به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، بوریس جانسون، نخستوزیر انگلیس در پی استعفای دستکم ۵۰ قانونگذار و مقام دولتی از سمتهایشان طی ۴۸ ساعت گذشته ساعاتی قبلتر اعلام کرد که از سمتش کنار خواهد رفت.
دومینوی استعفاها پس از افشاگریهایی آغاز شد که نشان میدادند جانسون علیرغم آنکه با خبر بوده «کریس پینچر» بابت ادعاهای سوءرفتار جنسی در سال ۲۰۱۹ تحت تعقیب بوده او را به یک سمت ارشد در حزب محافظهکار گماشته است. پینچر خود هفته گذشته بعد از آنکه افشا شد از دو زن در تاریخ ۲۹ ژوئیه سوءاستفاده جنسی کرده از سمتش استعفا کرد.
این اتفاقات جدیدترین رسواییای بود که جانسون را گرفتار کرد. چند ماه پیش هم انتشار گزارشهایی در رسانهها مبنی بر اینکه دفتر نخستوزیری انگلیس در اوج محدودیتهای کرونایی برای مردم اقدام به برگزاری جشنهای میگساری کرده بود جانسون را تا مرز عدم رأیاعتماد از پارلمان پیش برد اما دولت او توانست از آن مهلکه جان سالم به در ببرد.
در میان کسانی که ممکن است جایگزین بوریس جانسون شوند نام برخی از گزینهها که در زیر آورده شدهاند بیشتر از بقیه شنیده میشود.
بن والاس
وزیر دفاع دولت بوریس جانسون، یکی از گزینههایی است که گمانهزنیهای زیادی درباره احتمال جانشینی او مطرح شده است. والاس به دلیل حمایتش از اوکراین در جنگ علیه روسیه از محبوبیت مقبولی در انگلیس برخوردار است. نتایج یک نظرسنجی که وبسایت دستراستی «Conservative Home» انجام داده نشان میدهد که او از حمایت بیشتری در میان عموم حامیان حزب محافظهکار برخوردار است.
ریشی سوناک
وزیر دارایی دولت بوریس جانسون که دومینوی استعفاها از روز سهشنبه با کنارهگیری او آغاز شد دیگر گزینهای است که دربارهاش گمانهزنیهایی برای جایگزینی جانسون وجود دارد. نامه استعفای او به جانسون هم مورد توجه واقع شده که نوشته است: «مردم، به درستی اعتقاد دارند دولتشان بایستی به نحو مناسب با شایستگی و با جدیت اداره شود.»
با این حال، عواملی هم هستند که بخت او برای تصاحب این سمت را کم میکنند. محبوبیت سوناک به دلیل واکنش کند او به بحران افزایش قیمتها در انگلیس در ماههای اخیر کاهش پیدا کرده است.
دومینیک راب
نام راب که در دورهای وزیر خارجه انگلیس بود هم در میان گزینههای مطرح شنیده میشود. او به صورت موقت در سال ۲۰۲۰ که بوریس جانسون به خاطر کرونا راهی بیمارستان شد به طور موقت سرپرستی دولت را در دست گرفت.
با آنکه دومینیک راب به بوریس جانسون وفادار بوده و از تصمیم او برای دادن سمت به پینچر دفاع کرده اما در انگلیس این برداشت وجود دارد که هدف اقدام چند ماه پیش جانسون در انتقال دومینیک راب از وزارت خارجه به وزارت دادگستری برای تنبیه او بوده است. انتصاب راب به وزیر دادگستری بعد از آن صورت گرفت که مشخص شد او تعطیلاتش را بعد از تصرف کابل توسط طالبان، کوتاه نکرده است.
پنی موردانت
موردانت در دولت جانسون در کابینه او نبوده است. او یکی از حامیان سرسخت برگزیت است اما انتقادهای تندی هم از دولت جانسون بابت رسوایی موسوم به «پارتیگیت» کرده است.
او مشاور وزیر تجارت انگلیس در امور بینالمللی است و رهبری تلاشها برای برقراری روابط بازرگانی با ایالتهای آمریکا را به عهده داشته است.
ساجید جاوید
وزیر بهداشت دولت جانسون که او هم همراه با سوناک روز سهشنبه استعفایش را تقدیم جانسون کرد. جاوید هم در نامه استعفایش نوشته بود که مشکلات دولت، از بالا نشأت میگیرند.
ساجید جاوید از طرفداران سرسخت مارگارت تاچر است و عکس او را در اتاق کارش نصب کرده است. او از طرفداران فیسلوف آمریکایی آین راند در زمینه بازار آزاد، فردگرایی و دولتهای کوچک ایالتی است.
جرمی هانت
جرمی هانت سابقاً وزیر خارجه و وزیر بهداشت انگلیس بوده است. دیدگاههای او بیشتر با مرکزگرایان حزب محافظهکار همسویی دارد. جرمی هانت در رفراندوم برگزیت از ماندن در اتحادیه اروپا حمایت کرده بود.
جرمی هانت به دلیل آنکه یکی از اصلیترین منتقدان دولت جانسون در مدیریت کووید-۱۹ و پارتیگیت است نامش را به عنوان یکی از گزینههای جانشینی او بر سر زبانها انداخته است.
لیز تراس
این وزیر خارجه دولت بوریس جانسون به دلیل آنکه توانسته خودش را به عنوان یکی از رهبران بالقوه حزب محافظهکار مطرح کند چهرهای سرشناس و یکی از گزینههای بالقوه جانشینی جانسون محسوب میشود.
او از طرفداران سرسخت برگزیت است و در سمت وزیر خارجه نقش مهمی در همراهی انگلیس با اوکراین در جنگ داشته است. لیز تراس همچنین گفتوگوها با اتحادیه اروپا بر سر برگزیت را پیش برد.
پیریتی پاتل
پاتل به دلیل مواضعش در زمینه مهاجرت مطرح است. او به شدت از توافق برای فرستادن پناهجویان از انگلیس به رواندا انتقاد کرده است.