقع موانع ازدواج هرچه که باشد مهم است چه کوچک و چه بزرگ. وقتی وارد استودیو شدیم دیدم که دکور دو برنامه ی نود و مناظره در کنار هم هستند و با خود گفتم اگر نسیمی از برنامه نود به این سمت بوزد برنامه پر از جنجال می شود.
در برنامه مناظره دیروز میهمان های محترم همه با دغدغه مشترک و با دید متفاوت آمده بودند. برنامه راس ساعت و با تاخیر آقای مطهری شروع شد قبل از برنامه به ما گفته بودند که برای سوال هیچ محدودیتی نیست و اگر سخنان میهمانان اقناعی نداشت می توانیم اعتراض خود را اعلام نماییم.دانشجویان دعوت شده در گوشه ای نشسته بودند و داشتند باهم تبادل نظر می کردند برخی از دانشجویان از دانشگاه الزهرا (سلام الله علیها) و برخی دیگر از دانشگاه بهشتی بودند از خبرنگاران نیز به جز خبرگزاری دانشجو و تسنیم قرار بود خبرنگار روزنامه ی تهران امروز هم بیاید که نیامدند.
یکی از نکات جالب قبل از برنامه این بود که همه منتظر آقای دکتر مطهری بودند و می گفتند که اگر ایشان با نظرات عجیب خود نباشد مناظره به درد نمی خورد.به هر ترتیب برنامه با کلیپی از مقام معظم رهبری شروع شد و آقای حیدری پس ار سلام سوال پیامکی برنامه را قرائت کردند. در اولین گام به تماشای پادکستی از مهمترین دغدغه ها و مشکلات نشستیم.
نخست جناب آقای دکتر باهر عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی به ایراد سخنان خود که بسیار هم جالب بود پرداختند که از مهمترین مباحث می توان به :
- اقتصاد یک شمشیر دو لبه است؛ عدهای از بیکاری رنج میبرند و عدهای از بیعاری! فقر آسیب خودش را دارد و پول زیاد هم آسیب خودش را دارد. بنابراین پولدارها لزوما نباید راحت ازدواج کنند.
- اقتصاد زیر بنای جامعه است و سایر مسایل فرهنگی، دینی و عرفاتی بر پایه اقتصاد است.
پس از ایشان حجتالاسلام ولیالله نقیپور فر با انرژی خاصی شروع به صحبت کردند. وی که عضو هیئت علمی دانشگاه قم بودند به چند نکته قابل تامل اشاره کردند که بطور مثال:
- همه مسئولین کشور باید اتاق فکر تسهیل ازدواج جوانان باشند.
- حق و حقوق همسری و مادری در قوانین ما دیده نشده است. لزوما باید یک قانون، مشکل تقنین ما حل نشده است.
- تشکیل وزارت زنان،جوانان و خانواده به جای ورزش و جوانان
همچنین سرکار خانم سویزی نیز از ظن خود به این مسئله وارد شدند و به دو اصل اشاره کردند:
- وفور معاشرتهای غلط، افزایش طلاق، هجوم ماهوارهها و محیطهای مجازی و کمبود الگوهای ازدواج سعادتمند مهمترین مشکلات فرهنگی در عدم ازدواج است.
- امروزه مشکل ازدواج پسران مسائل اقتصادی و مشکل ازدواج دختران، فرهنگی است.
پس از اتمام سخنان دکتر سویزی برخی از حضار به تشویق پرداختند که در نوع خود جالب بود؛ در ادامه دکتر عباسی و دکتر مطهری نیز به ایراد سخنرانی پرداختند که از مهمترین نکات مطرح شده می توان به 3 نکته زیر اشاره کرد:
- مشکلات ازدواج در غرب بسیار بیشتر از ما است؛ اگرچه نگاه آنها به ازدواج تنها برای افزایش نسل است و خانواده را یک شرکت سهامی میدانند.
-مشکلات فرهنگی تاثیر بیشتری از مشکلات اقتصادی در تاخیر ازدواج جوانان دارد
-ازدواج همانطور که تکلیفی را برعهده زوجین قرار میدهد، تکلیفی را هم بر عهده نهادهای اجتماعی قرار میدهد زیرا ازدواج قرار است موجب تعالی جامعه شود.
