گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، محمود عزیزی تابش، کارشناس مسائل منطقه طی یادداشتی که متن آن در اختیار خبرگزاری دانشجو قرار گرفت نوشت:
در فروردین 1401 موجی از اخبار کذب و تحلیلهای نادرست در مورد افغانستان و مهاجران افغان فضای مجازی ایران را در نوردید. بخشی از این شایعات طالبان را هدف گرفته بود و دروغهای همیشگی نظیر دشمنی طالبان با زبان فارسی و امثاله را در جامعه پخش میکرد و بخش دیگری از این شایعات مهاجران افغان را هدف قرار داده بود. در سال 1400 نیز انبوهی از شایعات در مورد افغانستان پخش شده بود و دشمن با این حربه تلاش میکرد ایران را وارد درگیری با طالبان سازد و به دلیل ناکامی این پروژه اکنون شاهد ایجاد موج دوم شایعات با محوریت مهاجرین هستیم تا با ایجاد حس نفرت میان ایرانیان و افغانان نوعی نزاع عمیق و شدید قومی و مذهبی در ایران ایجاد شود. یکی از شایعات کاملا دروغ که به شدت در فضای مجازی ایران منتشر شد و سپس تعدادی از منتشرکنندگان آن نیز توسط پلیس فتا دستگیر شدند، این شایعه است:
«تجاوز 25 افغانی به دختر پی پناه ایرانی در قشم دو روز پیش در بلوار ساحلی قشم دختری 16 ساله توسط عدهای افغانی ربوده شده و توسط 25 نفر از افغانها مورد تجاوز قرار گرفته و سپس به قتل رسیده. پلیس تا حالا 17 نفر از افغانیها رو دستگیر کرده. امشب از ساعاتی پیش مردم با هجوم به خانهی افغانها درگیری رو شروع کردند و خواهان خروج تمامی افغانها از شهر شدند درگیری به شدت بالا بوده و آن منطقه به شکل منطقه جنگی سنگر بندی شده تعدادی از خانههای افغانها به آتش کشیده شده خبر کاملا واقعیت داره از سوی نیروی انتظامی قشم تایید شده همچنین همشهریهای عزیز قشم میتونن خبرو تایید کنن در همین تایپیک. اگه واقعا ایرانی هستی و تنفر داری از این قوم که مملکتو به لجن کشیدن ازت خواهش میکنم مطلبو داغش کن و لایکش کن تا رسانهای بشه و مردم بفهمن چه خبره تو این مملکت ... کپی کن پخش کن»
در تحلیل این مسأله باید گفت که با رسیدن طالبان به کابل و خروج آمریکاییها از افغانستان، نه تنها انبوهی از دادههای غیرواقعی در فضای مجازی منتشر شد بلکه حتی با مدیریت و پول رژیم سعودی شبکهای ضد طالبان با نام افغان اینترنشال (همزاد افغانِ ایران اینترنشنال) آغاز به کار کرد (قابل توجه کسانی است که هنوز هم پندار وابستگی طالبان به عربستان سعودی را دارند). این شبکه در کنار دهها شبکه دیگر با تکثیر اخبار خلاف واقع و یا بزرگنماییهای فراوان درصدد ایجاد خطا در تحلیل فارسی زبانان خصوصا ایرانیها نسبت به اوضاع افغانستان بود، اما اکنون در فروردین 1401 میبینیم که تلاش هفت ماهه غرب و غربگرایان برای ایجاد جنگ داخلی در افغانستان و کشاندن ایران به چنین جنگی ناکام مانده است و از شواهد و قرائن چنین بر میآید که دشمنان انقلاب اسلامی پس از ناکامی در پروژه ایجاد جنگ، پروژه جدیدی را طراحی کرده اند. ایشان در پروژه قبلی آموختند که امکان تأثیرگذاری بر تودههای مردم ایران و افغانستان از طریق ایجاد موجهای رسانهای دروغ وجود دارد و هرچند نهایتا به موفقیت نرسیدند، اما اینبار نیز برای ضربه زدن به ایران و افغانستان برنامه خطرناک جدیدی را با محوریت فضای مجازی طراحی کرده اند. در این برنامه ایجاد نفرت از افاغنه در میان ایرانیان و ایجاد نفرت از ایرانیان در میان افاغنه و نهایتا ایجاد جنگ و نزاع قومی و مذهبی در منطقه هدف اصلی است. به عنوان شاهد جدی این پروژه باید گفت که در همین دو هفته سپری شده از سال 1401 میزان هجمه تبلیغی علیه مهاجران افغان در ایران و معکوس آن (ایران هراسی) در سطحی بی نظیر و بی سابقه در فضای مجازی افزایش یافته است.
حجم انبوهی از دادههای کذب علیه طالبان در ماههای گذشته در فضای مجازی این فرصت را نیز به دشمن میدهد که با ادامه دادن آن فضا و ارتباط دادن مهاجرهراسی جدید با تصویر دروغین دهشتناک از طالبان فضایی آمیخته از وحشت و نفرت را بیافریند و تودههای مردم هم ممکن است در فضای وحشت و نفرت دست به اقدامات بسیار زشت و خطرناکی بزنند.
خبری که به صورت گسترده در فضای مجازی پخش شد و حاکی از کشف محموله بزرگ سلاح در استان کرمان بود را بایستی در همین راستا تحلیل کرد. این محموله در سال 97 کشف شده است و ربطی به مسائل اخیر ندارد، ولی عدهای عامدانه و عدهای از روی جهل دروغهای پیاپی را کنار هم گذاشته و نتیجه گیری میکنند که اکنون مهاجرین در حال مسلح شدن هستند تا ایران را به خاک و خون بکشند در صورتی که قطعا چنین تحلیلی غلط است. متأسفانه فضای کافی در رسانه ملی و دیگر رسانهها برای زدودن این شبهات و تحلیلهای غلط ایجاد نشده است لذا شاهد اثرگذاری این تحلیلهای غلط بر تودههای مردم هستیم.