با طراحی و ساخت سیستم انعقاد آرگون پلاسما برای دستگاههای جراحی الکتریکی فرکانس بالا در کشور، ایران سومین کشور دارنده دانش فنی این دستگاه شد که در جراحیهای پیوند بافت به ویژه کبد کاربرد دارد.
به گزارش گزوه علمی «خبرگزاری دانشجو»، موضوع طراحی سیستم انعقاد آرگون پلاسما از سال 89 آغاز شد و در سال 92 با اخذ استانداردهای بینالمللی و أخذ تأییدیههای ملی و نشان CEمربوط به اتحادیه اروپا و با صرف هزینهای بیش از 400 میلیون تومان این محصول نهایی و به بازار عرضه شد.
تا پیش از ساخته شدن سیستم انعقاد آرگون پلاسما برای دستگاه های جراحی الکتریکی فرکانس بالا، برای واردات هر دستگاه آلمانی یا آمریکایی با قابلیتهای پیشرفته به کشور 25 تا 35 هزار دلار ارزبری معادل 80 تا 150 میلیون تومان به مراکز درمانی و بیمارستانی کشور تحمیل می شد در حالی، که با ساخت آن در داخل، علاوه بر صرفه جویی ارزی، قیمت تمام شده آن نیز به یک چهارم کاهش یافته است.
نمونه سیستم انعقاد آرگون پلاسما برای جراحیهای فوق تخصصی
این دستگاه در حوزه جراحیهای تخصصی و فوق تخصصی دارای کاربرد بسیاری است که از آن جمله میتوان به انعقاد سطحی بافتها با سرعت زیاد و در سطح وسیع، اعمال انرژی کاملاً قابل کنترل، کاهش آسیب به بافتها، موجب افزایش سرعت بهبود، تشکیل لایه Escharانعطاف پذیر و نازک در سطح بافت، موجب کاهش احتمال خونریزی مجدد، در اثر کشیدگی یا حرکت بافت، یکنواختی عمق انعقاد در تمام سطوح و نیز دور کردن اکسیپژن از مرکز جراحی از جمله مزایای استفاده از این دستگاه در مراکز بیمارستانی و اتاق های عمل است.
این روش عموما در جراحی های پیوند اعضا خصوصا، در پیوند کبد که دارای بافت های حساسی است کاربرد دارد و در آندوسکوپی و کولونوسکوپی که ابزار جراحی از مجاری طبیعی بدن انسان وارد می شود نیز مورد استفاده قرار می گیرد چرا که با وجود آن، نگرانی در مورد سوراخ شدن مجاری گوارشی و خونریزی در مجاری داخلی بدن از بین می رود.
کاربردی کردن دستگاه جراحی با کمترین جراحت
تیم تحقیقاتی سیستم انعقاد آرگون پلاسما تاکنون موفق شدند که 20 دستگاه را به مراکز بیمارستانی داخل کشور و 3 دستگاه به خارج از کشورعرضه کنیم، و این محققان معتقدند که با تولید سالانه 400 دستگاه جراحی الکتریکی فرکانس بالا می توانند 80 درصد نیازهای داخل را برطرف و 20 درصد نیز صادر کنند.
تا به حال 20 کشور از جمله اندونزی، هندوستان، سوریه، بلاروس، ترکیه، اوکراین، یمن، سودان و مکزیک نسبت به خرید دستگاههای جراحی الکتریکی فرکانس بالا ساخته شده در ایران اقدام کردهاند.
این پژوهشگران درصدد هستند تا با طراحی دستگاه مکش دود، از ایجاد دود ناشی از برش و انعقاد بافتها که همواره تیم جراحی را آزار میدهد، جلوگیری کنند که این موضوع هم اینک در حال بررسی و تحقیق از سوی محققان و فعالان این حوزه است.