به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، اولین جلسه تریبون آزاد دانشگاه خیام با موضوع «آزادی و آزاداندیشی» روز گذشته در این دانشگاه برگزار شد که دانشجویان با تغییر موضوع آن پیرامون مشکلات صنفی دانشگاه صحبت کردند.
این تریبون که به دلیل تجمع اعتراضآمیز دانشجویان دانشگاه سجاد مشهد به دلیل مشکلات صنفی با یک هفته تأخیر برگزار شد، امروز نیز با برگزاری دومین جلسه در پردیس شماره 3 این دانشگاه دنبال خواهد شد.
اولین دانشجویی که پشت تریبون قرار گرفت بدون توجه به موضوع مطرح شده، نسبت به عدم توجه مسئولان دانشگاه به درخواستهای دانشجویان، انتقاد کرد و گفت: حق هر دانشجویی است که بداند مبالغ دریافتی از او در چه اموری صرف میشود؛ در شرایطی که هر ترم مبلغ 30هزار تومان بابت امور فرهنگی، مشاوره و تربیت بدنی دریافت میشود ولی بازدهی از آن دیده نمیشود.
دانشجوی دیگری با انتقاد از برخورد برخی اساتید با بیان نظرات دانشجویان بیان داشت: هنگامی که یک استاد در مقابل بیان نظر روحانی، رئیس جمهور کشور توسط یک دانشجو، او را ضد انقلاب میخواند و به او نسبت وطنپرست نبودن میدهد، چگونه میتوان به آزاد اندیشی در دانشگاه معتقد بود؟
دانشجوی دیگری پشت تریبون قرار گرفت و خطاب به دانشجویان حاضر گفت: همه حرف از دغدغه آزادی، آزادی بیان و اندیشه در دانشگاهها میزنند، اگر واقعأ فکر میکنید این آزادی وجود ندارد، باید خودتان تلاش کنید تا آن را ایجاد کنید اما در یک چارچوب مشخص.
دانشجویی با مطرح کردن موضوع انتخابات 88 و بیان اینکه من در جریان اتفاقات آن سال در دانشگاه، دو سال از تحصیل محروم شدم، بیان داشت: آزادی یعنی به جرم بیان حقیقت در انتظار مجازات نبودن!
وی به نبود تشکلهای صنفی در فضای دانشگاه اشاره کرد و گفت: دانشگاهها را با فعالیتهای سیاسی میشناسند و اگر در دانشگاه این فعالیتها صورت نگیرد، دانشگاه دیگر ارزشی ندارد و این مهم از طریق راهاندازی انجمنهای صنفی همچون انجمن اسلامی محقق میشود.
دانشجوی دیگر نکته اساسی در فهم مفهوم آزادی را شناخت هدف از آن دانست و تاکید کرد: آزادی مفهوم خوبی است؛ اما ابتدا باید آن را شناخت و هدف از آن را مشخص کرد.
وی ادامه داد: دانشجو باید حرفهای خود را در دانشگاه بزند اما سؤال اینجاست که چرا از بیان انتقاد ازمسئولان دانشگاه جلوگیری میشود، دانشجو باید حرفهای خود را بزند و مسئولان دانشگاه نیز موظف به پاسخگویی هستند.
دانشجویی دیگر با انتقاد از عدم آزادی در مراودات علمی بین دانشجویان دختر و پسر بیان داشت: متأسفانه هرگاه دختر و پسری حتی به قصد تعامل علمی با هم مشغول صحبت باشند، باید نگرانی آن را داشته باشند که هر لحظه حراست به سراغ آنان بیاید؛ این نحوه برخورد با دانشجو نیست.
یکی از دانشجویان نیز با انتقاد شدید از دانشجویانی که ادعای آزاد اندیشی دارند، گفت: چرا دانشجویانی که مدعی آزاد اندیشیاند، تنها تماشاگر هستند؟ وقتی ادعایی داریم باید آنقدر شجاعت داشته باشیم که آن را بیان کنیم.
وی با بیان اینکه کشور به کمک انتقادات است که رو به جلو حرکت میکند، تصریح کرد: میشود همیشه همه انتقادها را از مسئولان داشت؛ اما تا به حال به خود توجه داشتیم؟ آیا به اندازه یک دانشجو مطالعه داریم؟ آیا اخبار را دنبال میکنیم؟ اطلاعات ما به عنوان یک دانشجو در چه حد است؟ دانشجو باید مشکلات جامعه را حل کند و این بدون توجه به این نکات امکانپذیر نخواهد بود.
این دانشجو در پاسخ به دانشجویی که مراودات دانشجویان دختر و پسر را محدود خوانده بود، بیان داشت: آزاد اندیشی یعنی حرف درست و منطقی، دانشگاه محل آزاد اندیشی است و باید در آن، مباحث خود را تبادل کرد؛ همه دانشجویان میدانند که برای تبادل مباحث علمی مشکلی وجود ندارد.
دانشجوی دیگری نیز با بیان اینکه آزادی تنها در سخن گفتن نیست، گفت: وقتی کسی مدعی آزادی و آزاد اندیشی است، باید پشت حرف حق بایستد تا آن امر محقق شود؛ متأسفانه ما حتی حاضر نیستیم دنبال عقاید خود برویم.
یکی از دانشجویان نیز آزادی را از منظر شهید مطهری بیان کرد و گفت: نبود مانع برای رشد، آزادی معنوی و آزادی اجتماعی از الزامات وجود آزادی است که با تحقق آزادی معنوی، آزادی اجتماعی نیز حاصل میشود.
دانشجوی پسری در خصوص آزادی پوشش دختران و پسران در دانشگاه بیان داشت: آزادی این نیست که نسبت به حجاب دختران تذکر داده شود، آزادی این است که اگر پسری هم با لباس نامناسب وارد فضای دانشگاهی شد، به او نیز متذکر شوند.
دانشجوی دختری که از چادر برای حجاب خود استفاده میکرد با بیان تندی نسبت به این پوشش گفت: حجاب، این چادری نیست که مثل پتک! بر سر دانشجو میکوبید، به زور چادری کردن دانشجو آزادی نیست!
یکی از دانشجویان دختر در جواب او پشت تریبون قرار گرفت و بیان داشت: خانمهایی که حجاب را در مقابل آزادی قرار میدهند ابتدا باید تکلیف خود را با این دو مشخص کنند، حجاب میخواهند یا آزادی؟ تعریف آنان از آزادی چیست؟
وی در خصوص اظهارات چند دانشجو نسبت به موضوع مراودات دانشجویان دختر و پسر بیان داشت: ارتباط علمی دانشجویان محدودیتی ایجاد نمیکند؛ اما دانشجویان پسری که به این موضع معترضند نیز باید مشخص کنند که منظور آنان، ارتباط علمی است یا اینکه هروقت خواستند با هر دختری صحبت کنند؟
وی خاطرنشان کرد: تا زمانی که ما جنبه آزادی را نداشته باشیم نمیتوانیم در مورد آن نظر دهیم، هرگاه این آمادگی در ما ایجاد شد، میتوانیم در مورد قوانین آن صحبت کنیم.