گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، 500 تانکر داعش که نفت استخراج شده از چاه های نفتی سوریه را برای فروش به سمت مرزها می بردند توسط جنگندههای روسی مورد هدف قرار گرفته و منهدم شد. این خبر را سخنگوی ستاد کل ارتش روسیه اعلام کرده و افزوده است: این تانکرها در مسیر انتقال نفت سوریه به عراق هدف قرار گرفتهاند.
این حملات در شرایطی انجام شده است که براساس گزارش رسانهها فروش نفت مهمترین منبع درآمد تروریستهای داعشی است. شاید عجیب باشد که گروهی تروریستی که تقریبا همهی کشورهای دنیا ادعای مبارزه با آن را دارند، به این سادگی موفق به فروش نفت دزدیده شده از چاههای عراق و سوریه شده و در طول چند سال به ثروتمندترین گروه تروریستی در جهان بدل میشود.
به گفته ی برخی کارشناسان: داعش با فروش قاچاقی نفت چاههای استانهای شمالی سوریه به دلالان در مرز ترکیه، درآمد مورد نیاز خود برای خرید سلاح و مایحتاج تروریست را تامین میکند.
ائتلاف ضد داعشی که کاروانهای نفتی را نمیبیند
جنگندههای ائتلاف به اصطلاح ضدداعش به رهبری آمریکا حدود یکسال است که به بهانهی مباررزه با این گروه تروریستی در شمال عراق و سوریه پرواز میکنند اما جالب آنجاست که تاکنون حتی یک مورد حملهی این هواپیماها به کاروانهای نفتی داعش به ثبت نرسیده است.
عدم هدف قرار گرفتن تانکرهای نفتی داعش توسط جنگندههای آمریکایی که میتواند نقش موثری در کاهش توان مالی این گروه و تضعیف آن داشته باشد، تردیدهای جدی را درباره انگیزههای واشنگتن در آنچه جنگ با تروریسم مینامند ایجاد کرده است.
این همه درشرایطی است که برخی اخبار از نقش مخرب ائتلاف آمریکایی در مبارزه با تروریستهای مخالف بشار اسد حکایت دارد. دریابان علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان درباره نقش آمریکا در تقویت داعش میگوید: "ایالات متحده آمریکا ستون تریلرهای نفتی گروه تروریستی داعش را میبیند و هدف قرار نمی دهد ... آنها به جای این که تانکر سوخت داعش را مورد انهدام قرار بدهند از این گروه پشتیبانی میکنند."
شمخانی با اشاره به این که مگر میشود با این همه امکانات پهپادی کشورهای غربی و آمریکا داعش را نتوانند هدف قرار دهند، معتقد است: "داعش موضوع بازی غرب برای استمرار حضور برای فروش تسلیحات، تشکیل ائتلاف و وابسته سازی دولتها به غرب است." او بر این باور است که "آمریکا به دنبال سهم در سوریه است."
خریداران نفت داعش
خریداران نفت داعش اما کدام کشورها هستند؟ شکی نیست که فروش نفت در این حجم آن هم در بازار نفتی که تمام تحولات جزء به جزء توسط فروشندگان و خریداران نفت رصد میشود، نمیتواند در خفا انجام شود. از طرفی این فقط دولتهای مصرف کنندهی نفت هستند که توانایی خرید این حجم از نفت را دارند. نکته دیگر آنکه داعش برای ترانزیت نفت خود که البته محمولهای کوچک و غیرقابل ردیابی نیز نیست، لااقل به کمک یکی از همسایگان عراق و سوریه نیاز دارد.
در این میان نقش ترکیه به عنوان یکی از مهمترین مخالفان دولت مشروع سوریه، بسیار حایز اهمیت میشود. دقیقا یک سال پیش و در آبانماه 93 مقامات عراقی از دستیابی به اخباری اطلاع دادند که نشان میداد ترکیه بزرگترین خریدار نفت داعش است که آن را با قدری پایینتر از قیمت بازار جهانی از این گروه تروریستی خریدار میکند.
براساس گزارش دیگری که پایگاه خبری «ورلد تریبیون» منتشر کرد، داعشیهای مستقر در استانهای «رقه» و «دیرالزور» به تنهایی روزانه بیش از 100000 بشکه نفت به ترکیه میفروشند.
