به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو به نقل از اینسایدر، بهدنبال تشدید تنش میان روسیه و اوکراین، نیروگاه اتمی زاپروژیا آخرین منبع خارجی برق خود را از دست داد و رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، با هشدار درباره شرایط ناامن این نیروگاه، ایجاد یک منطقه امن و حفاظتشده پیرامون این نیروگاه را یک «الزام مسلم و فوری» عنوان کرد.
گروسی در بیانیهای گفت که آتش توپخانهای و گلولهباران هفته گذشته، به آخرین منبع برق خارجی نیروگاه زاپروژیا آسیب زده و این نیروگاه به ژنراتورهای اضطراری که تغذیه محدودی دارند، متصل شده است.
وی افزود: این ژنراتورها به اندازه ۱۰ روز قادر به تولید برق بوده و اقدامات به منظور افزایش سوخت ذخیره موجود جهت استفاده در ژنراتورها در حال انجام است.
گروسی تاکید کرد: از سرگیری بمباران و ضربه زدن به تنها منبع انرژی این نیروگاه، به شدت غیرمسئولانه است و نیروگاه اتمی زاپروژیا باید محافظت شود.
گروسی همچنین اعلام کرده که برای گفتگو با فدراسیون روسیه و ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین درباره ایجاد یک منطقه حفاظتشده و امن پیرامون این نیروگاه و با هدف جلوگیری از وقوع «فاجعه اتمی»، به اوکراین و روسیه سفر خواهد کرد.
پس از اقدام روسیه در الحاق منطقه زاپروژیا و سه منطقه دیگر (دونتسک، لوهانسک و خرسون) به این کشور، نبرد پیرامون این نیروگاه تشدید شده است.
مهندسان این نیروگاه اعلام کردهاند که برای خنک کردن رآکتورها و جلوگیری از ذوب شدن آن، منبع دائمی انرژی ضروری است.
نیروگاه زاپروژیا، بزرگترین نیروگاه اتمی اروپا محسوب میشود. زلنسکی در ماه آگوست مدعی شده بود که بمباران این نیروگاه از سوی نیروهای روسیه، تقریباً به بروز «فاجعه تشعشع» منجر شده است. این در حالی است که روسیه بهتازگی از شورای امنیت سازمان ملل متحد خواسته بود تا با توجه به حملات اوکراین به نیروگاه اتمی زاپروژیا و پیامدهای فاجعهبار احتمالی آن، جلسه فوقالعاده تشکیل دهد.
زلنسکی همچنین اوایل هفته جاری از غرب خواست تا با هدف هشدار به ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، اقدامات پیشگیرانه هستهای را در دستور کار قرار دهند.
رئیس جمهور روسیه ۲۴ فوریه (پنجم اسفند ۱۴۰۰) فرمان آغاز عملیات نظامی ویژه روسیه در اوکراین را صادر و دلیل این تصمیم خود را درخواست جمهوریهای دونتسک و لوهانسک از وی برای کمک به آنها و رها شدن از زیر یوغ و ظلم رژیم کییف عنوان کرد.