به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ به نقل از ادارهكل روابط عمومي و اطلاعرساني سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، آيين اختتاميه سومين دوره دانشافزايي اساتيد ايرانشناس روسيه و و ارمنستان، شامگاه چهارشنبه 21 بهمن در محل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، برگزار شد.
در آيين اختتاميه، ابوذر ابراهيميتركمان، رييس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، محمدرضا صلاحي، رييس سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران، لاله افتخاري، عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي و جمعي از شخصيتهاي فرهنگي كشورمان و 12 استاد ايرانشناسي شركتكننده در دوره دانشافزايي از كشورهاي روسيه و ارمنستان، حضور داشتند.
در ابتداي اين مراسم، قهرمان سليماني، معاون پژوهشي و آموزشي سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي در سخناني كوتاه با اشاره به اينكه سازمان فرهنگ با اتكا به ظرفيتهاي ملي، برنامههاي خود را اجرا ميكند، گفت: مركز توسعه و همكاريهاي دانشگاهي اين سازمان با همكاري بنياد ايرانشناسي، سازمان فرهنگي و هنري شهرداري تهران، دانشگاه دزفول، انجمن پزشكان مسلمان بدون مرز، بنياد گيلانشناسي، مؤسسه شهر كتاب و وزارت علوم، اقدام به برگزاري اين دوره كرد.
وي همچنين گفت: در اين دوره دانشافزايين امكان آشنايي دانشپذيران با ايران امروز و بزرگي و شگفتيهاي آن، فراهم شد.
در ادامه برگزاري اين مراسم، طاحوني، مدير تحصيلات تكميلي بنياد ايرانشناسي نيز در سخناني ضمن ارايه گزارش برگزاري دوره، گفت: به دنبال تفاهمنامه منعقده بين بنياد ايرانشناسي و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، اين بنياد دورههاي دانشافزايي ايرانشناسي را با حضور ايرانشناسان كشورهاي خارجي برگزار ميكند.
وي افزود: در اين دوره ايرانشناسي كه با حضور 12 استاد ايرانشناس از روسيه و ارمنستان برگزار شد، رشتههاي تاريخ زبان فارسي، تاريخ ايران (پيش از اسلام، اسلام تا مغول، مغول تا صفويه، صفويه و افشاريه و زنديه، قاجاريه و معاصر)، تاريخ تمدن ايران، تاريخ كليات جغرافياي ايران، تاريخ كليات هنر ايران و همچنين جغرافياي تاريخي ايران با تأكيد بر خليج فارس، تدريس شد.
طاحوني در پايان گفت: كلاسهاي اين دوره دانشافزايي، 9 روز و در هر روز 3 جلسه يك ساعت و 30 دقيقهاي برگزار شدند.
ابراهيميتركمان: ايرانشناسي در روسيه بر مبناي دوستشناسي است
سخنران بعدي اين مراسم ابوذر ابراهيميتركمان، رييس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي بود كه با بيان اينكه روسيه از سال 1917 تا سال 1991 به نام شوروي شناخته ميشد و از اين سال به بعد يعني از فروپاشي اتحاد جماهير شوروي دوباره با نام روسيه شناخته ميشود، گفت: اساس پيدايش و تقويت ايرانشناسي در دوران شوروي، دشمنشناسي بود. آنها ايران را دشمن خود تلقي ميكردند و براي شناخت بيشتر از آن، اقدام به ترويج ايرانشناسي كردند و ايرانشناسان آن دوره همگي نظامي و عضو ارتش سرخ بودند. اما امروز ايرانشناسي در روسيه، بر مبناي دوستشناسي انجام ميشود.
وي افزود: با توجه به اينكه در روسيه ايرانشناسان بسياري فعاليت ميكنند؛ ولي در ايران ما شاهد روسيهشناسان كافي نيستيم. به نحوي كه در ايران شايد حدود 10 روسيهشناس فعاليت كنند ولي در روسيه بيش از 200 ايرانشناس مشغول مطالعه در موضوع ايران هستند و اين نقصي است كه براي برطرف كردن آن بايد كوشش كنيم. البته اين نكته را هم يادآوري ميكنم كه پيش از انقلاب تنها يك دانشگاه در ايران به تدريس رشته زبان و ادبيات روسي ميپرداخت ولي امروزه شاهد فعاليت 10 دانشگاه در اين زمينه و رشته هستيم.
