وزیر خارجه آمریکا گفت: بازرگانان در سراسر جهان از آمریکا به عنوان بهانه ای برای خودداری از داد و ستد با ایران استفاده می کنند.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو به نقل از آسوشیتدپرس، جان کری وزیر امور خارجه آمریکا روز سه شنبه همزمان با اعلام اینکه درهای ایران برای تجارت به روی بانک های اروپایی باز است گفت بازرگانان در سراسر جهان از آمریکا به عنوان بهانه ای برای خودداری از داد و ستد با ایران استفاده می کنند.
کری در آستانه نشستی با بانکداران اروپایی درباره ایران افزود این عادلانه و درست نیست که بازرگانان تحریم های آمریکا را علت تصمیم خودشان به دور ماندن از ایران اعلام کنند.
وی تصریح کرد آمریکا وظیفه دارد با روشن کردن اینکه در نتیجه توافق هسته ای به دست آمده با ایران اکنون چه چیزی مجاز است، به وظیفه خود درقبال این توافق عمل کند.
کری در مصاحبه با خبرنگاران در لندن پایتخت انگلیس گفت: « اگر آنها نمی خواهند با ایران تجارت کنند یا قرارداد تجاری خوبی را پیش روی خودشان نمی بینند ، نباید بگویند ما نمی توانیم چنین کاری را انجام دهیم و علت آن آمریکا است. ما گاهی اوقات در این روند به عنوان یک بهانه مورد استفاده قرار می گیریم.»
کری که قصد دارد روز پنجشنبه در انگلیس با بانکداران اروپایی درباره چنین نگرانی هایی گفتگو کند گفت: « این مسئله آنگونه که برخی افراد فکر می کنند پیچیده نیست. بانک ها در اروپا آزاد هستند حساب هایی را برای ایران افتتاح کنند ، تامین مالی برنامه ها را به عهده بگیرند و پول قرض بدهند. این اقدامات در مورد شرکت هایی که در فهرست ممنوعیت قرار ندارند کاملا آزاد است. به همین سادگی.»
مقامات آمریکایی گفته اند :« برخی شرکت های خارجی برای خودداری از داد و ستد با ایران دلایل دیگری دارند از جمله اینکه نظام مالی این کشور قدیمی است و پاسخگوی استانداردهای پیشرفته بین المللی نیست. برخی از این شرکت ها همچنین حمایت ایران از تروریسم و نقض حقوق بشر توسط این کشور را علت خودداری خودشان از داد و ستد با ایران اعلام کرده اند.»
شرکت های خارجی برخی نگرانی های مشروع را مطرح کرده اند مبنی بر اینکه در صورت نقض تحریم های باقیمانده علیه ایران ممکن است با مجازات های آمریکا روبرو شوند.
بانک « بی ان پی پاریبا BNP Paribas » فرانسه سال 2014 به علت داد و ستد با ایران که نقض تحریم های آمریکا به شمار می رفت حدود 9 میلیارد دلار جریمه شد.
علاوه بر این شرکت های خارجی اطمینان خاطر ندارند آیا موافقتنامه هسته ای باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا با ایران ادامه خواهد یافت یا خیر. اگرچه نامزدهای دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آینده آمریکا از این موافقتنامه هسته ای حمایت می کنند اما جمهوریخواهان از آن انتقاد و تهدید کرده اند پس از کنار رفتن اوباما از سمت ریاست جمهوری، تحریم ها را علیه ایران بازخواهند گرداند.
کری گفت: « من نمی توانم باور کنم یک رئیس جمهور جدید بیاید و ناگهان بگوید بیایید جنگی را در خاورمیانه آغاز کنیم و محدودیت بر سلاح هسته ای را رها کند.»
تلاش های دولت اوباما برای اطمینان خاطر دادن درمورد تجارت با ایران با عصبانیت جمهوریخواهان و برخی دموکرات های مخالف موافقتنامه هسته ای تهران روبرو شده است. آنها می گویند آمریکا نباید به لحاظ اقتصادی از کشوری حمایت کند که به عنوان حامی تروریسم در فهرست آمریکا قرار دارد.
مقاماتی بلندپایه از وزارت خزانه داری و وزارت امور خارجه آمریکا طی چند هفته اخیر سفرهایی را به سراسر جهان انجام داده اند تا برای کشورها و شرکت های خارجی توضیح دهند براساس موافقتنامه هسته ای به دست آمده با تهران چه اقداماتی مجاز است.
کری افزود آمریکا به عنوان طراح اصلی تحریم ها ( علیه ایران ) و بازیگر کلیدی در میانجیگری برای دستیابی به این موافقتنامه ، وظیفه دارد به موافقتنامه به دست آمده عمل کند.
وی ادامه داد: « ایران حق دارد از مزایای موافقتنامه ای که امضا کرده است بهره مند شود. اگر افرادی دچار سردرگمی یا تفسیر نادرست در این خصوص باشند ، شایسته است که ما برای روشن شدن موضوع تلاش کنیم.»