به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران و اصحاب رسانه مستقیما به پاسخ به سوالات خبرنگاران پرداخت و به اولین سوال در خصوص بررسی بودجه سال 95 و عیدی کارمندان گفت: در خصوص بررسی بودجه سال 95 در مجلس شورای اسلامی کمیسیون های تخصصی کار بودجه را آغاز کردند و کمیسیون برنامه و بودجه تاکنون دو جلسه با حضور شخص بنده تشکیل داده است.
وی ادامه داد: در جلسه نخست کلیات بودجه 95 به تصویب رسید و در جلسه قبل هم بحث درآمدها انجام شد.
سخنگوی دولت ادامه داد: با توجه به شرایطی که کمیسیون ها در حال پیشرفت هستند امیدواریم کار به صورتی پیش رود که در آغاز سال 95 بودجه داشته باشیم.
نوبخت همچنین تصریح کرد: در خصوص عیدی کارمندان نیز در صورت تصویب مبلغ معین این مبلغ به اطلاع رسانه ها خواهد رسید.
وی در خصوص تصمیم دولت برای پرواز مستقیم از ایران به آمریکا نیز گفت: هیئت دولت هیچ تصمیمی مبنی بر اینکه از ایران به آمریکا پروازی صورت پذیرد انجام نداده است و این اقدام در حوزه کار دولت نیست. شرکت های هواپیمایی می توانند پروازهایی را به هر جا داشته باشند کمااینکه ما محدودیت هایی را در خصوص برخی کشورها در شرایط تحریم داشتیم و حتی اجازه سوخت گیری در این کشورها به جمهوری اسلامی داده نمی شد.
سخنگوی دولت ابراز امیدواری کرد شرکت های هواپیمایی بتوانند در راستای رقابت به اقصی نقاط جهان پرواز داشته باشند.
نوبخت در ادامه این نشست خبری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه کلیات برنامه ششم توسعه در کمیسیون اقتصاد رد شده و آیا به دولت عودت داده خواهد شد گفت: من دیروز هم زمان در کمیسیون برنامه بودجه بودم و بحث های کلی مطرح شد ضمن اینکه هنوز اسناد برنامه و بودجه به کمیسیون ها داده نشده است.
وی ادامه داد: در این راستا بنده شخصا نامه ای به همه نمایندگان نوشتم مبنی بر اینکه تمام پیوست های لایحه بودجه هم زمان تقدیم شود این پیوست ها برای برنامه ششم خیلی مفصل بود بنابراین برای صرفه جویی با هماهنگی با نائب رئیس محترم مجلس جناب آقای ابوترابی فرد بنا بر این شد که اعضای کمیسیون تلفیق این اوراق را دریافت کنند.
سخنگوی دولت ادامه داد: برنامه ششم چند هزار صفحه است که نمی توان آن را در یک جلسه بررسی کرد بیشتر اعضای کمیسیون تلفیق هنوز این برنامه به دست شان نرسیده ضمن اینکه معتقدند برنامه ششم متقن و قابل دفاع است.
نوبخت ادامه داد: برنامه ششم نسبت به برنامه های گذشته راهبردها و سیاست ها و اقدامات مورد نیاز اجرای سیاست ها را بیان کرده است و کار زیادی روی آن انجام شده است.
وی تصریح کرد: مجلس محترم در این زمینه وقت خواهد گذاشت و آن را مطالعه خواهد کرد.
سخنگوی دولت در توضیح جزئی تر برنامه ششم اظهار داشت: خیلی از موارد برنامه ششم از اختیارات دولت است و نیازی به مجوز ندارد نوآوری برنامه امسال این بود که مواردی که در اختیار دولت است را از بیان مجدد آن امتناع شد و بنا بر آن شد دولت کاری که نیاز به مصوبه ندارد انجام دهد و آن بخش از اقداماتی که نیازمند مجوز قانونی است طی یک تبصره از مجلس خواستیم تا این مجوز را صادر نمایند.
نوبخت همچنین در خصوص سفرها و رفت و آمدهای کشورهای مختلف به ایران و تاثیر آن در رونق اقتصادی کشور نیز گفت: اگر تصور این شود که ما از رفع تحریم ها تنها چند ده میلیارد دلار از پول های بلوکه شده خود را آزاد کنیم که البته هر کدام می تواند در جهت رونق اقتصادی موثر باشد کافی نیست.
**سفر هیئت های بلند پایه به کشور وسیله ای برای واردات کالا نخواهد شد
وی گفت: آنچه می تواند اقتصاد کشور را شکوفا کند سرمایه گذاری های خارجی است در شرایط فعلی هیئت های بلند پایه مرتب به ایران سفر می کنند البته ذکر این نکته ضروری است که ما اجازه نخواهیم داد کشور بازار واردات کالاها شود.