رييس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي در ادامه با بيان اينكه در روسيه دو مكتب ايرانشناسي مسكو و سنپترزبورگ وجود دارد، گفت: البته ايرانشناسي در روسيه ابتدا از تاتارستان و با فعاليت نخستين كرسي آموزش زبان و ادبيات فارسي در دانشگاه قازان، آغاز شد و بعد به سنپترزبروگ و پس از آن هم به مسكو، راه يافت.
وي تأكيد كرد: بعد از آنكه ايرانشناسي از حوزه نظاميها خارج شد و به دانشگاهها ورود پيدا كرد، ايرانشناسان روسيه خدمت بسياري به ايران كردند. براي نمونه ژوكوفسكي يكي از ايرانشناسان روسي بود كه براي اولين بار كتاب «اسرار التوحيد في مقامات» شيخ ابوسعيد ابوالخير را پيدا كرد و آن را به ايرانيها شناساند. همينطور «مثنوي معنوي» و «شاهنامه» چاپ مسكو به ايران آمد و به ترويج ادبيات غني ايران، كمك كرد. پس هيچ ملتي به اندازه روسها به ادبيات ايران خدمت نكرده است.
عضو شورايعالي انقلاب فرهنگي ادامه داد: 50 سال بعد از آغاز ايرانشناسي در روسيه، ايرانشناسان اقدام به تقسيمبنديهاي علمي در اين رشته كردند و هر كدام از حوزههايي مانند جغرافي ايران، تاريخ ايران، ادبيات ايران و ... ايرانشناسان متخصص خود را يافتند.
وي در بخش ديگري از سخنان خود خواستار توجه و اهتمام ايران شناسان روسي به مطالعه و پژوهش در خصوص ايران با معيارهاي انقلاب اسلامي شد و افزود: 37 سال از پيروزي انقلاب اسلامي در ايران ميگذرد و از اين به بعد ايران بايد براساس شخصيت جديد و اسلامي خود مورد مطالعه ايرانشناسان روس قرار بگيرد.
ابراهيميتركمان همچينن با توصيه به ايرانشناسان جديد و جوان كه با تازگي وارد اين حوزه شدهاند، از آنان خواست كه در اين راه استمرار داشته باشند. وي افزود: كساني كه توانستند روابط دو كشور را تحت تأثير قرار دهند، ايرانشناسان قديمي روسيه بودند كه همچنان ايرانشناس باقي ماندهاند.
رييس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي در پايان سخنان خود اظهار كرد: مشكل بين محافل علمي ايران و روسيه، فرهنگ لغت است. بنابراين از شما ايرانشناسان جوان تقاضا ميكنم كه اگر در حوزه فرهنگنويسي فعاليت داريد، نسبت به تأليف فرهنگ لغت اصطلاحات مبادرت بورزيد و با اين اقدام خود، كمك شاياني به جريان ترجمه آثار دو كشور خواهيد كرد.
صلاحي: در كنار ايرانشناسي به تهرانشناسي هم توجه شود
در ادامه برگزاري اين مراسم، محمدرضا صلاحي، رييس سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران به ايراد سخنراني پرداخت. وي در كلام آغازين خود خطاب به اساتيد روسي و ارمنستاني شركتكننده در اين دوره دانشافزايي، گفت: به دليل مشغله كاري امكان مسافرتهاي متعدد به خارج از كشور را ندارم، اما امسال سه بار اين امكان برايم فرهم شد كه در دو نوبت به روسيه و يك بار هم به ارمنستان، سفر كردم.
وي همچنين با اظهار اين نكته كه ملتها نيازمند شناخت از همديگر هستند، گفت: آثار فارسي موجود در موزههاي سنپترزبورگ، مسكو و ايروان، باعث افتخار من بود، گفت: به همين دليل علاقمند هستم تا ايرانشناسي در روسيه و روسيهشناسي در ايران، رشد و توسعه بيابد.