- در زمان تصویب قانون تسهیل ازدواج جوانان، بنده نماینده مجلس هفتم بودم و در همان زمان هم دغدغه اصلی، مسائل اقتصادی بود.
پس از اتمام این قسمت از برنامه نتایج اولیه نظر سنجی اعلام شد و کاملا به نظر اکثریت میهمانان مخالف بود که این موضوع در نوع خود بسیار جالب و قابل ذکر است.
در قسمت دوم مناظره گروهی شروع شد. در این قسمت که شکل مناظره به خود گرفته بود میهمانان به تقابل و در برخی از دقایق نیز دست به توجیح زدند. البته شاید جالب ترین نکته اعتراف خانم دکتر سویزی به قیمت حداقلی برای ازدواج و فتاوی علما در باب ترویج ازدواج باشد. اهم مسائل مطرح شده را به شرح زیر است:
- مشکل اصلی افزایش بینش و کاهش سطح دغدغهها و توقعات است
- حلقههای وصل و مراکز ازدواج در کشور دیده نشده است و در اتاقهای فکر ازدواج و خانواده را اولویت اساسی نمیدانیم.
- بنابر استفتائی که از آیات عظام بهجت، فاضل لنکرانی و مکارم شیرازی در سال 79 گرفته شد، بذل مال برای ازدواج جوانان و قضای حوائج مردم بر همه مستحب است.
- در اسلام سن خاصی برای ازدواج در نظر گرفته نشده است و تنها سه شرط عقل و بلوغ و رشد برای ازدواج گفته شده است.
- فاصله بین بلوغ طبیعی و اجتماعی در جامعه بیش از گذشته شده است و در نتیجه متخصص شدن در یک رشته و انتخاب شعل تا 25 سالگی طول میکشد و در نتیجه همین مساله باعث تاخیر در ازدواج شده است.
- امروز برای یک ازدواج ساده و در همان شروع راه، حدود 30 تا 40 میلیون نیاز است؛ در چنین شرایطی حتی افراد به ازدواج هم فکر نمیکنند.
نکته جالب توجه قسمت دوم این بود که موبایل یرکار خانم سویزی خاموش نبود و وسط برنامه پیامکی رو با صدا دریافت کرد که موجب خنده حضار و پریشان حالی کارگردان شد. شمارشگر تعداد پیامک ها مانند برق بالا می رفت طرف زرد رنگ که همان مشکلات اقتصادی بود توقف نداشت. در حین سخنان میهمانان عکس العمل های برخی از دانشجویان جالب بود. عده ای لبخند، برخی فکر و برخی دیگر عصبانی از پاسخ ها. آنها که عصبانی بودند می گفتند این ها که جای ما نیستند این چه قوانینی است و . . .
بالاخره وقت اذان رسید و سخنان خانم سویزی هم نیمه کاره ماند و برنامه قطع شد. پس از آن حجتالاسلام ولیالله نقیپور در یک حرکت صددرصد اسلامی انقلابی به سمت دکور برنامه نود رفته و به دنبال قبله می گشتند؛ البته تجهیزات کامل به همراه داشتند و با خود قبله نما آورده بودند.این کار انقلابی حاج آقا موجب شد تا دو سه دقیقه با تاخیر برنامه پخش شود. البته قلب از شروع برنامه تهیه کننده محترم اعلام کردند که به دلیل جذاب بودن برنامه مناظره تک نفر حذف شد.
در قسمت سوم که اندکی از وقتش برای اتمام سخنان خانم سویزی بود، بنا بر این شد که به سوالات پاسخ داده شود. بیشتر سوالات از آقای مطهری و عباسی پرسیده شد بعد از سوالات مخاطبین نوبت به سوال های اهل رسانه و حضار شد که سوال کوچک خبرگزاری از آقای مطهری کاملا جالب و غیر مربوط پاسخ داده شد!البته اعتراف ایشان برای خلع های قانون لازم توجه است.
برنامه مناظره با پیروزی عوامل اقتصادی به پایان رسید و دقیقا نظر خلاف اکثر میهمان های محترم که خود این موضوع هم قابل رسیدگی است.
حدس مي زنم مخاطباي "دکتر سلام" بهتر منظورمو متوجه مي شن