به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، موسی حقانی، رئیس مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران در مراسم صبح ناشر که امروز در مرکز شیرازه برگزار شد، در پاسخ به سوال خبرنگار ما مبنی بر ارتباط این موسسه و صدا و سیما برای تبلیغ کتاب های منتشر شده گفت: شبکه 4 دو برنامه را از موسسه ما تهیه کرده است؛ همچنین در برنامه این شبکه که به موضوع کتاب اختصاص دارد، چند عنوان از کتاب های منتشر شده توسط موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران معرفی شده است.
وی ادامه داد: با این حال به عقیده من اگر صدا و سیما به صورت غیرمستقیم به موضوع کتاب و کتابخوانی بپردازند تاثیر بیشتری بر روی جامعه خواهد گذاشت؛ چرا که تخصصی کردن موضوع کتاب در صدا و سیما باعث می شود تا تنها مخاطبان خاصی این گونه برنامه ها را دنبال کنند؛ قطعاً صدا و سیما می تواند از تمام ظرفیت خود در حوزه کتاب استفاده کند که این کار تاثیر بسزایی در مسئله کتاب و کتابخوانی جامعه خواهد گذاشت. در واقع ما باید کتاب و کتابخوانی را به یک فرهنگ در جامعه تبدیل کنیم و این مسئله از طریق نشان دادن کتاب در سریال ها و سایر برنامه های صدا و سیما ممکن است.
حقانی در پاسخ به سوال دیگری درباره میزان تحقیقات تاریخی در آثار سینمایی کشور گفت: در صدا و سیما توجه به این موضوع بیشتر است و مدتی است که سعی میشود برای آثار تلویزیونی یک ناظر محتوایی در نظر گرفته شود، اما من این تحقیقات را به شکل عام، در سینما کمتر دیدهام. در حوزه تولیدات تلویزیونی مراجعاتی به ما شده، اما در حوزه سینما تا به حال به ما مراجعه نشده است. همچنین دست اندرکاران سریال معمای شاه از همان ابتدا با ما همکاری داشتند و به نظر من معمای شاه، یک سریال قوی تاریخی است.
رئیس مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران در پاسخ به سوالی دیگری درباره «کلاه پهلوی» اظهار داشت: زمانی که برای سریال کلاه پهلوی به سراغ ما آمدند؛ در واقع تحقیقات این سریال انجام شده بود و تنها ما در آن اصلاحاتی را ایجاد کردیم.
حقانی با اشاره به مشکل گرانی کاغذ در چند ماه اخیر اظهار داشت: به عقیده من گرانی کاغذ به فعالیت ناشران و به تبع آن به انتشارات ما ضربه زده است؛ این مسئله، موضوعی حکومتی است و باید فکری برای آن بشود.
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اظهارنظرهای اخیر درباره ممیزی و اینکه آیا کتاب های موسسه شما نیز ممیزی می شود یا خیر، ادامه داد: موافق اعمال ممیزی بر روی کتاب ها هستم؛ با این حال ممیزی باید تعریف شود؛ جرا که این مسئله یا بد انجام میشود یا بد تعریف میشود.
رئیس مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران با اشاره به اعمال ممیزی بعد از انتشار کتاب گفت: مثلاً کتابی با 3000نسخه به چاپ میرسد و بعد از انتشار مشخص میشود که دارای ایراد است و باید اصلاح شود که در این صورت باید 3000 نسخه چاپ شده را به خمیر تبدیل کرد؛ از این رو به نظر من اعمال ممیزی بعد از چاپ به نوعی رفع تکلیف توسط وزارت ارشاد است. در واقع باید برای این ممیزی ساز و کار جدی تعریف شود و افرادی متخصص برای این کار مورد استفاده قرار گیرند.
حقانی با بیان اینکه ممیزی باید با گفت و گو بین ناشر انجام شود نه با لحن دستوری و صدور آیین نامه افزود: کتاب های موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران هم ممیزی شود و در برخی آثار مانند کتاب «سه قطره خون» به خاطر استفاده از واژه اعلی حضرت در یکی از اشعار این کتاب، ممیزی را اعمال می کنند.
وی با بیان اینکه ما در تجدیدچاپ آثارمان مشکل مالی داریم، گفت: قطعاً هر ناشری دوست دارد که آثار خود را برای سومین یا چهارمین بار چاپ کند، ولی متاسفانه با وجود مشکل مالی فعلاً امکان چنین کاری برای ما وجود ندارد؛ به همین دلیل ترجیح می دهیم آثار جدیدی را چاپ کنیم. در حال حاضر دو فصلنامه را در دست چاپ داریم و تلاش می کنیم تا با بهره گیری از تمام امکانات موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران آنها را به چاپ برسانیم.