سخنگوی دولت ادامه داد: راهبردهای ما برای سفرها و رفت و آمدهای هیئت های خارجی به کشور براساس سرمایه گذاری مستقیم جاری است و اینکه این سرمایه گذاری ها حتما براساس فناوری و علم روز باشد و مسئله بعد آن است که تولیدی که در محصولات صنعتی صورت می گیرد قدرت صادر کردن داشته باشد که این مبتنی بر سیاست های اقتصاد مقاومتی است.
نوبخت ادامه داد: ما نمی توانیم به آسانی پس از سال ها دور بودن از بازارهای جهانی یک باره وارد این بازارها شویم اما می توانیم از بازار کشورهایی که به آنها رفت و آمد داریم برای صدور کالاهای خود استفاده کنیم.
وی اضافه کرد: خوشبختانه در بین تعدد شرکت ها ما هیچ انحصاری را نمی طلبیم چون در شرایط تحریم قرار نداریم و می توانیم بین کشورهای مختلف حق انتخاب داشته باشیم و بدون تردید از این محل و سرمایه گذاری خارجی می توان رونق اقتصادی ایجاد کرد.
**اختصاص هزار و 500 میلیارد تومان برای آبرسانی روستاها در سال جاری
سخنگوی دولت همچنین در خصوص جلوگیری مهاجرت معکوس در روستاها و اقدامات دولت در این زمینه نیز گفت: دو موضوع در مورد روستاها به غیر از بافت روستایی برای ما مهم است موضوع اول مسئله آب و دیگری مقوله راه است.
نوبخت ادامه داد: در مسئله آب 500 میلیون دلار برای آبرسانی روستاها در سال جاری اختصاص یافت ضمن آنکه 600 میلیارد تومان نیز برای راه های روستایی اختصاص یافته است.
وی با بیان اینکه بودجه به دو بخش بودجه ملی و استانی تقسیم می شود تصریح کرد: به این ترتیب روستاها از اعتبارات استانی استفاده می کنند در این راستا سازمان مدیریت و برنامه ریزی هر استانی می تواند این دستور را انجام دهد.
سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی در خصوص میزان بودجه یارانه ها گفت: مبالغ مربوط به یارانه ها از سال 89 ماهانه از طریق سازمان هدفمندی پرداخت شده است.
نوبخت ادامه داد: قرار بود این پرداخت از افزایش قیمت ها صورت پذیرد که 50 درصد این افزایش قیمت حامل ها به صورت نقدی به خانواده ها تخصیص یابد 20 درصد به خزانه دولت اختصاص یابد و 30 درصد صرف بخش های تولیدی شود این در حالی بود که دولت رقمی که از محل افزایش حامل ها به دست آورد مبلغی هم از خزانه ها به آن اضافه و نقدا به خانواده ها پرداخت کرد در شرایط فعلی اوضاع به همین منوال است یعنی آنچه از محل افزایش قیمت ها به دست می آید نه تنها نصف نمی شود بلکه از خزانه دولت نیز به آن اضافه و در بین خانوارها توزیع می شود.
**حقوق بازنشستگان در سال 95 به طور متوسط 20 درصد افزایش خواهد یافت
وی همچنین در خصوص افزایش حقوق بازنشستگان گفت: در سال آینده 12 درصد به حقوق کارمندان و بازنشستگان نسبت به دریافتی سال قبل اضافه خواهد شد براین اساس از یک میلیون و 200 و 60 هزار بازنشسته کشوری و 400، 500 هزار بازنشسته لشکری بیش از یک میلیون و 20 هزار نفر از آنها حقوق 750 تا یک میلیون و نیم دریافت می کردند اقدام ما برای بازنشستگان عزیز این است که به طور متوسط حقوق آنها 20 درصد افزایش خواهد یافت بنابراین حداقل حقوق برای بازنشستگان یک میلیون و 50 هزار تومان خواهد بود علاوه بر آن تمامی بازنشستگانی که از دولت مطالبه ای دارند همه این مطالبه را تحت عنوان پاداش بازنشستگی پرداخت خواهیم کرد و این شرایط شامل بازنشستگان تامین اجتماعی نیز خواهد بود.
نوبخت در پاسخ سوالی مبنی بر اینکه آیا سخنان رئیس جمهور در همایش استانداران و فرمانداران انتقاداتی علیه شورای نگهبان بوده است یا خیر، اظهار داشت: منظور رئیس جمهور با هئیت های نظارت بوده نه شورای نگهبان؛ مساوی کردن هیئت نظارت با شورای نگهبان یک قیاس مع الفارق است.
وی در ادامه اظهاراتش به آزاد شدن منابع مالی بلوکه شده ایران پرداخت و تاکید کرد: طبق گفته دکتر سیف و گزارش بانک مرکزی تمام منابع بلوکه شده در رابطه با موضوع هسته ای آزاد شده است و سیف در استفاده بهینه این منابع تاکید دارد.
