مقامات عراقی به تصاحب پروژه نفتی این کشور در داخل خاک عربستان از سوی حکومت سعودی اعتراض کرده و گفتهاند که پیگیری خواهند کرد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، بهرهبرداری و سوءاستفاده عربستان سعودی از یک بندر نفتی در ساحل دریای سرخ که طبق قرار داد با عراق در دهه هشتاد میلادی و با پول این کشور ساخته شده، اعتراض مقامات عراقی را موجب شده است.
به نوشته پایگاه «العربی الجدید» بندر «معجز» که اکنون به نام «ینبع» شناخته میشود، در دهه هشتاد میلادی و در زمان دیکتاتور معدوم عراق طبق قرار دادی با عربستان سعودی برای صادرات نفت عراق ساخته شد و همچنین خط لوله نفتی نیز از بصره به این بندر احداث شد و انتقال نفت تا سال ۱۹۹۰ نیز به صورت روزانه ۱.۶ میلیون بشکه نفت ادامه داشت، اما با حمله صدام به کویت و آغاز جنگ دوم خلیج فارس، صادرات نفت متوقف شد.
عربستان سعودی در ماههای اخیر دست به عملیات توسعه این بندرگاه برای صادرات نفت شرکت «آرامکو» زده است که از نظر مسئولان عراقی بر خلاف متن توافقنامه و به معنی تصاحب اموال عراق است.
یک مسئول بلندپایه عراقی به این روزنامه العربی الجدید گفت که کشورش از عربستان سعودی در این خصوص توضیح خواهد خواست و اقدام ریاض «تصاحب» سرمایهگذاریهای عراق محسوب میشود.
پروژه توسعه و استفاده از بندر «ینبع» از مدتها پیش در ذهن حاکمان سعودی وجود داشت و در ماه می ۲۰۱۷ خبرگزاری رویترز به نقل از مقامات سعودی نوشت که شرکت آرامکو در نظر دارد برای رسیدن به توانایی صادرات روزانه ۱۵ میلیون بشکه نفت در روز، بندر «ینبع» را پس از بازسازی به راه بیندازد.
«عصام الجلبی» وزیر نفت سابق عراق دست درازی به اموال عراق در این بندرگاه را یک موضوع تازه ندانست و گفت که سعودیها از سال ۲۰۰۰ تا کنون دست به این کار زدهاند.
او به العربی الجدید گفت که سعودیها از سال ۲۰۰۰ در حال بهرهروی از تمامی پروژه بودند و حتی از خطر لولهای که عراق در داخل خاک عربستان احداث کرده بود نیز استفاده میکردند، اما به مدت دو ماه است که شنیدهایم میخواهند از این پروژه برای صادرات نفت استفاده کنند.
او رسیدن به یک توافق یا تفاهم سیاسی را برای اینکه عربستان بتواند از این پروژه استفاده کند را ممکن دانست.