البته این تمام خدمتی نبوده که ترکیه برای درآمدزایی داعش انجام داده است. اسپوتینگ خبرگزاری روسیه، چندی پیش در گزارشی به نقل از یکی از مقامات سازمان جاسوسی آمریکا (سیا) اعلام کرد که ترکیه برای صادرات نفت داعش به اروپا از این گروهک حق ترانزیت میگیرد. جان کریاکو در گفت وگو با اسپوتنیک گفته است: "داعش توانسته با ایجاد ارتباط بین منابع نفتی اشغال شده در عراق و خاک ترکیه، تجارت نفتی خود را با خریداران نفت گسترش دهد." بر اساس این گزارشها خرید نفت ارزان از داعش هم برای خریداران اروپایی سودمند است و هم برای این گروه جنایتکار.
ایالات متحده آمریکا به عنوان همپیمان بزرگ ترکیه در منطقه غرب آسیا تلاش میکند با نادیده گرفتن فروش نفت تروریستهای داعش به این کشور، به نحوی نقش تصمیمساز در حمایت از دولت «اعتدالگری» اردوغان و داود اوقلو در ترکیه داشته باشد.
به اعتقاد برخی کارشناسان درامدهای قاچاق نفت که اغلب از ترکیه صورت می گیرد منبع اصلی درامد گروه تروریستی داعش است که آن را صرف پرداخت حقوق جنگجویان وتامین مخارج اقدامات تروریستی میکند. بنابراین کشورهای عضو ائتلاف به اصطلاح ضدداعش علاوه بر تاثیر مستقیم شکلگیری این گروهک، مهمترین نقش را در ادامهی حیات جنایتکارانه آن داشتهاند.
اگرچه تجربه نشان داده هرکجا که نامی از نفت مطرح باشد، پای انگلیس نیز درمیان است. درهمین رابطه طبق اسناد منتشر شده و اطلاعات موجود در شبکههای اجتماعی و گزارشات مستند ژیارگل خبرنگار شبکه تلویزیونی بی.بیسی در عراق و ترکیه همچنین تایید کارشناسان نفتی؛ ناظم زهاوی یهودی عراقیالاصل عضو حزب محافظهکار و اولین نماینده کرد مجلس عوام انگلیس که به عنوان «نمایندهی میلیونر» شهرت دارد، نقش محوری در خرید و فروش نفت مناطق تحت تصرف گروه تروریستی داعش را بازی میکند.
این نماینده کرد یهودی پارلمان انگلیس محمولههای نفتی را با قیمتهای نازل از داعش خریداری کرده و از مسیر ترکیه و دریای مدیترانه به مشتریان اروپایی میفروشد.
تلاش روسیه برای ورشکسته کردن داعش
ورود روسیه به جنگ با داعش اما ظاهرا همهی برنامهریزیهای ائتلاف غربی-عربی را به هم ریخته است. حملات چند روز اخیر جنگندههای روسی به کاروان نفتی داعش نشان داده که این کشور خوب میداند برای نابودی کامل تروریستها باید منابع درآمد آن را قطع کرد و برایش تفاوتی ندارد که ترکیه و اروپاییها از این اقدام متضرر شوند یا خیر.
این نکتهایست که ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه نیز بر تاکید دارد. پوتین در روزهای اخیر و پس از پایان نشست گروه 20 در ترکیه اعلام کرد: "در نشست سران گروه ۲۰ تصاویر ماهواره ای مربوط به تجارت نفتی داعش را نمایش دادیم"
رئیس جمهور روسیه با اشاره به اسناد موجود درخصوص حمایت مالی برخی کشورهای منطقهای و غربی از تروریستها، تاکید کرد: "۴۰ کشور منابع مالی تروریست ها را تامین می کنند که برخی از این کشورها عضو گروه بیست هستند."
با فاش شدن نقش غرب در تقویت داعش از طرفی و پایان یافتن تاریخ مصرف این گروه برخی مقامات غربی نیز ساز قطع منابع مالی آن را کوک کردهاند. لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه که کشورش درطول 5سال اخیر از مهمترین حامیان تروریستهای مخالف اسد بوده؛ اینبار و پس از حملات مشکوک پاریس سعی در همراه نشان دادن خود با روسیه و ائتلاف مقاومت منطقهای متشکل از ایران، سوریه و عراق دارد. وی با بیان اینکه آنچه در پاریس روی داد ممکن است در هر کشور دیگری هم روی دهد؛ گفته است: "گام های ملموسی برای جلوگیری از تامین مالی گروه های تروریستی برداشته خواهد شد."
حال باید منتظر ماند و دید آیا حامیان داعش و سایر گروههای تروریستی در غرب آسیا حاضر به جبران اشتباهات خود در تقویت این گروهها هستند و لااقل آیا خرید نفت از این گروه را به پایان میرسانند یا خیر؟
الههم عجل لولیک الفرج
خدا همشونو بكشه.