سخنگوی دولت با اشاره به بحث برگزاری انتخابات الکترونیک نیز یادآور شد: اینکه همه انتخابات به صورت الکترونیکی برگزار شود برای سهولت کار است که بحثی در آن نیست و دولت نیز همین موضوع را بارها مطرح کرده است. اما از نظر نرم افزاری اختلافاتی پیش آمده که شورای نگهبان در اینباره تشکیک و تردید دارد، ممکن است کار به صورت صحیح و ایمن پیش نرود. بنابراین با تعیین نظر شورای نگهبان انتخابات بصورت الکترونیک برگزار می شود و اگر آنها تایید نکنند ما نمی توانیم انتخابات را به صورت یک جانبه بدین صورت اجرا کنیم.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی با اشاره به تاریخ دقیق لغو تحریم های بانکی اظهار داشت: گزارش بانک مرکزی در این رابطه حاکی از آن است که با لغو تحریمها، تحریم های بانکی نیز برداشته شده است ولی ممکن است از لحاظ اداری کمی به زمان نیاز داشته باشد.
وی همچنین خاطر نشان کرد: در رابطه با بحث هسته ای یک بانک نیز مشکل داشت که در حال حاضر پیگیر آن هستیم و امیدواریم تمام بانک های ما از زنجیره تحریم ها رها شوند.
نوبخت همچنین یادآور شد: ما بانک های متعدد خصوصی و دولتی داریم که می تواند کار سرمایه گذاری را انجام دهند.
معاون رئیس جمهور در ادامه اظهاراتش به رشد اقتصادی مثبت در 9 ماه گذشته پرداخت و اظهار داشت: گزارش آمارگیری فصلی نیروی کار که هر سه ماه یکبار از سوی مرکز آمار ایران منتشر میشود حاکی از آن است که جمعیت فعال پاییز 94 نسبت به جمعیت فعال پاییز 93 شاهد ورود 750 هزار نفر نیروی جدید به بازار کار بوده که از این مجموع حدود 620 هزار نفر توانسته است شغل پیدا کنند و 120 هزار نفر از شغل محروم مانده اند.
وی با بیان اینکه نرخ بیکاری پاییز امسال نسبت به تابستان 2 دهم واحد درصد کاهش پیدا کرده است، افزود: 650 هزار نفری که شغل پیدا کرده اند، مشاغلشان در دو بخش کشاورزی و خدمات بوده است.
نوبخت همچنین با اشاره به مهمترین چالش های دولت خاطر نشان کرد: یک نقطه عطفی بااجرای برجام در کشور به وجود آمده و کشوری که سالهادر تحریم بوده اکنون به فرصتی دست یافته که محصول مذاکرات سنگین بوده است.
وی ادامه داد: جامعه بعد از سال ها انتظار اکنون توقع دارد که با برداشته شدن تحریم ها مشکلات نیز برطرف شود لذا ما اکنون شاهد یک مطالبه گری زود هنگام در کشور هستیم که برخی از جریان های سیاسی هم در حال دامن زدن به آن هستندکه به نفع کشور نیست.
سخنگوی دولت با بیان اینکه ما به اصل مطالبات احترام می گذاریم خاطر نشان کرد: نا امید کردن مردم هرگز مفید نخواهد بود.
نوبخت همچنین با اشاره به دیگر چالش های پیش روی دولت به تنوع و تعدد پیشنهادات برای سرمایه گذاری اشاره کرد و اظهار داشت: مطابق کردن این عرضه ها و تقاضاها برای اینکه سرمایه گذاری های بهینه ای را انجام دهیم از دیگر چالش های دولت است.
وی همچنین به سرمایه گذاری در بخش نفت اشاره کرد و گفت: یک رقابت در منطقه وجود دارد و کشورهایی که در میادین مشترک هستند تلاش دارند از طریق شرکت های بزرگ نفتی منابع خود را تامین کند. لذا ما باید در عرصه رقابتی نوع قراردهایی را که به سرمایه گذار پیشنهاد می کنیم باید جاذبه هایی برای آنها وجود داشته باشد.
سخنگوی دولت با بیان اینکه ما در این خصوص محدودیت ها و یا اقدامات قانونی داریم که شرکت نفت لزوما باید به این الزامات قانونی توجه کند یادآور شد: در چارچوبی که قانون اجازه می دهد ما نیاز به نوآوری در قراردادها داریم و می شود قراردادهای مناسبی را در چارچوب قانون اساسی برای شرکت هایی که قرار است بین ما و کشورهای دیگر یکی را انتخاب کنند تعریف کنیم برای اینکه روی میادین ما کار کنند.
رئیس سازمان مدیریت منابع و بودجه تاکید کرد: به همین دلیل وزارت نفت قراردادی را روی چارچوب قانون اساسی تهیه کرده که برخی کارشناسان هم نسبت به آن نقطه نظراتی را داشته اند که دولت به همه آنها احترام می گذارد و از همه متخصصین می خواهد که نظرات خود را نسبت به این قرادادهای جدید به وزارت نفت ارائه کند تا دولت در فضای کارشناسی بررسی های لازم را انجام دهد.