به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، گاستروانتریت یا التهاب معده در پی پاسخ ایمنی بدن به ویروس، باکتری یا بعضی از عفونتهای قارچی و انگلی ایجاد میشود که میتواند منجر به درد شکم، گرفتگی عضلات، حالت تهوع، استفراغ و اسهال شود.
تماس با فرد مبتلا
به اشتراک گذاشتن غذا یا ظروف با فرد مبتلا
نوشیدن آب یا خوردن غذاهای آلوده به ویروس
دست زدن به سطوح آلوده و سپس تماس با دهان
درد شکم، از دست دادن اشتها، لرز، خستگی، بدن درد، تب از علائم دیگر این بیماریست. همینطور کمآبی بدن به دلیل اسهال و استفراغ اتفاق میافتد که میتواند منجر به خشکی پوست، خشکی دهان، احساس سبکی سر و تشنگی شود.
کودکان و نوزادان به سرعت دچار کم آبی میشوند و در صورت بروز علائم زیر حتما باید به پزشک مراجعه و درمان آغاز شود. لکه نرم فرورفته روی سر کودک، چشمهای فرو رفته، خشکی دهان، خشک شدن اشک، ادرار نکردن، هوشیاری و انرژی کم (بی حالی)
واکسن خوراکی برای کمک به محافظت از کودکان در برابر عفونت با یکی از شایعترین علل گاستروانتریت ویروسی یعنی روتاویروس در دسترس است که در دو نوبت ۲ ماهگی و ۴ ماهگی مصرف میشود.
به طور کلی، گاستروانتریت حاد حدود ۱۴ روز، مداوم بین ۱۴ تا ۳۰ روز و گاستروانتریت مزمن بیش از ۳۰ روز طول میکشد.
در این مرحله تماس با ویروس اتفاق میافتد و علامت خاصی ناشی از ابتلا به بیماری وجود ندارد.
مدتی طول میکشد که ویروس سلولهای بدن را آلوده و شروع به تکثیر کند. این دوره بین ۱ تا ۱۰ روز طول میکشد.
دستگاه ایمنی بدن شروع به مبارزه با ویروس کرده و التهاب آغاز میشود. در این مرحله علائم بیماری بروز پیدا میکند و میتواند بین ۱ تا ۱۴ روز طول بکشد.
علائم شروع به از بین رفتن میکنند و شرایط عمومی رو به بهود است با این حال ممکن است تا ۲ هفته پس از آن همچنان امکان سرایت وجود داشته باشد.
شستن دستها با آب و صابون به مدت ۲۰ ثانیه
عدم تماس با افراد مبتلا
شستشوی کامل میوه و سبزیجات
عوامل خطر بیماری:
افراد بالای ۶۵ و پایین ۶ سال
زندگی یا کار در خانه سالمندان
کار یا حضور در یک مرکز مراقبت از کودکان یا مدرسه
سفر به مناطقی با شیوع بالای گاستروانتریت عفونی
خوردن ماهی یا گوشت خام یا نیمپز
نقص سیستم ایمنی
مصرف الکل
مصرف دوزهای بالای داروهای خاص، مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)
اکثر افراد به درمان خاصی برای گاستروانتریت نیاز نخواهند داشت و بعد از چند روز خود به خود بهتر خواهند شد. بهترین کار برای تسریع بهبودی استراحت کردن، تامین آب و الکترولیتهای بدن و پرهیز از خوردن غذاهای پرچرب، لبنیات، کافئین، ادویهجات و فیبرهای بالا است.
آنتی بیوتیکها نمیتوانند گاستروانتریت ویروسی را درمان کنند و اغلب برای گاستروانتریت باکتریایی نیز استفاده نمیشوند، زیرا عفونت باید طی چند روز خود به خود برطرف شود و در این میان عامل عفونت از بدن دفع شود.
مراجعه به پزشک که با تشخیص خود معمولا برای کاهش علائم داروهای ضد تهوع و اسهال تجویز میکند.
نوشته: زهرا رضایی