جعفر قنادباشی، کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو در خصوص حمله موشکی به اطراف پایگاه البلد در صلاح الدین عراق که این پایگاه هوایی عراقی دربرگیرنده نظامیان آمریکایی است که گفت: آنچه مسلم است پرتاب و شلیک موشک در عراق یک جریان است که طبیعتا ادامه خواهد داشت و شاید بتوان آن را نوعی واکنش گروهای مختلف عراقی در مصوبه مجلس این کشور در خصوص خروج نیروهای آمریکایی از عراق دانست.
وی افزود: آمریکاییها سعی کردند دولت عراق را مجبور کنند تا مخالفین حضور آنها در عراق را قلع و قمع کنند. در همین راستا مصطفی الکاظمی نخست وزیر این کشور نیز برخی مقامات دولتی که مخالف حضور آمریکا در عراق بودند را عوض کرد و حتی دستور دستگیری برخی دیگر را داد، اما با وجود این تدابیر این مطالبه در بین مردم عراق خاموش نشده است.
این کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به اینکه آمریکاییها سعی کردند شمال عراق را از جنوب این کشور جدا کنند و در حقیقت این طور عنوان کنند که ایالات متحده با ساکنین شمال عراق یعنی کردها و مردم اهل تسنن رابطه خوبی دارد و این ساکنین جنوب عراق یعنی شیعیان این کشور هستند که با اقدامات آمریکاییها و حضور آنها در عراق زاویه دارند گفت: همه این اقدامات در حقیقت اهرمهایی بود که توسط آمریکا و ایادی منطقهای آنها به کار گرفته شد که زمینه خروج آمریکاییها از عراق فراهم نشود، اما تمام این رفتارها با شکست مواجه شد.
وی ادامه داد: آمریکاییها در ادامه این سناریو شروع به تخریب نیروهای الحشد و گروههای مقاومت کردند، اما از این طریق نیز نتوانست مانع خواست اکثریت مردم عراق برای خروج خود از این کشور شود.
قنادباشی با اشاره به سابقه حضور آمریکاییها در عراق گفت: حضور اولیه آمریکاییها در عراق مربوط به جنگ نفت در زمان بوش پدر بود که آنها در این کشور حتی حاکم آمریکایی نیز منصوب کردند، اما بنا به شرایط پیش آمده و عدم خواست مردم عراق مجبور به ترک این کشور شدند.
این کارشناس مسائل غرب آسیا بازه دوم حضور آمریکا در عراق را مربوط به زمان تولد داعش در منطقه دانست و گفت: زمان تاخت و تاز گروه تروریستی داعش آمریکاییها به بهانه مبارزه با این گروه تروریستی بدون مجوز و یا حتی درخواست دولت عراق در خاک این کشور حاضر شدند و پایگاههای نظامی خود در این کشور را به شدت گسترش دادند.
وی ادامه داد: زمانی که گروه تروریستی داعش توسط سردار رشید اسلام یعنی شهید سلیمانی به پایان خود رسید طبیعتا آمریکاییها نیز بهانهای برای حضور خود در عراق نداشتند، اما انگیزهای هم برای خروج از این کشور پیدا نمیکردند.
قنادباشی افزود: در دی ماه ۹۸ که سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس توسط آمریکاییها به شهادت رسیدند مردم عراق به صورت یک صدا خواستار خروج نیروهای آمریکایی از کشورشان شدند و تا ده روز پس از ترور شهید سلیمانی و ابومهدی المهندس برگزاری مراسمی تحت عنوان خونخواهی شهدا مشغول بودند و ضمن آن خواستار خروج آمریکا از عراق شدند. در راستای این اتفاق مجلس عراق نیز مصوبهای در خصوص خروج نیروهای آمریکایی از کشورشان به تصویب رساند.
این کارشناس مسائل غرب آسیا یادآور شد: با شرایط ترسیم شده الان آمریکاییها دو راه بیشتر پیش رو ندارند راه اول اینکه با پای خود عراق را ترک کنند و از این کشور خارج شوند و راه دوم اینکه با خفت و خواری مجبور به ترک عراق شوند درست مثل آنچه در ویتنام بر آنها گذشت.
وی تاکید کرد: آمریکاییها به خوبی میدانند اراده خروج آنها از عراق دقیقا همان ارادهای است که بشار اسد را در سوریه و بر مسند حکومت ماندگار کرد از این رو آنها چارهای جز مواجهه با این حقیقت یعنی خروج از خاک عراق نخواهند داشت.