صلاحي تأكيد كرد: افزايش اين علم در كشورها سبب ميشود كه ارتباطات ما افزايش يابد و با افزايش اين ارتباطات همكاريهاي بين كشورها تقويت خواهد شد.
رييس سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران همچنين خطاب به برگزاركنندگان دورههاي دانشافزايي ايرانشناسي پيشنهاد داد كه تهرانگردي شركتگنندگان اين دورهها افزايش يابد و تهرانشناسي هم در كنار ايرانشناسي براي شركتگنندگان تدريس شود.
وي همچنين از آمادگي سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران براي تأمين كتابهاي به زبان فارسي و فيلمهاي با زيرنويس روسي و ارمني براي محافل ايرانشناسي، ادبي و هنري روسيه و ارمنستان خبر داد و گفت: در صورت برنامهريزي تهرانگردي براي ايرانشناسان حاضر در ايران، خاطرات و مقالات نوشته شده توسط اين ايرانشناسان در مجموعه كتابي گردآاوري و چاپ خواهد شد و علاوه بر اهداي 10 جلد از آن به ايرانشناسان نويسنده، تيراژ زيادي از آن در داخل كشور توزيع ميشود.
افتخاري: حقوق پيروان همه اديان الهي در ايران با هم برابر است
لاله افتخاري، نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي ديگر سخنران اين مراسم هم با اشاره به جايگاه پيروان اديان مختلف در ايران، گفت: در مجلس، نمايندگان مستقل پيروان مسيحي، يهودي و زرتشتي همراه با نمايندگان مسلمان در امر قانونگذاري اهتمام ميورزند.
وي از اقليتهاي مذهبي در ايران به عنوان بهترين مدافعان جمهوري اسلامي ايران ياد كرد و ادامه داد: در مجلس همانند ساخت مسجد، براي ساخت عبادتگاههاي پيروان اديان رديف بودجه در نظر گرفته ميشود و پيروان همه اديان الهي از حقوق برابر با مسلمانان برخوردارند.
افتخاري همچنين با بيان اينكه مقام معظم رهبري به ديدار خانواده شهداي مسيحي و ديگر اديان ابراهيمي ميشتابد، گفت: من هم فرزند شهيد و هم همسر شهيد هستم و شهداي زرتشتي، مسيحي و يهودي ايران در 8 سال دفاع مقدس همراه با پدر و همسر من به دفاع از سرزمين و نظام جمهوري اسلامي ايران برخاستند و به شهادت رسيدند.
وي در بخش ديگري از سخنان خود تأكيد كرد: امروز ايران در مسايل مختلف علم و تكنولوژي و به ويژه در امور زنان پيشرفتهاي چشمگيري دارد كه از ثمرههاي انقلاب اسلامي و نظام جمهوري اسلامي است. زنان در ايران امروز مسئوليت، مديريت، نمايندگي، نظارت و ... در مكانهاي مختلف كشور دارند و بستر خوبي براي رشد آنها فراهم شده است.
وي در پايان سخنان خود با بيان اينكه آغوش ملت ايران براي تمام جهان باز است؛ به شرط آنكه با نيت صلح و دوستي وارد كشور شوند، اظهار كرد: با توجه به ميراث مكتوب، ميراث معنوي، ميراث فرهنگي و مشتركات فرهنگي، ميتوانيم به رشد و توسعه روابط خود اميدوار باشيم.
بنا بر اعلام اين گزارش، در ادامه برگزاري اين مراسم، اساتيد و دانشجويان شركتكننده در سومين دوره دانشافزايي ايرانشناسي، به بيان تجربيات خود از اين دوره پرداختند. زاروهي خاچاطوريان از دانشگاه دولتي ايروان، كاترينا پيسچور نيكاوا از دانشگاه دولتي سنپترزبورگ، شاه روضات گل بتسوا از دانشگاه دولتي داغستان، ناتاليا تلستوا از دانشگاه دولتي مسكو، بولات فتكولين از دانشگاه اورال جنوبي، علي خضرياف از دانشگاه دولتي داغستان و كوزنتسو آلكساندر، معاون انستيتو پيشبيني و تعديل ستيزههاي سياسي روسيه، از جمله اين اساتيد بودند.