یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: کشورهای عربی خواستار عراق ضعیف، ذلیل و بدون قدرت نظامی، وحدت ملی و پروژههای استراتژیک هستند. طبیعتا آمریکا نیز فقط به دنبال نفت عراق و موقعیت استراتژیک این کشور برای ضربه زدن به ایران است.
سیدامیر موسوی، کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، درباره سکوت دولت عراق و مرجعیت این کشور در برابر عادیسازی روابط اعراب و اسرائیل گفت: نتیجه تحولات یک سال اخیر در عراق روی کار آمدن مصطفی الکاظمی بود که کاملا در راستای اهداف عربستان و آمریکا انتخاب شد.
عراق بعد از ابومهدی المهندس دچار خلاء تئوریسین سیاسی و نظامی است وی ادامه داد: از طرف دیگر به خاطر ضعف گروههای سیاسی و غیبت یک شخصیت مهم و تاثیرگذار یعنی ابومهدی المهندس در سیستم سیاسی عراق وضعیت عراق به پیچیدگی امروز رسید و متاسفانه احزاب سیاسی و گروههای حاکم در عراق چه شیعه، چه سنی و چه کرد نتوانستند شرایط را به اوضاع قبل برگردانند.
موسوی با بیان اینکه با یک شرایط جدید در عراق مواجه هستیم که با یک سال قبل خیلی متفاوت است، گفت: در این شرایط حشد و گروههای مقاومت هم به دلیل از دست دادن شخصیت شجاعی چون ابومهدی المهندس محصور شدند و عملکرد محدودی دارند.
این کارشناس مسائل غرب آسیا درباره عدم موضع گیری مرجعیت نجف در قبال اقدامات اسرائیل نیز گفت: اساسا مرجعیت در عراق از ابتدا درباره فلسطین و رژیم صهیونیستی اعلام موضع نمیکرد و همچنین در خصوص اشغالگری آمریکا نیز هیچ گاه نظری نداشته است.
وی ادامه داد: مرجعیت عراق همواره به دنبال آن است که در مسائل سیاسی وارد نشود، چون نظر دادن آنها در این مسائل تبعات سنگین تری در پی خواهد داشت. این در حالی است که مرجعیت حتی در مورد مسائل داخلی عراق نیز با احتیاط کامل و بیشتر دو پهلو، غیرقاطع و به صورت نصیحت گونه اظهارنظر میکند.
مرجعیت حتی در مورد مسائل داخلی عراق نیز با احتیاط کامل و بیشتر دو پهلو، غیرقاطع و به صورت نصیحت گونه اظهارنظر میکند.
موسوی افزود: از طرف دیگر مردم عراق نیز گرفتاریهای زیادی دارند که بخش اول این گرفتاریها در زمان اشغالگری آمریکا در این کشور یعنی سال ۲۰۰۳ کلید خورد و پس از آن مردم عراق گرفتار فساد حاکمان عراقی شدند در این شرایط شهروند عراقی تنها به دنبال نان و آب و برق و خدمات اولیه زندگی است و از بیکاری و ناامنی رنج فراوان میبرد.
این کارشناس مسائل غرب آسیا تصریح کرد: با توجه به انچه در تشریح وضعیت مردم و دولت عراق گذشت، نمیتوان توقع چندانی برای اظهارنظر آنها در مورد مسائل بین المللی داشت.
وی افزود: همان طور که در ابتدای سخنان خود گفتم الکاظمی نیز فقط در جهت رضایت آمریکا و کشورهای حوزه خلیج فارس به ویژه عربستان و امارات تلاش میکند البته دولت حیدرالعبادی نیز تلاشهایی از این دست داشت، اما در شرایط فعلی هر چه عراق تملق کشورهای حوزه خلیج فارس و آمریکا را میکند به جایی نمیرسد.
الکاظمی نیز فقط در جهت رضایت آمریکا و کشورهای حوزه خلیج فارس به ویژه عربستان و امارات تلاش میکند
موسوی افزود: بر همین اساس عربها از عراق قوی واهمه دارند و لذا از وضعیت موجود این کشور خوشحال و مرتب آشوبهای عراق را تقویت و پشتیبانی میکنند.
کشورهای عرب خواهان عراقی ضعیف و آشوب زده و آمریکا خواهان دسترسی به نفت این کشور است این کارشناس مسائل غرب آسیا یادآور شد: براساس این شرایط کشورهای عربی نیز حاضر به ارائه هیچ کمکی به عراق نیستند و از سوی دیگر خواستار عراق ضعیف، ذلیل و بدون قدرت نظامی، وحدت ملی و پروژههای استراتژیک هستند؛ طبیعتا آمریکا نیز فقط به دنبال نفت عراق و موقعیت استراتژیک این کشور برای ضربه زدن به ایران میباشد.
وی در خصوص موضع گیری کشورهای مسلمان در قبال اقدامات اسرائیل گفت: انتقادی که در این امر به جمهوری اسلامی و دستگاه دیپلماسی ما نیز وارد است به عدم عمل گرایی برمی گردد و عنوان میشود که ایران نیز درباره این اقدامات فقط موضع گیری کلامی کرده است و هیچ اقدام عملیاتی نداشته است.
جای خالی اقدام عملی ایران در قبال عادی سازی روابط اعراب و اسرائیل موسوی افزود: عراقیها بارها به ما گفتهاند ایران که منتقد جدی سکوت بغداد در باب اقدامات اسرائیل میشود آیا خود اقدام عملیاتی در واکنش به این عادی سازی انجام داده است؟ آیا قطع ارتباط با امارات داشته است؟ آیا همکاری اقتصادی خود را با این کشور متوقف کرده است؟ براین اساس به نظر میرسد جمهوری اسلامی باید یک الگوی مناسب برای گروهها و پایگاههای مقاومت در منطقه باشد و شاید بهتر بود دستگاه دیپلماسی در شرایط فعلی رابطه با امارات را حداقل به وضعیت تعلیق درمی آورد و یا کاردار خود از این کشور را فرا میخواند.
این کارشناس مسائل غرب آسیا در پایان خاطرنشان کرد: اینکه جمهوری اسلامی تا این لحظه هیچ اقدام عملی برای مقابله با این اقدام انجام نداده است باعث میشود قدرت و اقتدار کشورمان در جهان و منطقه زیر سوال برود.